Radyoaktivite gıdaya sıçradı

Güncelleme Tarihi:

Radyoaktivite gıdaya sıçradı
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2011 00:00

Japonya’da nükleer sızıntı tehlikesi devam eden Fukuşima reaktörlerini soğutmak için zamana karşı yarış sürerken ilk kez bu bölgenin ürünü olan süt ve ıspanakta radyoaktivite normalin üzerinde çıktı. Bakan, “Sağlık riski yok” dedi.

Haberin Devamı

DEPREM ve tsunami felaketlerinin yaralarını sarmaya çalışan Japonya’dan bir kötü haber daha geldi. Fukuşima Nükleer Santralı’ndaki kaza sonrasında yaşanan nükleer sızıntının bölge ürünü olan süt ve ıspanakta radyoaktivite oranının yükselmesine yol açtığı ortaya çıktı. Ancak Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Yukio Edano, “sağlığa acilen bir zararı yok” dedi.

Fukuşima Daiçi Nükleer Santralı’nın bulunduğu bölge tarım alanlarıyla da meşhur. Burada karpuz, pirinç, şeftali gibi ürünler yetiştiriliyor, hayvancılık yapılıyor. İşte radyoaktivite tespit edilen mamüller de bu bölgeden. Santrala 30 ötedeki bir süt ürünleri fabrikasında sütlerdeki radyoaktivite miktarı normalin altı-yedi katı üstünde çıktı. Yine santrala 100 km ötede bulunan altı ayrı çiftlikten temin edilen ıspanakta da kirlilik görüldü.

Tokyo’da suya sızdı

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun (IAEA) açıklamasına göre, gıdada tespit edilen radyoaktif iyodinin kısa yarı ömrü 8 gün, birkaç hafta içinde eriyor, kısa vadeli bir tehdit oluşturmuyor. Japon bakan ilk kez gıda ürünlerinde de radyoaktiviteye rastlandığını duyururken bunun acil bir sağlık tehdidi oluşturmadığını söyledi. Ancak IAEA yetkilileri, radyoaktif iyodun gıdalarla alınması halinde vücutta birikerek tiroid bezine zarar verebileceğini belirtiyor. Özellikle çocuklar ve gençler daha riskli durumda. Öte yandan yetkililer, başkent Tokyo’nun da su şebekesinde radyoaktif iyot izlerine rastlandığını ancak tehlikeli boyutlarda olmadığını savundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!