Piyasaya petrol verin

Güncelleme Tarihi:

Piyasaya petrol verin
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2008 00:00

Bush, dün Suudi kralına, "Petrol üretimi artırın. Amerikalılar benzine çok para ödüyor" dedi. Bir gün önce de Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, krala "Petrol fiyatları yüzünden Fransızların alım gücü düşüyor" demişti.

SUUDİ Arabistan gezisine devam eden ABD Başkanı George W.Bush, kendisinden bir gün önce ülkeyi ziyaret eden Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy gibi petrol üretici ülkeleri varili 100 doları bulan petroldeki fiyat artışı konusunda uyardı. Bush, petrol üreten OPEC ülkelerine piyasalara daha çok petrol vermelerini, aksi halde dünya pazarlarının zarar görebileceği uyarısında bulundu.

Ortadoğu gezisi çerçevesinde dün Riyad’da Suudi Arabistan Kralı Abdullah ile görüşmesinden önce gazetelere açıklama yapan Bush, "Yüksek enerji fiyatları, tüketim ekonomilerine zarar verebilir. Bu durum bizim ailelerimizi etkiliyor. Benzin için daha fazla para ödemek Amerikan ailelerini etkiliyor, Kral’a bunu söyleyeceğim" dedi.

Hürmüz Boğazı’nda 6 Ocak’ta İran teknelerinin Amerikan gemilerini taciz ettiği iddiasıyla ilgili olarak da Bush, bir Amerikan gemisine yapılan bir saldırının İran hükümetinin emriyle veya bir İran teknesinin kaptanın inisiyatifiyle yapılmış olmasının kendisi açısından fark etmediğini söyledi. Bush, İranlılar bir Amerikan gemisini vurursa bunun "ciddi sonuçları olacağını" belirtti. ABD lideri, İran’a petrol geçiş bölgesi olan Körfez’de provokatif eylemlerde bulunmama çağrısı yaptı. Bush, daha sonra Suudi Kralı Abdullah’ın 150 safkan atının bulunduğu El Janadriyah Çiftliği’ne geçti. Suudi Kralı Abdullah’ın, veliaht prens unvanıyla Bush’un Teksas’taki çiftliğini ziyaret ettiği dönemde petrolün fiyatı 53 dolardı.

Dizi film gibi

ABD Başkanı Bush, dünkü kültür gezisi çerçevesinde El-Murabba Sarayı’nı ve Ulusal Müze’yi gezdi, Hz. Muhammed’in hayatını konu alan galeride yetkililerden bilgi aldı. Daha sonra Bush’a geleneksel ’kılıçlı savaş dansı’ gösterisi yapıldı. Kral’ın kardeşi Prens Salman’ın eşliğinde elinde kılıçla gösteriyi izleyen Bush çok eğlendi. Bir gün önce de ülkeyi ziyaret eden Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye savaş dansı sunumu yapılmıştı. Sarkozy de şeriatın sembolü olan kılıcı eline almıştı. Suudi usulü savaş dansı üç durumda yapılıyor; savaşa giderken, savaşın zaferle sonuçlanmasında ya da üst düzey birinin ülkeyi ziyaret etmesi halinde. Suudi Kralı, Sarko’dan sonra Bush’a aynı Abdülaziz madalyasını taktı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!