Psikolojik baskı altında yalan söyledik

Güncelleme Tarihi:

Psikolojik baskı altında yalan söyledik
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2007 00:00

İran tarafından esir alındıktan sonra Arapça yayın yapan El Alem TV’sine çıkarılarak "İran karasularında yakalandık" diye konuşturulan İngiliz askerleri, dün İngiltere’deki Chivenor üssünde basın toplantısı düzenleyerek bu sefer farklı itiraflarda bulundular.

İran TV’sinde İran halkından özür dileyen askerler, "psikolojik baskı" altında kaldıklarını, bu nedenle yalan ifade verdiklerini belirterek "Yakalandığımızda Irak karasularındaydık. İran karasularına 1.7 deniz mili mesafedeydik" diye itirafta bulundular. İranlıların kendilerini soyarak gözleri bağlı şekilde tuttuklarını iddia eden askerler etraflarında sürekli silahlı askerlerin gezdiğini söylediler. 15 asker adına açıklamaları okuyan Deniz Piyade Yüzbaşı Chris Air, "İtirafta bulunmadığımız takdirde yedi yıl hapis cezasına çarptırılacağımızı söylediler" dedi.

Kadın asker Faye Turner’ın ise 4 gün boyunca diğerlerinden ayrı tutulduğu ve kendisine, arkadaşlarının serbest bırakılarak evlerine döndüklerinin söylendiği belirtildi. Açıklamada şöyle denildi: "Meslektaşımız Turney’in 13 günlük esaret süresi içindeki profesyonel davranışından ötürü gurur duyuyor, bir kadın olarak propaganda aracı olarak kullanılmasını esefle karşılıyoruz."

İran: Tiyatro

İRAN İngiliz askerlerin dünkü ifadelerini "tiyatral propaganda" olarak niteledi. "Bu tür şovlarla askerlerinizin sınır ihlalini gizleyemezsiniz" denen açıklamada İngiltere, başka ülkelerin sınırlarına saygı göstermeye davet edildi. Ayrıca İngiltere’nin, İslam ve İran kültürü konusunda, kendilerinin askerleri serbest bırakma nedenlerini anlayamayacak kadar cahil olmasından üzüntü duydukları ifade edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!