Piyangoyla ‘Amerika rüyası’ gerçekleşir mi?

Güncelleme Tarihi:

Piyangoyla ‘Amerika rüyası’ gerçekleşir mi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2008 11:25

Amerika, kapıları herkese açık bir üniversite. Giriş için lise mezunu olup, sınavlarda yüksek puan tutturma gerekmiyor. Park sıralarında oturanların yanına ilişip sohbete koyulsan, günlük gazetelerin müdavimi olsan, bar taburelerinde yanındakilere “Merhaba’’ diyerek konuşmaya başlasan, taksi şoförüne “İşler nasıl?’’ diye olta atsan hergün yeni şeyler öğrenecek, bilgi dağarcığın genişleyecek.

Haberin Devamı

Sabah evden çıkarken emektar kapıcımız “Günaydın’’ dan sonra “Yukarı mahallede bir binanın bakıcısıyla röportaj var gazetede. Ne insanlar var bu şehirde?  Şaşırdım kaldım.’’ dedi. New York burası, insanın her çeşidi var bu şehirde. Ofise gider gitmez bina bakıcısı Ray Otero’yla röportajı buldum. 30 yıl önce Puerto Rico’dan New York’a göç eden Ray ıslah olmaz bir piyango düşkünü.

Son 3 yıldır haftada 500 ile 700 dolar arasında piyango biletine yatırım yapıyor. Ray 52 yaşında, evli, iki çocuk babası. Maaşı ayda 3400 dolar. Peki, nasıl geçiniyor geri kalan parayla. Bina bakıcısı olduğu için ev kirası vermiyor, tamir işlerinden para alıyor, binada
oturanlar Noel’de yüklü ikramiye veriyorlar Ray Otero’ya. Kıt kanaat de olsa ailesinin ihtiyaçları böylece karşılanıyor.

Haberin Devamı

Lotarya tutkusu ise çok boyutlu. Ray her sabah 11.00 de, öğleden sonra 15.00 de Pakistan’lı gazete bayii Mohammed Hassan’dan bilet alıyor. Bir kısmı ‘kazı-kazan’, gerisi çekimi yapılan biletler. Numaraları ise caddeden gelip geçen arabaların plakalarından seçiyor. Peki Ray’in lotaryadan hiç kazandığı olmuyor mu? Geçen yıl kazı kazandan bir kere bin dolar, “5 Seç’’ oyunundan ise iki kere 2 bin dolar. Kazandığı paraları ne yaptığını sormaya gerek yok:

“Kazandığım gibi piyango biletlerine yatırdım hemen.’’ Piyango düşkünlüğü Amerika rüyasıyla atbaşı gidiyor Otero’nun: “Şansım yaver giderse milyon dolar kazanacağım.

Akabinde ailemle Puerto Rico’ya dönüp orada yaşayacağız.’’ Piyango ile milyoner olma şansı 1.2 milyonda bir. Amerikan rüyası ayrıca çok çalışmayı içeriyor, şans oyunlarıyla gerçekleşecek iş değil. Ray öyle düşünmüyor. “Çalışmak eğitim görmemiş yoksullar için. Bir yandan para kazanıyorsun, öte yandan harcıyorsun. Eğer yapacağın sadece çalışmak ise asla kazanamazsın.’’

Bina bakıcısı ayrıca lotaryadan para kazananlara da tahammülü yok. Bir kaç hafta önce Bronx’da oturan zenci bir kadın kaldırım üstünde 20 dolarlık bir banknotu görüp alıyor.

Karşısına çıkan bayide 20 doları piyango biletlerine yatırıyor. Hayatından ilk kez piyango bileti alan kadın çekiliş yapıldığında 250 bin dolar kazanıyor. Gazetede bu haberi gören Ray sinirinden çıldıracak halde: “Ben yılda 30 bin dolar harcıyorum, birşey kazandığım yok. Bu kadın ilk kez oynuyor, bavul dolusu para kazanıyor.’’

Haberin Devamı

Otero’nun kızdığı yalnızca Bronx’lu kadın değil. Zenginler mahallesi Park Avenue üzerinde bir bina kapıcısı Richie Randazzo hem Ray Otero’nun arkadaşı, hem de piyango meraklısı. Geçen Mayıs’ta kazı-kazanın en yüksek ikramiyesi 5 milyon dolar tek bir biletle Randazzo’ya çıktı. Tabloid gazetelerde arka arkaya ‘milyoner kapıcı’ Richie hakkında yazıları, yeni edindiği İsveç’li sarışın kız arkadaşıyla Las Vegas’ta bir otelin jakuzi banyosunda keyif çatarken resimlerini gören Ray Otero isyan ediyor: “Ben bunca para harcıyorum, o bir biletle milyoner oluyor. Haksızlığın dik alası bu.’’

Amerika’da şipşak sonuca giden kazıkazan ile çekilişli piyango tutkusu çok yaygın. Devlet piyangolarına ödenen meblağ 70 milyar doları aşkın. Yıllık geliri 12 bin doların altında olanlar, kazançları 100 bin doların üstündekilere kıyasla lotaryalara yüzde 33 daha fazla para ödüyorlar. Amerikalıların yasal kumar oyunlarına yıllık harcamaları ise 190 milyar dolar civarında.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!