Levent ULUÇER/ PEKİN, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2008 13:35
AB kriterleri uyarınca Türkiye'de kokoreçin yasaklanıp- yasaklanmayacağı tartışmalarının benzeri İngiltere'de başladı. Kriterler uyarınca Pekin ördeği pişirilen restoranlarda kullanılan fırınların fazla karbonmonoksit yaymasından dolayı İngiltere’de bundan böyle Pekin ördeği yenilemeyecek.
‘Daily Mail' gazetesinin haberine göre, uzmanların Pekin ördeği pişirilen fırınların sağlığa zararlı olmadığını açıklamalarına rağmen kriterlerin çok sıkı uygulanmasından dolayı İngiltere'deki restoranlar Pekin ördeği pişirilmeyecek. İngiltere'de Pekin ördeği yapan restoranlardaki tüm fırınlar Çin malı. O nedenle başta Londra'daki Çin Kasabası (Chinatown) başta olmak üzere tüm Çin restoranları bu karardan ötürü son derece sıkıntılı ve sinirli. Bir Çinli şef, “Çok saçma. Bir Avrupalı, Pekin Ördeği yapmaktan ne anlar ki?” derken, İngiltere'de yaşayan Çinliler, bu yasaklamaya ‘kültürel ayrım' adını vermiş durumdalar. Bir Çinli ise, “Pekin ördeği Çin'in bir kültür sunumudur. Balığın yada patates kızartmasının herhangi bir ülkede yasaklanması karşısında bir İngiliz ne düşünürdü acabaö diyor. Dünya Çin Mutfağı Derneği Başkanı ise “Ne olduğu hiç önemli değil. Pekin ördeğinin uluslararası pazarını kaybedeceğini sanmıyorum. Pekin ördeği lezzetli ve sağlıklı bir yiyecektir” dedi.
Pekin ördeğinin 600 yıllık geçmişi bulunduğu halde tarihi kayıtlar Pekin ördeğinin Moğolistan kökenli olduğunu gösteriyor. Pekin'deki en ünlü Pekin ördeği restoranın tarihi 1864 yılına dayanıyor. Çüencüdı (Quanjude) restoranının 9'uncu Pekin'de olmak üzere Çin çapında 14 restoranı var. Pekin'deki en eski ‘Çüencüdı restoranında' günde ortalama 2 bin dolayında ördek satılıyor. Restoran ayrıca her müşterisine kaçıncı ördek yenildiyse o ördeğin numarasının olduğu bir sertifika da veriyor. Restoran broşürlerindeki bilgiye göre restoranda 1.15 milyondan fazla ördek yenilmiş durumda. 2007 Dünya Marka Laboratuarına göre restoranın markası Asya’daki markalar içerisinde 320’inci sırada ve üç yıl önceki değeri ise 10 milyon yüenin üzerinde (yaklaşık 1.86 milyon YTL).
Özel ve gizli olduğu için, mutfağa girip çekim yapılmasına izin verilmiyor. Ancak, ördeklerin pişirildiği taş fırınlarda çekime izin verildi. Fırınlarda sadece odun kullanılıyor ve ördekler fırın içinde ateşten uzak bir noktada pişiriliyor. Pişen ördek aşçılar tarafından müşterinin masasına getiriliyor ve müşterinin gözü önünde kesiliyor. Ördeğe tat veren, etinden daha çok derisi ve özel birkaç sosla birlikte avuç içi büyüklükte ince hamur dilimlerine dürüm yapılarak yeniliyor.
Tarihi çok eski olmasından da dolayı bu restoranın en eski iki şubesinde, Çin’i ziyaret eden Fidel ve Raul Castro, Jimmi Carter, Seiji Ozawa, Juan Antonia Samarach, Helmuth Kohl, Seku Ture, Henry Kissinger, Butros Butros Gali gibi birçok ünlü kişi Pekin ördeği yedi.