Güncelleme Tarihi:
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, temmuz ayında Belarus’a yerleştirilmesi planlanan nükleer silahların şimdiden adresine ulaştırılmaya başladığını söyledi. Bir nükleer savaş ihtimalinin “her geçen gün daha ciddi şekilde gündeme geldiğini” ifade eden Putin, “İlk nükleer başlıklar Belarus topraklarına aktarıldı bile” dedi.
‘TEHDİT OLURSA KULLANIRIZ’
Rus lider sözlerini, “Bunlar sadece ilk parti. Yıl sonun kadar taktik nükleer silahların konuşlandırılmasını tamamlayacağız. Attığımız bu adım, Rusya’yı yenilgiye uğratmayı düşünenlere yanıtımızdır” şeklinde sürdürdü. Ukrayna’da nükleer silah kullanma emri verip vermeyeceğine dair soru üzerine ise Putin, buna gerek olmadığını ancak Rus devletine yönelik bir tehdit durumunda nükleer cephaneliğin kullanılacağını kaydetti. “Öyle bir durumda Rus devletinin sahip olduğu tüm imkânları kullanırız, kimsenin şüphesi olmasın” diye ekledi. Rusya lideri, “Ukrayna’nın karşı saldırısı sonuç vermedi, vermeyecek. Leopard tanklarını keklik gibi avlıyoruz” iddiasında bulundu.
Putin’in sert sözleri, savaştan en çok etkilenen Afrika ülkelerinin temsilcilerinden oluşan üst düzey heyetin müzakere umuduyla taraflarla görüşmeleri sırasında geldi. Putin ile görüşmesi öncesi konuşan Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa “Afrika kıtası üzerinde negatif etkileri olan savaşın bir an önce sona ermesi gerektiğini” belirtti.
TAHIL KORİDORU ELEŞTİRİSİ
Putin ise savaşı Ukrayna ve Batı’nın başlattığı savını yineleyerek “tahıl koridorundan geçen gemilerin zengin ülkelere gıda götürdüğünü, Afrika’nın sıkıntısını çözmediğini” söyledi. Rusya lideri, Ukrayna ile görüşmeyi hiçbir zaman reddetmediğini fakat Kiev’in bir müzakereyi engellediğini de iddia etti. Afrika heyeti önceki gün de Kiev’de Ukrayna lideri Zelenski ile buluşmuş, Zelenski, “işgalciler topraklarında olduğu sürece herhangi bir müzakere yapılmayacağını” söyleyerek Putin ile diyaloğa kapıyı kapatmıştı.
ŞOYGU: TANK ÜRETİMİNİ ARTTIRMALIYIZ
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, cephede daha fazla tanka ihtiyaç duyduklarını söyledi. Batı Sibirya’da bir askeri fabrikayı ziyaret eden Şoygu, silah üretiminin arttırılmasını istedi. Araçların zırhlarından da şikâyet eden Rus Bakan, “askerlerin ihtiyaçlarını karşılamak için bunların iyileştirilmesini” istedi.