'Pizzagate' bombası silahlı saldırı girişimine dönüştü

Güncelleme Tarihi:

Pizzagate bombası silahlı saldırı girişimine dönüştü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2016 09:28

Amerikan başkanlık seçimleri öncesi aşırı sağcıların Demokrat Partililerle ilgili ortaya attıkları, çocuk istismarı iddialarına dayalı komplo teorisi sonunda bir saldırıyı kışkırttı. “Pizzagate” diye geçen ve yalan olduğu polis tarafından resmi bir açıklamayla duyurulan olaya inanan beyaz bir saldırgan, iddiaların merkezindeki pizzacıyı silahla bastı.

Haberin Devamı

Saldırı girişimi, Washington'a 500 kilometre mesafede yaşayan Edgar Maddison Welch tarafından gerçekleştirildi.

Yanına biri saldırı tüfeği, üç silah alan 28 yaşındaki Welch, Washington’daki pizza lokantası Comet’e vardığında da ilk işi lokantada çalışanlardan birine silah doğrultup bilgi almaya çalışmak oldu. Aralarında Clintonların da olduğu üst düzey Demokratlara, cinsel istismarda bulunmaları için çocuk temin ettiğini öne süren ve ‘Pizzagate’ diye bilinen komplo teorisindeki tünelleri arayan Welch, söz konusu iddiaları bizzat araştırmak istemişti.

Silah doğrulttuğu lokanta çalışanı kaçarak, polise haber verdi. Welch ise elindeki tüfekle lokantanın içinde havaya doğru ateş etmeye başladı. Müşteriler dışarı koşuştular. Kısa bir süre sonra olay yerine gelen polisler ise kimsenin yara almadan atlattığı olayın ardından Welch’i sokak ortasında yakaladılar.

Haberin Devamı

Geçmişte filmlerde oynamış, Facebook sayfasında elinde otomatik tüfeklerle pozları olan Welch’in niye böyle bir işe kalkıştığı, Pizzagate iddialarını ortaya atan aşığı sağcı gruplarla bir ilişkisi olup olmadığı ise henüz öğrenilemedi.

BAŞKANLIK SEÇİMLERİ ÖNCESİ

Hiçbir doğru yanı bulunmayan bir komplo teorisinin insanların hayatlarını riske eden bir saldırıya dönüşmesinin öyküsü, aslında ABD’deki başkanlık seçimlerinden önceye uzanıyor. Ve her şey, Demokrat Partili başkan adayı Hillary Clinton’ın kampanya direktörü John Podesta’ya ait e-postaların ekim ayında hack edilip WikiLeaks’te yayınlanmasıyla başlıyor. Donald Trump destekçisi aşırı sağcılar, Podesta’nın mesajlarını okurken, Comet’in sahibi James Alefantis’in yazışmalarını görüyorlar. Comet’e sık sık gittiği bilinen Podesta’nın Alefantis’ten pizza istediği yazışmaları alıyorlar. Sonra da bu mesajların bir şifre olduğunu, Alefantis’ten pizza isteyen, çoğu Demokrat Partili isimlerin aslında tecavüz etmek için küçük çocuk talep ettiğini öne sürüyorlar. Ve başına “pizzagate” diye bir hashtag ekleyip bu akıl almaz suçlamayı sosyal medyada dolaşıma sokuyorlar.

Hepsi bu. Ancak yine inanılmaz bir biçimde, başka hiçbir delil, gerçek olsa ağır suç sayılacağından polisin mutlaka araştıracağı iddialar hakkında hiçbir soruşturma olmamasına rağmen insanlar inanıyorlar. Ve seçim atmosferinin etkisiyle bu komplo teorisini “like”layıp, “retweet”leyip, “hashgtag”leyip birbirlerine göndermeye başlıyorlar.

Haberin Devamı

POLİSTEN AÇIKLAMA GELDİ

Yalanın iyice büyümesi ve işin artık kontrolden çıkması üzerine polisin “pizzagate” manyaklığına ilk müdahalesi geçen hafta oldu. Ve iddialara inanan bazılarının Alefantis ve yanında çalışanlara yönelik ölüm tehditleri savurmasından sonra polis resmi bir açıklama yapıp suçlamaların yalan olduğunu duyurdu. Ayrıca önlem olarak da, Washington’ın en güçlü sosyal yüzlerinden biri diye dergilere sık sık haber olan Alefantis ve Comet çalışanlarının hayatlarından duyulan endişe nedeniyle ilave güvenlik önlemleri aldı.

SOSYAL MEDYAYA ELEŞTİRİ

Polisin açıklamasıyla birlikte olayın büyüyüp sadece ABD’dekiler değil, dünyanın başka bölgelerindeki komplo teorisi meraklılarının da ortak olduğu bir fenomen halini almasından sonra ise konu ABD’nin ana akım medyasına da yansıdı. Ve tıpkı polis gibi başta olayı görmezden gelen büyük gazeteler de, bir komplo teorisinin sosyal medya kanalıyla nasıl büyüdüğünü, insanların hayatlarını nasıl tehdit eden bir noktaya ulaştığını gösteren haberler yayınladı. Öyle ki, Washington Post Gazetesi geçen hafta bir başyazı yayınlayıp, bu mesnetsiz iddiaların yayılmasına karşı önlem almayan sosyal medya platformlarını ağır bir dille eleştirdi. Sosyal medya sitelerinden Reddit’in “pizzagate” konu başlığını içeren tüm yazışmaları yasakladığını açıklamasına rağmen, masum insanların hayatlarına zarar veren bir komplo teorisini yaymakla suçladığı sosyal medya sitelerini hedef alan gazete şöyle yazdı: “Ya Alefantis Hillary Clinton’la hiç tanışmadıysa ve hayatında çocuk suiistimaline hiçbir zaman bulaşmadıysa? Parazit deliliğin tarafsız platformu sosyal medya, algoritmasını Alefantis’e çevirdi. Suçlular, kendilerini aldatma ve sahtekârlığa karşı korumak için pek bir şey yapmayan Facebook, Twitter, YouTube, Reddit ve diğer platformlardır.”

Haberin Devamı

BİR YALANIN SEBEP OLDUKLARI

Ancak bunların hiçbiri yeterli olmadı. Ne polisin açıklaması ne de gazetelerin haberleri bu çılgınlığı durdurabildi. Ve sosyal medyada duyduklarına inanan bir beyaz, bir gün silahlarını kuşandı. 500 km uzaktan gelip içeri girdiği lokantada karşısına çıkan ilk çalışana silahını doğrultup sordu: Tüneller nerede? 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!