Güncelleme Tarihi:
Geçen ay Suudi Arabistan ve İran’dan heyetleri Pekin’de buluşturarak Ortadoğu’nun iki rakip ülkesi arasında sürpriz bir uzlaşı sağlayan Çin, bu girişimin devamı niteliğinde ikinci toplantıya ev sahipliği yaptı. Dün, iki ülke dışişleri bakanları 7 yıl aradan sonra ilk kez Pekin’de bir araya geldi. Görüşmeler öncesi Çin Dışişleri Bakanı Çin Gang, konukları İranlı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Suudi Faysal bin Ferhan’ın ellerini kavuşturarak kameralara el ele poz vermelerini sağladı.
UÇUŞLAR BAŞLAYACAK
Abdullahiyan ve Ferhan arasında bir saatten kısa süren bu ilk resmi görüşme sonrası yayımlanan ortak bildiride, mart ayında uzlaşıldığı gibi büyükelçiliklerin mayısa kadar açılmasıyla diplomatik bağların resmen tesis edileceği, buna ek olarak bir de Meşhed ve Cidde kentlerinde konsolosluk kurulacağı belirtildi. Ayrıca karşılıklı uçuşlara önce resmi ve özel uçaklarla başlanacağı, vatandaşların ticari uçuşlara katılımı için ise vizelerle ilgili çalışma yapılacağı kaydedildi.
ÇİNLİ BAKAN MEMNUN
Mart uzlaşısını bir adım öteye taşıyan dünkü buluşmadan sonra şimdi İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin ramazan bitmeden Riyad’ı ziyareti bekleniyor. Gelişmeler Çin için diplomatik zafer niteliğinde. Çin Dışişleri Bakanlığı, bakanların “katkılarından dolayı Çin’e şükranlarını ifade ettiklerini” söyleyerek oynadıkları rolden duydukları memnuniyeti dile getirdi. Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın ülkesini “Washington güdümünden” uzaklaştırmaya çalışırken, dünyanın ikinci büyük ekonomisi Pekin’in bölgedeki etkinliği artıyor.
10 YIL SONRA İLK: RUS FIRKATEYNİ CİDDE’DE
Suudi Arabistan’ın ABD ekseninden uzaklaşarak Çin’le yakınlaştığı bir ortamda Rus donanmasına ait iki gemi, 10 yıl sonra ilk kez bu ülke limanlarına yanaştı. Zirkon hipersonik füzeleri taşıyan Amiral Gorshkov fırkateyni ile bir tanker gemi, gıda ve su ikmalinin yanı sıra personel için bir “kültür programına” katılmak üzere Cidde Limanı’na demirledi. Burada 24 saatten az kaldıktan sonra ayrıldı.
MACRON UMUDUNU Şİ’YE BAĞLADI
BİR süredir Avrupalı liderlerin mekik diplomasisinin odağında yer alan Çin, ilişkilerde iyi polis rolüne soyunan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile kötü polisi oynayan Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’i ağırladı. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, konuklarıyla hem ikili hem de üçlü formatta görüştü.
‘SİZE GÜVENEBİLİRİM’
Şi-Macron görüşmesinde ağırlık Ukrayna’ydı. Taraflar çatışmaların sona erdirilmesi için bir an önce barış görüşmelerine başlanması çağrısında bulunurken nükleer silah kullanılmasını reddettiler. Macron, Şi Cinping’e, “Rusya’nın aklını başına getirme ve herkesi müzakere masasına oturtma konusunda size güvenebileceğimi biliyorum” dedi. Macron, Rusya lideri Vladimir Putin’i müzakere masasına oturtma konusunda umudunu Çin’e bağlamış görünürken Moskova, daha şimdiden Çin’in olası arabuluculuğuna kapıyı kapattı.
BRÜKSEL-PEKİN İLİŞKİLERİ DE MASADA
Çin’in “harika ve etkili bir arabuluculuk potansiyeline” sahip olduğunu söyleyen Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, “Ukrayna’daki durum karmaşık. Siyasi bir çözüm ihtimali yok ve şu an için özel askeri operasyona devam etmekten başka bir yol yok” diye konuştu. Geçtiğimiz günlerde Çin konusundaki sert açıklamalarıyla dikkat çeken Von der Leyen ise mesajlarının odağına, değişken jeopolitik ortamda karmaşık hal alan AB-Çin ilişkilerinin tüm yönlerini birlikte tartışmanın önemini yerleştirdi. Özellikle Ukrayna savaşı sonrasında giderek artan ABD-AB yakınlaşmasından rahatsız olan Çin ise Brüksel’in iyice Washington’un yörüngesine girmesini engelleme çabasında.