Güncelleme Tarihi:
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın Donetsk ile Lugansk bölgelerinde 11 Mayıs’ta planlanan bağımsızlık referandumunun ileri bir tarihe ertelenmesini istedi. Böylece Putin, Ukrayna krizinin patlak verdiği Kasım 2013’ten bu yana ilk defa Batı’ya taviz anlamına gelen bir adım atmış oldu. Ayrılıkçılar çağrıyı bugün değerlendireceklerini açıkladı. Putin’in açıklaması, aynı zamanda Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dönem Başkanı olan İsviçre Konfederasyonu Başkanı Didier Burkhalter ile Kremlin’de yaptığı görüşmenin ardından geldi.
Moskova’da gazetecilerle sohbeti sırasında sürpriz öneriyi yapan Putin, “Donetsk ile Luhansk bölgelerindeki referandumun ileri bir tarihe alınması çağrısını yapmış bulunuyorum. Ukrayna’nın doğu illerinde bugünkü şartlarda bir halk oylaması yapılması çok zor. Gereken koşullar görüşmeler yoluyla sağlanana kadar referandumun ertelenmesinin yerinde bir karar olacağını düşünüyorum” dedi.
NATO YALANLADI: ASKERLER ÇEKİLMEDİ
Putin’in, “Ordu birliklerimizi Ukrayna sınırından çektik. İsteyen uzaydaki uydulardan kontrol etsin” beyanına NATO’dan yalanlama açıklaması geldi.
Brüksel’deki NATO karargâhından Rusya’nın resmi RİA ajansına, “Rusya’nın Ukrayna sınırında askeri varlığında bir değişim alameti gözlemiyoruz. Her şey eskisi gibi duruyor” açıklaması yapıldı.
Ukrayna sınırında bulunan Rus birliklerinin çekildiğini Kiev de yalanladı. Ukrayna Askeri Araştırmalar Merkezi yöneticisi Dmitriy Timçuk, “7 Mayıs saat 17:00 itibarıyla Ukrayna sınırında konuşlanan Rus birliklerinde herhangi bir değişim gözlenmiş değil. Sınırdan 50 ve 200 kilometrelik bölgede 38 bin Rus askeri bulunmaya devam ediyor. Sayıda artış olmadığı gibi eksilme de yok” açıklamasını yaptı.
UKRAYNA'DAN İLK TEPKİ
Bulunduğu Harkov şehrinden Rusya Devlet Başkanının açıklamasını yorumlayan Yatsenyuk, “Vladimir Vladimiroviç, size havayla ticaret yapmayı pek yakıştıramadım. 11 Mayıs referandumunun ileri tarihe alınması açıklamanız doğrusu bizi şaşırtıyor. Çünkü Ukrayna’da zaten 11 Mayıs’ta hiçbir referandumun yapılması planlanmıyordu. Rusya liderinin Ukrayna’daki krizin aşılması için çaba gösterme sözüne gelince. Rusya zaten bize gönderdiği militan ve FSB ajanlarıyla her gün o çabaları fazlasıyla gösteriyor. Teröristlere mali ve silah yardımı yapıyor. Böyle yardım etmek yerine militanlarına silah bırakma çağrısı yapsanız daha yerinde bir karar olurdu” şeklinde konuştu.
Psaki: Rus birliklerinin çekildiğine yönelik bir işaret görmedik |
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki referandumların ertelenmesine yönelik sözleriyle ilgili olarak, "Putin'den, sadece referandumun ertelenmesi çağrısı yapmasından daha fazlasını görmeye ihtiyacımız var" dedi. |
BATI TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Referandumun ertelenmesi çağrısının Rusya’nın Kiev yönetimini tanıma anlamına gelmediğini vurgulayan Putin, “Ukrayna’da 22 Şubat tarihinden sonra yaşanan olaylardan şüphesiz darbeyle iktidara gelen mevcut Kiev yönetimi sorumludur. Bu cuntaya ülkenin içine düştüğü krizden barışçıl çıkış yolu bulması için Ukrayna’nın doğusundaki askeri operasyonları durdurması çağrısı da yapıyorum” şeklinde konuştu. Rusya lideri, Ukrayna sınırından asker çekildiğini de açıkladı. Putin’in bu çağrısı öncesinde Batılı liderler dün bir dizi sert açıklama yaparak, referandumun Rusya tarafından desteklenmesi durumunda, Rusya ile Batı arasında geriye dönüşü olmayan bir sürecin başlayacağı uyarısında bulunmuşlardı.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, “Ukrayna’nın Donetsk bölgesinde 11 Mayıs tarihinde yapılmak istenen referandum kabul edilebilir gibi değil. Böyle bir referandumu biz şimdiden düzmece ve hukuk dışı ilan ediyoruz” demişti.
AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy da, “Rusya’nın sözde Donetsk referandumunu destekleyerek Ukrayna’yı bölme adımlarını sürdürmesi aramızda telafisi mümkün olmayan kazalara yol açacaktır” diye konuşmuştu. Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Rusya lideri Putin’in 9 Mayıs Zafer Bayramı kutlamaları için Kırım’a gitmeye hazırlanmasını sert bir dille eleştirmişti. Merkel, “Rusya Devlet Başkanı Putin’in 9 Mayıs’ta Kırım’da boy gösterecek olması akıl kârı değildir. Bölge zaten kaynayan kazan. Oraya gidip Ukrayna’yı daha da karıştırmayı mı planlıyor?” demişti.