Petrolün intikamı

Güncelleme Tarihi:

Petrolün intikamı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2010 00:00

Güneyde alarm Petrol uğruna Irak’a saldırmakla suçlanan ABD, tarihinin en büyük ikinci petrol felaketiyle karşı karşıya. Meksika Körfezi’nde batan platformdan sızan petrol, güney kıyılarına ulaştı. Beyaz Saray devrede Olağanüstü hâl ilan eden Obama Yönetimi savaş gemilerini devreye soktu. 2005 yılında Katrina kasırgasının vurduğu sahilleri şimdi petrol tabakası tehdit ediyor.

Haberin Devamı

BU FELAKET İLK DEĞİL

ALABAMA'DA DA OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ

ABD’nin güneyindeki Louisiana, Mississippi, Alabama ve Florida eyaletlerini tehdit eden petrol tabakası büyüyerek kıyıya yaklaşıyor. Louisiana açıklarında bulunan “Deepwater Horizon” adlı platformun patlama sonucu 22 Nisan’da batmasıyla oluşan sızıntı nedeniyle yüzeyde biriken onbinlerce ton petrol Meksika Körfezi’nin kuzeyini kapladı. Petrol tabakası dün Mississippi Nehri’nin ağzında ilk kez karaya vurdu.

Louisiana Valisi Bobby Jindal olağanüstü hâl ilan etti ve olayın “ulusal çapta bir felaket” olduğunu açıkladı. Eyalette 6 bin Ulusal Muhafız seferber edilirken, Beyaz Saray da devreye girdi. ABD Başkanı Barack Obama, platformun sahibi olan İngiliz petrol devi BP’yi işaret ederek, “Yapılacak acil müdahalenin ve temizleme faaliyetinin maliyetini onlar karşılayacak. Ama yönetimim de, Savunma Bakanlığı dahil eldeki her kaynağı kullanacaktır” dedi. Obama birçok bakanını bölgeye gönderirken, savaş gemileri ve askeri uydular da seferber edildi.

Şimdi Demokrat Başkan’ın “off-shore” petrol çıkarma stratejisi sorgulanıyor. Washington Post’un haberine göre, bu stratejiye karşı çıkan Kongre üyelerinin eli güçlendi. Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, Obama’nın, planlarından vazgeçmediğini açıkladı. Obama’nın Başdanışmanı David Axelrod ise “Bu faciaya neyin sebep olduğu bulunana kadar okyanusta yeni petrol kuyusu açılmayacak” dedi.

Cumhuriyetçilere koz

Obama, şu anda petrol çıkarılmayan Atlas ve Pasifik’in bazı bölümleri ve Alaska açıklarında platformlar kurarak dışa bağımlılığı azaltmak üzere düğmeye basmıştı. Özellikle, kıyıdan sadece 3 mil açıkta petrol çıkarılması düşünülen California’da Obama’ya sert bir muhalefet var. Cumhuriyetçilerin 2005 yılındaki Katrina Kasırgası’nın rövanşını almaya çalıştığı yorumları yapılıyor. O dönemde Cumhuriyetçi Başkan George W. Bush, 81 milyar dolarlık maddi zarara yol açan felakete yeterince iyi cevap veremediği için Demokratlarca çok eleştirilmişti.

Sayılarla felaket: BP’nin zararı 25 milyar dolar

BP Petrol platformunda 20 Nisan’da meydana gelen patlamada 11 işçi öldü.

1500 m derinlikteki okyanus tabanından günde 5 bin ton petrol sızıyor. Çevresi 1550 km uzunluğunda olan petrol tabakasının en yoğun kısmı, yaklaşan fırtına ve başlayan gelgit nedeniyle hızla kıyıya ilerliyor.

Hisselerinin yüzde 7 değer kaybetmesiyle piyasa değeri 25 milyar dolar azalan ve aleyhinde şimdiden 2 ihmal davası açılan BP, operasyon için de ayrıca 3 milyar dolar harcayacak.

Amerika’nın ekolojik açıdan en hassas sulak alanlarının yüzde 40’ı felaket bölgesinde. 34 bin kuş ölebilir.

1989’da Alaska’da Exxon Valdez tankerinden 300 bin ton petrol sızmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!