Polonya’dan cenazeye 2 milyon kişi gidiyor

Güncelleme Tarihi:

Polonya’dan cenazeye 2 milyon kişi gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2005 01:41

Vatikan, Papa 2. Jean Paul’ün yarınki cenaze töreni için son hazırlıklarını yaparken milyonlarca insan da Roma’ya akın ediyor. Sadece memleketi Polonya’dan 2 milyon kişinin katılması bekleniyor.

İKİ milyon İtalyanın yanı sıra dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen insanlarla birlikte Roma’daki kalabalığın 5 milyonu bulması bekleniyor. Dünya tarihinde bugüne kadar düzenlenen cenaze törenine en büyük katılım, 1970 yılında dönemin Mısır Devlet Başkanı Cemal Abdül Nasır için oldu. Tam 5 milyon insan cenaze törenine katılırken katafalkı görmek için sıra bekleme süresinin 10 saat olduğu belirtildi. 1989’da İran lideri Humeyni’nin cenazesine 1.5 milyon insan katılmış, ancak naaşına ulaşmak isteyenler arasında çıkan itişmede 10 bin kişi yaralanmıştı.

Papa’nin katafalkını görmek isteyen inançlıların sırada beklemesi 9 saate ulaştı. Yaklaşık 2.5 kilometreyi bulan kuyruktan tuvalet ihtiyacı için ayrılanlar sıradaki yerlerini kaybediyorlar.

Vatikan’dan yapılan açıklamada, katafalka konan Papa’nın ziyaret edildiği San Pietro Bazilikası’nın bu akşam 22:00’de kapatılacağı ve Papa’nın naaşının cenazeye hazırlanacağı bildirildi. Vatikan Sözcüsü Navarro-Valls, bazilikaya getirilmeden Papa’nın mumyalanmadığını, sadece bedeninin hazırlandığını söyledi. Ancak büyük olasılıkla Papa’nın teninin kremlendiği ve altında soğutucu olduğu sanılıyor. Papa 8’inci Henry’nin cesedi patlamış, 12’inci Pius’un ise burnu düşmüştü.

Füzeli güvenlik

Papa’nın cenaze töreni için Roma’ya giden yollara ek füzeler yerleştirildi. İki denizaltı ve bir savaş gemisi Roma’nın kıyı banliyösü Ostia açıklarında devriye gezmeye başladı. Radarlı Awacs uçakları Roma’nın hava sahasını kontrol ederken helikopterler ve savaş uçakları da tören sonuna kadar yere inmeyecekler. Bu arada İtalyan Jandarma Komutanlığı’na bağlı keskin nişancılar San Pietro Bazilikası’nin damlarına yerleştirildiler.

İmzasına 6 bin euro

Vatikan ise Papa’nın ölümü sayesinde köşeyi dönüyor. Bütçe açığını kapatan Vatikan darphane gibi para basıyor. Papa’nın çeşitli yıllarda attığı orijinal imzalar 6000 Euro’dan alıcı bulurken, Papa’nın kutsadığı 13 litrelik bir damacana için 500 bin dolar isteniyor.

İnternette Bin Ladin gelecek söylentisi

İNTERNETTE dolaşan bir söylentiye göre, İtalya’nın en büyük haber ajansı ANSA’nın ‘Bin Ladin cenazeye katılmak üzere Pakistan’dan Roma’ya gelecek’ diye haber geçtiği öne sürüldü. Ancak ANSA, ‘Böyle bir haber vermedik’ diye açıklama yaparak söylentileri yalanladı. ANSA’nın yayınladığı açıklamada, ‘Bazı insanlar Papa için yas tutulduğu bir zamanda bile rahat durmuyorlar’ denildi.

Mezarına Kapadokya toprağı

PAPA 2’nci Joan Paul’ün mezarına serpilmek üzere Kapadokya’dan toprak gönderildi. Ürgüp Belediye Başkanı Bekir Ödemiş, ‘Katolik dünyasının ruhani lideri Papa İkinci Jean Paul’ü birçok kez Kapadokya’ya davet ettik, ancak rahatsızlığı nedeniyle gelemedi. Bu gerçekleşemeyince, biz de en azından mezarı için Kapadokya toprağı göndererek özlemini giderebileceğimizi düşündük. Vatikan’ın Ankara Büyükelçiliği de bize adres verdi’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!