Güncelleme Tarihi:
- OPERASYONUN AMACI NE?
Yaklaşık bir ay önce Kürt birlikler Şengal'in bir bölümünün kontrolünü ele geçirmişti. Kürt güçler bu operasyonla Şengal'i tamamen denetim altına almak istiyor. Daha önceki benzer operasyonlarda IŞİD'e karşı ilerleyişlerin yavaş ve zorlu olduğu görülmüştü.
- ŞENGAL NEDEN ÖNEMLİ?
Kasaba, IŞİD'in iki ana kalesi olarak görülen; Suriye'deki Rakka ve Kuzey Irak'taki Musul kentleri arasında stratejik bir konumda bulunuyor. Şengal'in IŞİD'den geri alınmasıyla örgütün ikmal yolları da kesilmiş olacak.
- NEREDE VE NÜFUSUNU KİMLER OLUŞTURUYOR?
Musul'un merkezinin 120 kilometre batısında bulunan Şengal'de nüfusun çoğunluğu Ezidi'ydi. Ancak Şengal, Ağustos 2014'te IŞİD'in eline geçti ve bölgedeki binlerce Ezidi, evlerini terk ederek Şengal Dağı'na sığındı. Binlerce Ezidi kadın ve çocuk da IŞİD'e esir düştü. Dağda mahsur kalanlar, Peşmerge'nin açtığı güvenlik koridorundan kurtarıldı. Şengal Dağı, IŞİD'den kurtarılsa da ilçe merkezi halen örgütünde kontrolünde.
- ABD'NİN DESTEĞİ HANGİ BOYUTTA?
Kara operasyonuna sadece Peşmerge katılıyor. ABD öncülüğündeki koalisyon uçakları da hava saldırılarıyla destek veriyor. Koalisyon uçakları dün geceden bu yana Şengal ve Telafer'deki IŞİD hedeflerini bombalıyor.
ABD Başkanı Barack Obama'nın Özel Temsilcisi Brett McGurk, resmi Twitter hesabında yaptığı açıklamada, "Şengal operasyonu kapsamında son 24 saat içinde bölgede 40 hava saldırısı düzenlendi" bilgisini paylaştı.
Ağustos 2014’teki Şengal işgali, ABD’nin IŞİD’e karşı hava saldırılarına başlamasının en büyük nedenlerinden biriydi.
- TARAFLARIN GÜÇ DENGESİ NASIL?
'Şengal'e Özgürlük Operasyonu' adı verilen taarruza 7 bin 500 Peşmerge ve Ezidi savaşçının katıldığını belirtiliyor. Harekâta karşı terör örgütü IŞİD'in de bölgedeki militan sayısını 600'e çıkardığı ifade ediliyor. Operasyonu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani denetliyor.
- OPERASYON BAŞARIYA ULAŞTI MI?
Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Dış İlişkiler Sorumlusu Hemin Hawrami, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Şengal ile Telafer arasındaki ana yolun kontrolünün sağlandığını ve Peşmerge'nin bu yönde ilerlemeye devam ettiğini belirtti.
İlçe merkezinde sokak çatışmalarının başladığını belirten Hawrami, Peşmerge'nin çok hızlı ilerlediğini, Şengal'in doğusundaki çoğu köyün ele geçirildiğini ifade etti. Ağır bombardıman karşısında direnemeyen İŞİD militanlarının araçlarını geride bırakarak kaçmaya başladığını belirten Hawrami, IŞİD'in moral olarak çöktüğünü iddia etti. Hawrami, "IŞİD için stratejik öneme sahip Şengal ile Suriye'nin Rakka kenti arasındaki yolun kontrolünün Peşmerge’nin eline geçtiğini" söyledi.
Peşmerge Komutanı Kasım Şeşo da AA muhabirine yaptığı açıklamada operasyonun Şengal'in 40 kilometre doğusundaki Telafer ilçesini de kapsayabileceğini ifade etti. Şeşo, Peşmerge güçlerinin üç koldan ilçeye giriş yaptığını ve şehrin ana caddelerini kontrol ettiğini söyledi. AA'nın haberine göre, KDP'nin resmi sitesinde yayımlanan açıklamada, Peşmerge'nin Şengal'deki kaymakamlık binasına IKBY bayrağını astığı belirtildi.
BBC'nin Şengal bölgesinden bildiren muhabiri Jim Muir, taarruzun şafak vaktinden önce karadan roket saldırısıyla başladığını daha sonra birliklerinin karadan ilerlediğini aktarmıştı.