Güncelleme Tarihi:
ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile ilgili dev bir portre hazırlayarak, Türk Bakan’ın, Bosna’dan Ortadoğu’ya, Türkiye sınırlarını aşarak Osmanlı İmparatorluğu’nun etkili olduğu kriz merkezlerinde ‘sıfır sorun’ politikasına uygun arabulucuk yaptığını ve başarılı olduğunu yazdı. İran ile nükleer kriz konusunda Amerikalıların Davutoğlu için ‘Energizer Bunny’ (Pilli tavşan) benzetmesi yaptığını belirten gazete, Sırbistan ile Bosna arasındaki sorunları, içmemesine rağmen sigara tüttürerek çözdüğüne dikkat çekti. James Traub imzalı, geniş yer verilen portrede göklere çıkartılan Davutoğlu için şu ifadeler kullanıldı:
Uranyumu takas ettirme iknası
Davutoğlu, bıkmadan usanmadan İran’ın elindeki uranyumu takas etmesine ikna etmek için Tahran’a gitti, geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri yılmadan inatla yoluna devam etmesi nedeniyle Davutoğlu’na “Energizer Bunny” (Pilli Tavşan) adını taktı.
Yemek Erdoğan’ın evindeydi
Davutoğlu, tek başına değil. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a çok yakın bir isim. Erdoğan, İsrail-Suriye arabuluculuğunun hemen ardından İsrail’in Gazze’ye operasyon düzenlemesine büyük öfke duymuştu. Erdoğan ile Olmert’in 5 saat süren yemeği, Erdoğan’ın evinde gerçekleşti. Yemeğe Davutoğlu da katıldı.
Düğümleri tek tek çözüyor
Davutoğlu yeri geldiğinde doğma büyüme bir Bağdatlı gibi konuşuyor, yeri geldiğinde Bosnalı gibi sigara tüttürüyor ve bölgedeki tüm Gordiyon düğümlerini birer birer çözüyor. Büyük İskender dönemindeki Mezopotamya’dan, Osmanlı’nın şanlı günlerine ve günümüz ticari dünyasına bir çok paralellikler kurarak, çok şaşırtan dersler veriyor. İşaret parmağını kaldırıp ne zaman, ‘Bu sözleri kullanabilirsin’ diye başlarsa, bilin ki çok önemli ve şaşırtan bilgiler verecek.
Küreselleşmenin sınav yeri Türkiye
Türkiye’nin medeniyetlerin kavşak bölgesi olduğuna işaret eden NYT’a konuşan Bakan Ahmet Davutoğlu, “Türkiye, küreselleşmesinin sınav yeri. Türkiye’nin başarısı demek, küreselleşmenin başarısı demek” demiş. NYT, “Davutoğlu’nun söylemeyi sevdiği gibi, dünya Türkiye’den büyük şeyler bekliyor” diyerek yazıyı bitirdi.
Sigara içirten Bosna-Sırp krizi
1990’lı yıllardaki Bosna Hersek savaşının ardından 2009’a gelindiğinde yeni kurulan Bosna Hersek ve Sırbistan arasında ikinci bir kriz patlak verdi. Sırplar özür dileyecek, Boşnaklar da Belgrad’a bunun karşılığında büyükelçi gönderecekti. Böylece ilişkiler normalleşecekti. Ancak Sırpların özrünü Bosna Hersek beğenmeyince ilişkiler yeniden kötü hale geldi. Batılı ülkeler bir çözüm bulamadı ve devreye Türkiye’nin Dışişleri Bakanı Davutoğlu girdi. Davutoğlu, ‘5 kez Belgrad’a gittim, en az 7 kez de Saraybosna’ya. 6 ay süren bir arabulucuk sonunda bir gün Boşnak Lider Haris Sladziç beni Saraybosna Havaalanı’nda karşıladı. Ben sigara içmem ama Haris Sladziç birini yakıp birini söndürüyor. Bir istisna yaptım. O sigarayı peşpeşe tüttürdü, ben de karşısında aynı şekilde tüttürdüm. Sonunda Sırpların kabul edebileceği bir Belgrad büyükelçisi olabilecek diplomatların listesi, Boşnakların da kabul edebileceği Sırpların Bosna savaşında yaptıklarından dolayı özür dilediği mektubun metnini çıkardık, Bosna özür mektubunu, Sırplar da büyükelçi listesini kabul etti’ dedi. Davutoğlu böylece ‘Bosnalı gibi tüttürme’ politikası uygulayarak krizi çözdü.