Emre KIZILKAYA
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2008 00:00
Polonya Cumhurbaşkanı Kaczynski, Gürcistan’daki Rus işgalinin daha ikinci gününde, dört eski Sovyet ülkesi liderini yanına alarak Tiflis’e gidip Gürcülere tam destek vermişti. Bu desteğin sırrı, Tiflis’te bulunan ve savaştan sağlam çıktığı öğrenilen bir heykelde gizli.
RUS tanklarının Güney Osetya’ya saldıran Gürcistan’ı cezalandırmak üzere Gürcü topraklarında ilerlemeyi sürdürdüğü ikinci gün (12 Ağustos), ilk Batılı liderler destek için Tiflis’e geldi. Kafilede, ABD ve Avrupa’nın hiçbir ağır topu yoktu. Onların yerine, Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski ile, onun organize ettiği Ukrayna, Litvanya, Letonya ve Estonya devlet başkanları vardı.
Kaczynski’nin arabuluculuk yapmak yerine, "Rus saldırganlığına karşı Gürcü halkıyla dayanışmaya geldik" diye net bir mesaj vermesi sürpriz değil. Tiflis’teki Promete heykeli, tarihte Rusya’ya karşı gelişen Leh-Gürcü ittifakının simgesi. Hürriyet’e konuşan Gürcü kaynaklar, Kaczynski’nin 22 Kasım 2007’de Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili ile birlikte açılışını yaptığı heykelin, son savaş sırasında zarar görmediğini bildirdi.
Heykel, Eski Yunan efsanesine göre kutsal ateşi insanlık yararına Olimpos’tan çalan bir titan olan Promete’nin, tanrı Zeus tarafından yakalanıp işkence edildiği bölgeye dikilmişti. Polonyalı ve Gürcü liderler, heykeli, Rus İmparatorluğu ve SSCB’den bağımsızlığını kazanan tüm milletlere adamıştı.
Rusya’yı bölme planı
Mitolojideki Promete karakteri, 1910’lardan itibaren gelişen bir siyasi akıma da ilham kaynağı oldu. Polonya’nın bağımsızlığını yeniden kazanmasını sağlayan devlet başkanı Jozef Klemens Pilsudski, Çarlık Rusyası tehlikesine karşı ilk kez aktif bir siyaset oluşturdu. "Prometeizm" denen siyasi proje kapsamında, Rusya içindeki etnik bağımsızlık hareketleri desteklenmeye ve hatta kışkırtılmaya başladı. Gürcistan bağımsızlığını 1918’de böyle kazandı. Sonunda Çarlık Rusyası yıkıldı, ancak Sovyet tankları, 1936’da Gürcülere, 1939’da da Lehlere boyun eğdirdi.
Gürcü-Leh hattında gizli dayanışma var
İSTANBUL merkezli Gürcistan Dostluk Derneği Başkanı Ali Rıza Altunel, "Gürcüler ve Polonyalılar arasında tarihi bir birliktelik var. Bu dayanışma bugüne de taşındı. Son kriz sonrasında Türkiye’deki Polonyalılar ve Gürcüler arasında özel bir girişim oluşmadı. Olursa bu bizi memnun eder" dedi. Ankara-Varşova Dostluk Derneği Başkanı Ahmet Sevgi de, SSCB içinde yer alan ülkelerin tarih boyunca "gizli bir dayanışma" içinde olduğunu söyledi. Sevgi, "Polonyalılar asırlardan beri Ruslardan çok çekti. Ruslara karşı bir antipatileri olması ve mevcut Gürcistan hükümeti gibi Rus karşıtı yönetimleri desteklemeleri doğal" dedi. İstanbul Üniversitesi’nde okuyan Rus öğrenciler Rima Roşinskaya ve Mişa Vasiliyev ise, ülkelerinin Güney Osetya’daki vatandaşlarını korumak ve "burnunun dibi" sayılacak Polonya’daki ABD füzelerine karşı çıkmak zorunda olduğunu vurgulayarak, Putin Yönetimi’nin son hamlelerine hak verdiklerini söylediler.