Polonya'dan yasa tasarısı: Ukraynalı mülteci masrafa ortak olsun

Güncelleme Tarihi:

Polonyadan yasa tasarısı: Ukraynalı mülteci masrafa ortak olsun
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2022 07:00

Polonya hükümeti, devletin finanse ettiği yurtlarda kalan Ukraynalı mültecilerin barınma ve gıda masraflarına ortak olmaları yolunda bir yasa tasarısı hazırladı.

Haberin Devamı

RUSYA’nın Ukrayna işgalini başlatmasından kısa süre sonra bu ülkeden milyonlarca mülteciye kapılarını açan Polonya, Ukraynalı mültecilerden barınma masraflarına katkı sunmalarını isteyecek. Polonya Başbakanlık Ofisi’nden önceki gün yapılan açıklamaya göre, devletin sağladığı barınma merkezlerinde Ukraynalı mültecilerin barınma ve yemek masraflarına katılmasını öngören tasarı bakanlar kurulunda onaylandı. Meclisten de geçmesi beklenen tasarının 1 Mart 2023’te yürürlüğe konması öngörülüyor.

SÜRE BELİRLEYİCİ

Yeni düzenlemede mültecilerin ülkede kalma sürelerine göre ödeme dilimleri oluşturulmuş. Buna göre en az dört aydır Polonya’da bulunan mülteciler masrafların yüzde 50’sini, en az altı aydır Polonya’da bulunanlar ise yüzde 75’ini karşılayacak. Masrafların yüzde 50’sinin kişi başı günlük 8.83 dolardan ve yüzde 75’inin ise kişi başı günlük 13.25 dolardan fazla olmaması koşulu bulunduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

BİLGİLENDİRME ZORUNLULUĞU

Ukrayna vatandaşlarının ülkeden giriş-çıkışları da yardım ödemelerinde dikkate alınacak bir diğer husus olarak öne çıkıyor. Ukraynalı mültecilere ülkeden ayrılırken Polonya Sosyal Sigorta Kurumu’na bilgilendirme yapma zorunluluğu getirirken, ülkeden ayrılan kişilerin ödemeleri bu süre zarfında askıya alınacak.

BİLGİ NOTU

Savaşın başladığı 24 Şubat’tan beri 8 milyon Ukraynalı mülteci Polonya’ya geçerken, bazıları geri döndü, bazıları Avrupa ülkelerine geçti. Polonya’da 1.5 milyon mülteci bulunuyor.

SAVAŞIN UZAMASI BÜYÜK MALİYET

ÇANKAYA Köşkü’nde Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Başkanvekili İbrahim Kalın başkanlığında Ukrayna Savaşı çalıştayı düzenlendi. Çalıştayda savaşın uzamasının küresel istikrar, ekonomi, enerji, gıda güvenliği ve diğer alanlarda büyük maliyetler üreteceği belirtildi. Bu süreçte Türkiye’nin yürüttüğü diplomatik girişimlerinin önemine vurgu yapıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!