Rakiplerini toplattı

Güncelleme Tarihi:

Rakiplerini toplattı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2010 00:00

Belarus tam 16 yıldır Avrupa'nın son diktatörü olarak anılan Aleksandır Lukaşenko tarafından yönetiliyor. Dün yapılan seçimlerde halkın yüzde 90'ı katıldı ve 79.7'si oyunu Lukaşenko'ya verdi. Seçimlerde hile yapıldığını iddia eden muhalefet taraftarı 10 binlerce insan protesto için sokaklara döküldü.

Haberin Devamı

POLİS GÖSTERİCİLERE ACIMADI

Lukaşenko göstericilerin karşısına başkent Minsk'te tanklarla çıktı. Yüzlerce kişi sokak ortasında güvenlik görevlileri tarafından darb edilirken, binden fazla gösterici de gözaltına alındı.

BAŞKAN ADAYLARI TUTUKLANDI

Avrupa'nın son diktatörü olarak anılan Lukaşenko devlet başkanlığını yüzde 79.7 oy oranıyla yeniden kazandığını ilan ettikten sonra ilk icraatı seçimde devlet başkanlığı için adaylığını koyan Andrey Sannikov, Vladimir Nekliayev, Nikolay Statkeviç, Rigor Kastussev, Vitali Rimaçevski, Ales Mikaleviç ve Dimitriy Us'u tutuklamak oldu. Adaylardan sadece Yaroslav Romançuk ve Viktor Tereçşenko'nun tutuklanmadığı belirtildi.

40 BİN KİŞİ PROTESTO GÖSTERİSİ YAPTI

Seçimi protesto gösterisine yaklaşık 40 bin kişi katılırken, bunun 1996'dan bu yana ülkede düzenlenen en büyük muhalefet gösterisi olduğunu belirtildi.

Haberin Devamı

Seçimde yolsuzluk yapıldığını iddia eden binlerce kişi, başkent Minsk'teki hükümet binasına girmeye çalıştı ancak polis protestoculara sert karşılık verdi. Önüne gelen göstericileri darp eden polis, ellerinde coplarla sokak ortasında protestocuları kovalarken uluslararası haber ajanslarına yansıdı.

Avrupa İşbirliği ve Güvenlik Teşkilatı (AGİT) Belarus'taki seçimlere gözlemci gönderdi. AGİT muhalefetin seçimlerde yolsuzluk yapıldığı iddialarını kanıtlayacak delil bulamadıklarını açıkladı.

AGİT seçim gözlemcisi Alman milletvekili Georg Schirmbeck, Belarus'ta demokrasi yönünde ileri adım atıldığını ancak bu ülkede tam demokrasi için daha fazla yol katedilmesi gerektiğini söyledi. Schirmbeck, muhalefetin seçimlerde yolsuzluk yapıldığı yönündeki iddialarını kanıtlayacak delil bulunmadığını da belirtti.

SEÇİMİ NASIL KAZANDI

Belarus'ta 16 yıldır iktidarda olan Aleksandır Lukaşenko basını kontrol altında tutarak yeniden seçimin galibi oldu. Seçim öncesinde devlet başkanlığı için yarışan 9 aday hemen hemen medyada hiç yer bulamadı. Televizyonlarda propaganda şansından mahrum kaldı.

16 YILDIR İKTİDARDA

Yaklaşık 7 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu Belarus'ta dünkü seçimlerde, 16 yıldır iktidarda olan Lukaşenko dışında 9 aday daha yarışmıştı. Adaylardan  7'si, oy verme merkezlerinin kapanmasının ardından yandaşlarını Ekim Meydanı'nda toplanmaya çağırmıştı.

Haberin Devamı

Lukaşenko, 2006'da düzenlenen seçimi de oyların yüzde 83'ünü alarak kazanmıştı. Bu seçim de ciddi yolsuzluklar olduğu ileri sürülmüştü. Belarus ayrıca idam cezasının olduğu son Avrupa ülkesi özelliğini de taşıyor. Lukaşenko 16 yıllık iktidara boyunca 160 kişinin idam edilmesine onay verdi. Son olarak bu yıl Mart ayında iki kişi enselerinden vurularak idam edildi. Avrupa Birliği'nin tüm baskılarına rağmen, Lukaşenko geri adım atmamış ve iki kişi idam edilmişti.

Eski ABD Başkanı George Bush, Lukaşenko için “Avrupa'nın son diktatörü”  nitelemesinde bulunmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!