Putin'den süper güç reçetesi

Güncelleme Tarihi:

Putinden süper güç reçetesi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2001 00:00


Nerdun HACIOĞLU/MOSKOVA
Haberin Devamı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesini yeniden süper bir güç yapmak için reçete hazırlıyor. Putin, Rusya'ya özgü bir kapitalizm modeli yarattıktan sonra dünyaya açılıp, Amerikan tarzı bir yayılmacılık izleyerek uluslararası arenada söz sahibi olacak.

MOSKOVA'da Putin'in planına reform değil, ‘kansız devrim’ adı yakıştırılıyor. 11 yıl önce Boris Yeltsin'in yerleştirmeye çalıştığı yeni zenginlerin ülke kaynaklarını büyük ölçüde kontrol altına aldığı ‘oligarşik kapitalizm’ gelir adaletsizliğini ve yolsuzlukları da beraberinde getirdi.

‘Rus usulü kapitalizm’de de burjuva sınıfı olacak, ancak vergilerle gelirlerini devletle paylaşacak. Rusya'da son birkaç ayda yaşanan bazı gelişmeler ‘kansız devrim’in habercisi olarak yorumlanıyor.

Partiler birleşti:

Rusya Parlamentosu Duma'da Putin'in isteği doğrultusunda merkezdeki iki önemli parti ‘Birlik’ ve ‘Anavatan’ birleştiklerini ilan etti. Bu sayede Putin, oyların çoğunluğunu kontrol eder duruma geldi.

Basına sıkı takip:

Yeltsin döneminin etkin isimleri Vladimir Gusinski ve Boris Berezovski gibi kişilerin elinden tv kanalları ve gazeteleri ekonomik bahanelerle ele geçirildi, Putin basını kontrol altına aldı.

Kabine değişikliği:

Kilit konumdaki içişleri ve savunma bakanlıklarının başına Putin'in adamları getirildi. Kansız devrim sırasında bu kurumlarda yaşanabilecek tehlikeler asgariye indirildi.

Döviz rezervi artırıldı:

Putin'in reform hamlesi, mali hazırlıklarla da kendini belli etti. Rusya Merkez Bankası 30 milyar dolarlık rezevr hazırladı.

Kansız devrim nasıl olacak

Kansız devrim Kremlin'in sunduğu meclisin onayladığı yasalarla yürütülecek.

Gelecek aylarda başlayacak olan reformlar, 2010 kadar devam edecek.

İlk 5 yılda ülke yönetiminde yapısal değişiklere gidilecek.

Petrol, doğalgaz ve hammadde ihracatına yeni vergiler getirilecek.

Doğal kaynakları kontrol eden zenginler, ya gelirlerini devletle paylaşacak ya da hisselerini devretmek zorunda kalacak.

İkinci 5 yılda uluslararası arenada ‘Rusya’ adı daha çok duyulacak.

Putin, ‘Rus usülü kapitalizmi’ oturttuktan sonra dünyaya açılacak.

Rusya, eski Sovyet cumhuriyetlerini yeniden yörüngesine alacak.

Batılı devletlerin arka bahçelerine girmeye çalışacak.

Rusya, kendi kaynakları tüketilen ülke olmaktan çıkarak başka ülkelerinin kaynaklarını tüketen ülke olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!