Plazma Enerjisi ile Mars'a...

Güncelleme Tarihi:

Plazma Enerjisi ile Marsa...
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2000 00:00

Haberin Devamı

Plazma enerjisi nedir?

Gazlar milyonlarca derece sıcaklıklara ısıtıldıklarında, içerdikleri atomlar elektronlarını yitiriyorlar. Ortaya, negatif yüklü elektronlardan ve pozitif yüklü iyonlardan oluşan bir plazma çorbası çıkıyor. Çorba, uygun motorları hareket ettirebilecek büyük bir güç taşıyor.

Plazma doğada kolay bulunan bir madde. Aslında evrenin büyük kısmı, yani yıldızlar, nebulalar, yıldırım ve ısısı çok yüksek ateş vs. hepsi plazma halinde bulunuyor.

Plazma Yakıtını Yakacak Motorun Özellikleri Nedir?
Bilinen hiç bir madde roket yakıtı olabilecek plazmayı sağlayamıyor. Ama manyetik alanlar yardımıyla söz konusu yakıtı meydna getirmekte kullanılacak plazmanın üretilmesi mümkün. Bu amaçla kullanılacak manyetik alanlar Nasa bünyesindeki VASIMR konsepti çerçevesinde 30 senelik bir çalışma neticesinde geliştirildiler.

VASIMR motoru birbirine bağlı 3 manyetik hücre içeriyor. İlk hücrede hidrojen benzeri bir yakıt amaçlı gaz yer alıyor. Bu gaz, hücre içerisinde iyonize ediliyor. İkinci hücrede plazma, radyo dalgaları kullanılarak ısıtılıyor. Bu hücre bir tür mikrodalga fırını vazifesini görüyor. Üçüncü hücre ise manyetik bir ağız. Burada enerji, yönlendirilmiş bir akıma çevriliyor.

Mars'a yapılacak bir yolculukta roket birinci aşama süresince devamlı hızlanarak hareket edecek. İkinci aşamada ise yavaşlayacak. Bu nedenle, geliştirilecek teknolojinin en hassas noktalarından biri, yakılacak plazma miktarını ayarlayacak bir yöntem geliştirmek.

Plazma yakıtının önemli bir özelliği de az da olsa bir miktar yerçekimi yaratabilecek olması. Bu da uzun bir uzay yolculuğunun ortaya çıkarabileceği biyolojik sorunları azaltacak bir husus. Teknoloji ilerleyip gemiler hızlandıkça bu yerçekiminin de kuvvetleneceği sanılıyor. Şu anda bu yerçekiminin dünyadakinin sadece binde biri düzeyinde olması bekleniyor.


NASA'nın işbirliği yaptığı şirket hangisi?
Nasa, söz konusu teknolojiyi geliştirmek için MSE Technology Applications adındaki bir özel şirket ile işbirliği yapacak.

Proje hangi tarihte nihayetlenecek?
Nasa'dan yapılan açıklamada, plazma enerjili roketlerin önümüzdeki on yıl içinde konvensiyonel yakıtlarla çalışan roketlerin yerini alabileceği, plazma enerjisi ile çalışan ilk roketin 2004 gibi yakın bir tarihte ilk denemesinin yapılabileceği bildirildi.

Bu roketle Mars'a insan göndermek mümkün olacak mı?
Plazma enerjisi ile çalışacak geminin 100 tona kadar yük taşıması ve Mars'a üç ayda varması öngörülüyor. Oysa bilinen metotlarla bir uzay gemisi Mars'a en hızlı 8 ayda gidebiliyor. Elektrik ile yüklenmiş plazma enerjisi ile çalışacak geminin hem daha fazla kargo taşıması hem de daha hızlı yol alması sağlanacak.

Yolculuğun kısa sürmesi, astronotların ölümcül düzeylerdeki uzay radyasyonuna daha az maruz kalması demek. Keza, yerçekimsiz ortamda başgösterebilecek biyolojik sorunları da kısa bir yolculuk minimize edebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!