Güncelleme Tarihi:
TARTIŞMA, Rusya lideri Vladimir Putin’in 1 Mart’ta Rus meclisine hitaben yaptığı konuşmada yeni üretilen Rus füzelerini övmesiyle başladı. Ruslar, bu füzelerin pratikte menzil limiti olmadığını savundu.
Ancak Amerikan CNBC televizyonu önceki günkü haberinde Rus füzelerinin başarısız olduğunu iddia ederek, “Putin’in süper füzeleriyle yapılan tüm denemeler başarısızlıkla sonuçlanmış. Amerikan istihbarat kaynaklarına göre; nükleer motorlu bu füze dört kez denenmiş ve her seferinde yere çakılmış. En başarılı fırlatma dört dakika sürmüş ve füze 22 mil (35 km) yol aldıktan sonra çakılmış. En başarısız deneyde ise füze ancak dört saniye havada kalabilmiş” ifadelerine yer verdi.
DENİZALTIDAN ATIŞ
İşte Rusya’nın dünkü füze denemesi bu haberin ardından geldi. Rusya’nın Kuzey Deniz Filosu Komutanlığı, füze atışıyla ilgili bir de video yayınlayarak şu açıklamayı yaptı: “Yuriy Dolgoruki stratejik denizaltımız Kuzey Kutup bölgesindeki Beyaz Deniz sularından tarihte ilk defa aynı anda 4 adet kıtalararası ‘Bulava’ füzesini başarılı bir şekilde hedefe gönderdi. Sualtından yaklaşık 40 metre derinlikten birkaç saniye arayla ateşlenen füzeler birkaç dakika sonra 9 bin km uzaklıktaki Kamçatka Yarımadası “Kura” poligonundaki hedefleri vurdu.”
GÜÇ GÖSTERİSİ
Dört kıtalararası balistik füzenin aynı anda tek noktadan ateşlenmiş olmasını yorumlayan Rusya’daki silah uzmanı Albay Viktor Litovkin, “Bu atışlar Rusya donanmasının gerektiğinde olası düşmanı bir anda yok etme kabiliyetine sahip olduğunu gösteriyor. Bulava veya diğer adıyla R-30 balistik füzesi yeni geliştirilen caydırıcı silahlardan biri. Atılan füzelerin her biri 10 nükleer başlık taşıma kabiliyetine sahip. Her başlığın yıkım gücü ise en az 20 kiloton. Böylece aynı anda ateşlenen 4 füze 40 nükleer başlıkla donatılmış olabilirdi. 40 atom bombası ise herhangi NATO ülkesini yer yüzünden silmek için yeterli. ABD’ye aynı anda bu kadar başlığın isabet etmesi savaş kabiliyetini tamamen felç etmek için yeterli. Rusya’nın vurucu gücünü sınama büyük hata olduğu pratikte gösterilmiş oldu” dedi.
BİLGİ NOTU
Amerikan CNBC kanalı mühendislerin itirazlarına rağmen Rus yönetiminin yeni füzeleri denemek istediğini, ancak fazla yol alamadıklarının anlaşıldığını iddia etti. 2000’lerden bu yana üzerinde çalışılan füzelerin, dizelle ateşlendikten sonra nükleer yakıtla devam etmesi öngörülüyor. Ancak testlerde nükleer bölümün devreye girmediği iddia ediliyor.