PKK terör listesinden çıkarılıyor

Güncelleme Tarihi:

PKK terör listesinden çıkarılıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2008 13:04

Avrupa Adalet Divanı, PKK'nın ''AB terör örgütleri'' listesinde bulunması yönündeki kararı bozdu. Avrupa Konseyi ise bu kararın etkisiz olacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Avrupa Adalet Divanı, 18 Ocak 2007’de terör örgütü PKK’nın AB terör örgütleri listesinden çıkarılmasına yönelik adli itiraz yolunu açmış ve örgüt yandaşlarının AB terör örgütleri listesinden çıkarılma talebinde bulunmaya hakkı olduğu görüşünü kabul etmişti.
 
Terörist Osman Öcalan, 'PKK'nın şefi' sıfatını kullanarak, Lüksemburg'da bulunan Adalet Divanı'na avukatları aracılığıyla yaptığı başvuruda, örgütün 2002 yılında dahil edildiği AB terör örgütleri listesinden çıkarılmasını talep etmişti. Bu girişime, KNK (Kürdistan Ulusal Kongresi) adına da Şerif Vanlı katılmıştı.

Uygulamaya etkisi olmayacak

Avrupa Adalet Divanı'nın PKK'nın ''AB terör örgütleri'' listesinde bulunması yönündeki kararı bozması Brüksel'de de yankı buldu. Uluslararası haber ajansı AP'nin haberine göre ismi açıklanmayan bir Avrupa Birliği sözcüsü mahkemenin verdiği kararın uygulamada bir etkisinin olmayacağını iddia etti. Sözcü mahkemenin kararının uygulamaya etkisi olmayacağına gerekçe olarak ise AB'nin terör listesinin her 6 ayda bir güncelleşmesini gösterdi. Sözcüye göre mahkemenin kararı 2002'de PKK ilk defa terör listesine alındığında verilen kararı etkiliyor.

Haberin Devamı


 
Adalet Divanı, 15 Şubat 2005 tarihinde, AB Konseyi'nin PKK'yı AB terör örgütleri listesine alan kararına yönelik bu itirazları reddetmiş, Osman Öcalan'ın 'artık var olmayan' söz konusu örgütü temsil etme yetkisi bulunmadığını belirtmişti. Adalet Divanı, bu kararın temyizi üzerine, terörist Öcalan'ın adli başvuru hakkı olduğu görüşünü onaylayarak, teröristlerin taleplerinin tekrar incelenmesine 'yeşil ışık' yakmıştı.
 
PKK 2002'den bu yana listede
 
11 Eylül saldırılarının ardından AB'nin yayımlamaya başladığı terör örgütleri listesine PKK, 2002 yılında eklenmişti. Üye ülkeler, listeye dahil edilen örgütlerin tüm malvarlıklarına ve hesaplarına el koymakla yükümlü kılınıyor.
 
Terörizme karşı mücadele, terör örgütlerinin mali gelirlerini kontrol etmek ve engellemek amacıyla oluşturulduğu varsayılan liste, özellikle adli kurumların görüş ve kararları dikkate alınarak şekillendiriliyor.
 
Her altı ayda bir gözden geçirilen terör örgütleri listesinde değişiklik yapmak için AB dışişleri bakanlarının mutabakatı gerekiyor. AB bürokratları, "teknik ve gizli" olarak nitelendirilen toplantılar çerçevesinde listenin içeriğini belirlerken, alınan kararların gerekçelerini açıklamak zorunda bırakılmıyor.

AVRUPA KONSEYİ: KARAR ETKİSİZ

AB Konseyi açıklamasında, PKK, Kadek ve Kongra-Gel isimleri altında faaliyet gösteren, AB terör örgütleri listesinde yer alan örgüte ilişkin kararın, söz konusu listede değişiklik gerektirmeyeceği belirtildi.

Haberin Devamı

Açıklamada, AB Konseyi'nin, daha önceki benzer bir Adalet Divanı kararını dikkate alarak, terör örgütleri listesinin oluşturulmasında gereken değişiklikleri yaptığı, "daha anlaşılır ve saydam bir prosedür geliştirdiği" belirtildi.
Açıklamada, son olarak 22 Aralık 2007 tarihinde onaylanan terör örgütleri listesinde PKK'nın 25. sırada yer aldığı, Adalet Divanı kararının bunu değiştirmeyeceği ve listeyi etkisiz kılmayacağı vurgulandı.
 
AB listesinde yer alan PKK ve DHKP-C gibi terör örgütlerinin çeşitli AB ülkelerinde temsilcilikler bulundurmaları ve izinli gösteriler düzenlemeleri, bu örgütlerin üyelerinin bazı AB ülkelerinde "himaye edilmeleri" de söz konusu listenin etkinliğinin sorgulanmasına, diplomatik gerginliklere ve çeşitli eleştirilere konu oluyor.
 
Belçika Dönem Başkanlığı sırasında, 2001 sonunda, "ABD'nin baskılarıyla" oluşturulan AB terör örgütleri listesinin "sadece sorun kaynağı olduğu" görüşünü savunan bazı AB'li diplomatlar ise Adalet Divanı kararlarının, "listenin çökertilmesi için bahane olarak değerlendirilebileceğini" ileri sürüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!