Güncelleme Tarihi:
Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, New York'taki temasları kapsamında ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile yaptığı görüşmede, Türkiye'nin ABD'den PKK terörünün durdurulmasını istediği bildirildi.
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre toplantıda, Irak ve terör, 1915 olayları hakkında ABD Kongesi'nde bekleyen karar tasarıları, Kıbrıs ve Ortadoğu barış süreci konuları ele alındı.
Babacan'ın, ikili ilişkiler çerçevesinde, iki ülke arasındaki Ortak Vizyon Belgesi'nin ortaya koymuş olduğu ilkeler çerçevesinde çalışma kararlılığını belirttiğini anlatan kaynaklar, Rice'ın da aynı biçimdedüşündüklerini söylediğini ve Türkiye ile ilişkilerini, “stratejik bir ilişki” olarak gördüklerine birkaç kez vurgu yaptığını aktardılar.
IRAK VE PKK
Babacan'ın, özellikle Irak'ın toprak bütünlüğünün korunmasına Türkiye'nin verdiği hayati önemi açıkladığı görüşmede, Kuzey Irak'tan kaynaklanan PKK terörünün kesinlikle durdurulması gereğini bir kez daha dile getirdiği öğrenildi. Görüşmede, Türkiye'nin ABD'den bu konuda beklentileri olduğunu belirten Babacan'ın, Kuzey Irak'ta PKK elebaşlarının yakalanması yönündeki bu beklentilerin değişmediğini yeniden kayda geçirdiği de ifade edildi.
Babacan'ın, İstanbul'da yapılacak Irak'a komşu ülkeler genişletilmiş toplantısının hazırlıkları hakkında bilgi sunmasının ardından Rice, ABD'nin, PKK terörünün yalnızca Irak'ta değil, tüm dünyada bitirilmesine çok büyük önem verdiğini ve bu konuyu en üst düzeyde ele almakta olduklarını kaydettiği öğrenildi.
ERMENİ KARAR TASARILARI
1915 olayları hakkında ABD Kongresi'nde bekleyen karar tasarılarının geçmesi durumunda ne denli büyük bir zarar oluşturabileceğini bir kez daha vurgulayan Babacan, tasarıların kongreden geçmemesi için Türkiye tarafının ABD'den daha fazla çaba beklendiğini belirtti. Rice ise bu kararlara yönetim olarak karşı olduklarını, gelecekte de karşı olacaklarını söyledi.
KIBRIS
Babacan'ın, Kıbrıs konusunda Türk tarafının görüşlerini aktaran ve Rum tarafının adeta “ayak sürüdüğünü” ifade eden görüşlerine karşı Rice, bu sorunun çözümü konusunda her zaman yardımcı olmaya hazır olduklarını ifade ettiği bildirildi.
İRAN
Görüşmede, İran'ı sorun yaratan bir ülke olarak gördüklerini ve nükleer konunun ciddi bir sorun oluşturduğunu söylediği bildirilen Rice, bu konuda alınmış olan BM Güvenlik Konseyi kararlarına uyulmasını beklediklerini söylediği kaydedildi. Babacan'ın, Türkiye'nin de bölgesinde nükleer bir güç istemediğini ve BM Güvenlik Konseyi kararlarına uyduğunu vurguladığı belirtildi.
ORTADOĞU BARIŞ SÜRECİ
Rice'ın, yakın bir zaman sonra ABD'nin düzenleyeceği “Ortadoğu Barış Konferansı” hakkında Babacan'a bilgi sunduğu görüşmede, özellikle bu süreç bağlamında hem Lübnan hem Suriye açısından Türkiye'nin görüşü ile bu ülkelerle ilişkilerine önem verdiklerini söylediği de aktarıldı.
FEHRİYE ERDAL'I HATIRLATTI
New York'taki temasları kapsamında Belçika Dışişleri Bakanı Karel de Gucht ile de görüşen Ali Babacan, terörist Fehriye Erdal'ın yeniden yargılanması konusunu gündeme getirdiği bildirildi. Babacan'ın Gucht ile yaptığı görüşmede, Belçikalı Bakanın, ülkesinin Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecini desteklediğini söylediği öğrenildi. Diplomatik kaynaklar, Belçikalı Bakanın, Türkiye'nin Avrupa'da çok iyi tanınmadığını, oysa kendisinin Türkiye'yi gayet iyi tanıdığını ifade ettiğini söylediler. Görüşmede Babacan'ın, terör örgütü DHKP-C üyesi terörist Fehriye Erdal'ın yargılanma sürecini gündeme getirdiği, Gucht'un da Erdal'ın tekrar yargılanma sürecini yakından takip ettiğini söylediği bildirildi.
RUSYA İLE IRAK KONUSUNDA FİKİR BİRLİĞİ
Babacan'ın Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yaptığı görüşmede de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında iki ülke ticaret hacminin 25 milyar dolara çıkarılması konusunda varılan mutabakatın teyit edildiği belirtildi. Irak'ın toprak bütünlüğünün korunması ve siyasi birliğinin muhafazası konularında iki ülkenin görüşlerinin aynı olduğunun anlaşıldığını belirten kaynaklar, Lavrov'un 31 Ekim'de İstanbul'dayapılacak Irak'a Komşu Ülkeler Genişletilmiş Bakanlar Toplantısı'ndan haberdar olduğunu ve toplantıya katılacağını söylediğini ifade ettiler.
Kosova konusunda ise Babacan'ın, BM Kosova Özel Temsilcisi Martti Ahtisaari'in planını Türkiye'ninı desteklediğini ifade ettiği ve iki bakanın Kosova'nın nihai statüsünün belirlenmesi konusunda uluslararası camiada ortak bir tutum doğmasının daha iyi olacağı görüşünde hemfikir oldukları belirtildi.
Görüşmede, Türk tarafının Rus tarafından Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması'ndan (AKKA) çekilmesi konusunda bilgi istemesi üzerine Lavrov'un, devletinin tutumunu izah ettiği ve “AKKA'ya önem veriyoruz, ayakta kalmasını istiyoruz ama uluslararası camiada tek taraflı şeyler yapılabiliyor. Sizinle AKKA konusunda uzman düzeyinde istişare yapalım” dediği kaydedildi. Babacan'ın bu öneriyi memnuniyetle karşılandığı ifade edildi.