Radikal İslam şeytandır asla teslim olmayız

Güncelleme Tarihi:

Radikal İslam şeytandır asla teslim olmayız
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2006 00:00

Kongre’nin ortak oturumunda yıllık "Birliğin Durumu" konuşmasını yapan ABD Başkanı George W.Bush, özetle şu konular üzerinde durdu.

Radikal İslam: Özgürlüğün önündeki engellerden biri radikal İslam’dır. ABD, dünyadan çekilmeyecektir, asla şeytana teslim olmayız.

Irak: Sözümüzü tutmalı, düşmanlarımızı mağlup etmeli, hayati bir görevde Amerikan ordusunun ardında durmalıyız.

İran halkına: Geleceğinizi tayin etme hakkınıza ve kendi özgürlüğünüzü kazanmanıza saygı duyuyoruz.

Hamas: İsrail’i tanımalı, silahı bırakmalıdır.

Petrol: ABD, petrol bağımlısı bir ülke. 2025 itibarıyla Ortadoğu petrolüne bağımlılığımız yüzde 75 oranında azalacak.

ABD Başkanı George W. Bush, bu yılki "Birliği Durumu" konuşmasında "şeytan" diye tanımladığı radikal İslam’a asla teslim olmayacaklarını söyledi.

Bush, Kongre’nde yaptığı beşinci "Birliğin Durumu" konuşmasında, "bir petrol müptelası" haline gelen ABD’nin alternatif enerji kaynaklarına yönelmesi gerektiğini de vurgularken, İran halkının özgürlüğünü destekledikleri bir kez daha vurguladı. Bush, Kongre’nin ortak oturumunda 52 dakika süren ve en az 60 kez alkışlarla kesilen konuşmasında özetle şunları söyledi:

ABD’NİN LİDERLİĞİ

Halkımızı, barışı korumanın, kaderimizi liderliğimizle kontrol etmemizin tek yolu önderliğimizin sürmesidir. Yurtdışında devletimiz, dünya üzerindeki tiranların yok olması için tarihi ve uzun vadeli bir söz vermiştir.

Kimileri bunu zayıf bir idealizm olarak hafife alıyor. Gerçekte, ABD’nin geleceği buna bağlı. Yeryüzünde özgürlüğe doğru atılan her hareket ülkemizi daha güvenli hale getiriyor, biz de özgürlük meseleleri için çekinmeksizin eylemde bulunacağız.

ASİL DİN SAPTIRILIYOR

Kimse özgürlüğün başarısını görmezden gelemez, ancak bazıları bundan öfke duyuyor ve savaş veriyor. Tepki ve muhalefetin ana kaynaklarından biri radikal İslam, asil bir din bir grup tarafından terör ve ölüm ideolojisine saptırılmaktadır. Bin Ladin gibi teröristler kitlesel ölümler konusunda ciddidir ve hepimiz bu ilan edilmiş niyeti ciddiye almalıdır. Tüm Ortadoğu’da vicdansız, totaliter bir sistem oluşturma arzusundalar ve kitle imha silahlarıyla donanıyorlar. Ancak düşmanlarımız ve dostlarımız şundan emin olmalıdır: ABD, dünyadan çekilmeyecektir, asla şeytana teslim olmayız.

IRAK’TAN ANİDEN ÇEKİLEMEYİZ

Zafer planımızdan eminim. Sevgili vatandaşlarım, kazanmak için savaşıyoruz ve kazanıyoruz. Zafere giden yol, askerlerimizi eve getirecek yol olacaktır... Irak’tan aniden çekilmemiz halinde Irak’taki müttefiklerimiz ölüme ve cezaevlerine terkedilmiş olacak, Bin Ladin ve Zarkavi stratejik bir ülkede yönetimi ele geçirecek ve ABD’nin vaadlerinin pek bir anlamı olmadığını gösterecekler... Sözümüzü tutmalı, düşmanlarımızı mağlup etmeli, hayati bir görevde Amerikan ordusunun ardında durmalıyız.

PETROL BAĞIMLILIĞI

ABD, petrole bağımlıdır, genelde dünyanın istikrarsız bölgelerinden ithal ediyoruz. Bu bağımlılığı yenmenin tek yolu teknolojiden geçer. 2025 itibari ile Ortadoğu’dan bağımlılığımızı % 75 oranında ikame etmeyi hedefliyoruz."

