Güncelleme Tarihi:
İlk tepki Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yevgeniy Perebiynis'ten geldi. Perebiynis Kremlin’de atılan imzalamaları tanımadıklarını açıklayarak, “Anlaşma yasadışı. Ukrayna Kırım’ı bağımsız bir devlet olarak tanımıyor. Putin’in konuşması Rusya’nın dünya güvenliğine tehdit olduğunu gösteriyor. Rusya’nın Kırım konusunda attığı adımı Ukrayna toprak bütünlüğüne uzatılmış el sayıyor ve imzalanan anlaşmayı geçerli saymıyoruz” dedi.
Ukrayna ile Rusya arasında Kırım yüzünden asıl kapışmanın savaş meydanında değil, uluslararası hukuk alanında yaşanacağını ilan eden Ukrayna Adalet Bakanı Pavel Petrenko, Kırım yönetiminin yarımadada el koyduğu Ukrayna devlet varlıklarının Rusya’dan tazmin edeceklerini açıkladı.
Kiev’de basına açıklama yapan Ukrayna Adalet Bakanı Petrenko, “Kırım’daki kukla yönetim, Ukrayna mal varlıklarına el koyduklarını ilan etmişti. Şimdi şayet Rusya yönetimi de Kırım’ın bu davranışı arkasında durduğunu beyan ederse muhatabımız Rusya olacak. Açacağımız davalarla Rusya’nın dünya çapındaki milyarlarca dolarlık taşınmaz varlığına haciz koyduracağız. Ayrıca 23 yıl önce dağılan Sovyetler Birliği mirasının paylaşım süreci bitmedi. Nihai nokta anlaşmayla konmadı. Bu eski defterleri çıkartıp incelediğimizde Rusya'nın o eski mirastan bize 130 milyar dolar borcu bulunduğu ortaya çıkıyor. Rusya’da kalan Ukrayna vatandaşlarının sadece banka hesapları toplamı 80 milyar dolar civarında” dedi.
TEPKİLER GECİKMEDİ
- Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney: Rusya'nın Kırım'ı resmen ilhak etmesini kınıyoruz. Yeni yaptırımlar gelecek. Başkan Obama, Almanya Başbakanı Merkel'le telefonda görüşerek, Kırım konusunda atılacak adımları ele aldı.
- ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden: Kırım’ın Rusya’ya bağlanması açık bir şekilde uluslararası hukukun ihlali. Rusya politikasını sürdürürse, Avrupa ve ABD’den daha fazla yaptırım görecek.
- AKPM: Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Anne Brasseur, Rusya'nın Kırım'ı tanıma kararını şiddetle kınadı. Brasseur yaptığı açıklamada, “Rusya'nın Kırım'ın bağımsızlığını ve kendine ilhakını tanıma kararını olabilecek en sert ifadeyle kınıyorum. Bu durum Avrupa Konseyi'nin ilkelerine ve Rusya'nın bu kuruluşa yönelik taahhütlerini ihlal anlamına gelir. Bütün üyeler, diğer üyelerin toprak bütünlüğünü ve egemenliğine saygı göstermek durumundadır" ifadelerine yer verdi.
AKPM Başkanı, AKPM'deki siyasi grup liderleri ve AKPM Ukrayna raportörleri ile birlikte 22-24 Mart tarihlerinde son krizi görüşmek üzere Ukrayna'a gideceğini de açıkladı.
- Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande: Rusya Devlet Başkanı'nın anlaşmaya imza atma kararını kınıyorum. Bu karar, Kırım'da Ukrayna yasalarına ve uluslararası hukuka aykırı yasadışı bir referandumdan sonra verilmiştir. 20-21 Mart tarihlerinde düzenlenecek Avrupa Birliği zirvesi, Rusya’ya karşı sert ve koordineli bir cevap için fırsat olacak.
- İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague: Rusya’ya ortak deniz tatbikatlarının askıya alındığını açıklayarak, “Putin, Kırım ve Rusya vatandaşlarını dünyadan izole etme yolunu seçti. AB dışişleri bakanları, ABD Dışişleri Bakanı Kerry ve Türkiye Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun da aralarında bulunduğu çok sayıda yetkiliyle görüşmelerimiz oldu. Türkiye’nin görüşleri, ifade ettiğim görüşlerle oldukça örtüşüyor. Türkiye’nin özellikle Kırım’daki Tatar azınlıkla yakınlığı var. Türkiye bu durumdan oldukça endişeli" dedi.
- Polonya Başbakanı Donald Tusk: Bir anda bir ülkenin sınırları ve bölgenin jeopolitik durumu değiştirildi.