HAMAS İSRAİL’İ TANISIN

ABD, geniş Ortadoğu’da demokratik reformları destekliyor. Demokrasinin serpilmesi için hukukun üstünlüğü, azınlıkların korunması, tek bir seçimden daha uzun soluklu, güçlü, sorumlu kurumların olması gerekir. Mısır, çok partili cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy verdi, şimdi hükümet, radikalizmin cazibesini azaltmak için barışçıl muhalefetin önünü açmalıdır. Filistin halkı seçimlerde tercihini yaptı, şimdi Hamas liderlerinin İsrail’i tanıması, terörizmi reddetmesi ve kalıcı barış için çalışması gerekiyor. S.Arabistan, reform için ilk adımları attı, şimdi halkına daha iyi bir gelecek sunabilir.

İRAN HALKI REHİN

İran, halkını izole eden, baskı yapan küçük bir seçkin molla grubu tarafından rehin alınmıştır. Bu rejim, Filistin ve Lübnan’daki teröristlere sponsorluk yapmaktadır. Nükleer girişimleriyle dünyaya meydan okumaktadır, dünya ülkeleri İran rejiminin nükleer silah temin etmesini engellemelidir. İran halkına doğrudan hitap etmeme izin verin: Amerika size ve ülkenize saygı duyuyor. Geleceğinizi tayin etme hakkınıza ve kendi özgürlüğünüzü kazanmanıza saygı gösteriyor, bir gün özgür ve demokratik İran ile yakın dost olmak istiyoruz.

Babyboomer Clinton ve ben 60 yaşına giriyoruz

HALK desteği rekor seviyede düşen Bush, genelde kaşlarını çatıp ciddi bir tonda konuştu. Bush’un geçen ay Irak’ta ölen deniz piyadesi üstçavuş Dan Clay’in ailesini takdim ederken konuklara göz kırptı. Konuşmanın hafiflediği anlarından biri ise Bush’un babası ve Clinton arasındaki yeni dostluğu gündeme getirdiği an oldu. Bush, "Bu yıl 78 milyonluk babyboomer (İkinci Dünya Savaşı sonrasında doğanlar) kuşağının ilk grubu 60 yaşına basıyor, babamın iki sevdiği insan, ben ve Başkan Bill Clinton da bu gruba dahil" dedi.

Bush’un konuşmasını harp malulû köpek de dinledi

Barış annesi tutuklandı

Bush’un konuşmasını dinlemek için aldığı bir davetiye ile Kongre’ye giren "barış annesi" Cindy Sheehan tutuklandı. Kongre polisi, Irak’ta oğlu ölen Sheehan’ı giydiği savaş karşıtı tişörtle gösteri yapmakla suçlayarak, sorguya çekti. Sheehan, ABD’deki "savaş karşıtı" hareketin doğal lideri haline geldi. Sheehan, daha önce de Beyaz Saray önünde tutuklanmıştı.

Davetli asker köpek

Sheehan tutuklanırken, Bush’u dinleyenler arasında bir Alman çoban köpeği de vardı. Bombacı köpek olarak ünlenen "Rex" Irak’ta askeri görev yapmıştı. Çavuş Jamie Dana, Rex ile birlikte görev yaparken yaralanmıştı. Rex, daha Kongre kararıyla Dana’ya verilmişti. Rex, First Lady Laura Bush tarafından davet edildi.

Telekulağı savundu

KONUŞMASI boyunca ABD’nin terörizme karşı verdiği mücadelenin önemini vurgulayan Bush, bu çerçevede ABD Yönetimi’nin yurtdışı ile yapılan telefon görüşmeleri ve e-posta yazışmalarını takibe almasıyla ilgili skandalı da savundu. Başkan Bush, bunun haklı olduğunu öne sürerken, kameralar yine 2008 yılında Demokrat Parti’den başkan adayı olmasına kesin gözüyle bakılan Senatör Hillary Clinton’a yöneldi. Bu sırada Clinton, alaycı bir ifadeyle gülümsüyor ve başını sallıyordu.

Laura Bush’un, Kongre’ye davet ettiği konuklar arasında Afganistan Meclisi’nin kadın vekillerinden Fevziye Kufi (sağda) ve Katrina kasırgasından kurtulan felaketzedelerden Ja’Detrus Hamilton da vardı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!