Pasifik Okyanusu’nu 6 ayda yüzerek geçecek

Güncelleme Tarihi:

Pasifik Okyanusu’nu 6 ayda yüzerek geçecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2018 11:05

Fransız plastik karşıtı aktivist Ben Lecomte, okyanuslardaki plastik kirliliğine dikkat çekmek için Japonya’dan San Francisco’ya 6 ay boyunca yüzecek...

Haberin Devamı

‘Büyük Pasifik çöp adası’ olarak bilinen ve çoğunluğu plastik atıklardan oluşan dev adacığa dikkat çekmek isteyen Fransız çevreci aktivist Ben Lecomte, Pasifik Okyanusu’nu 180 günde yüzerek geçmeye hazırlanıyor. Japonya’nın Choshi kıyılarıdan salı günü yolculuğuna başlayan Lecomte, doğu yönüne doğru hareket edecek.

1998 yılında Atlantik Okyanusu’nu yüzerek geçen Lecomte, 180 günde 8 bin kilometre yüzmeyi planlıyor. 50 yaşındaki aktivist, bu konudaki farkındalığı arttırmak için çöp adasına doğru yüzerek gidecek. Lecomte yolculuğunu tamamlamak adına, her gün 50 kilometre yüzmeyi planlıyor. Okyanus akımlarını kendisini hızlandırması yönünde kullanacak olan Lecomte, bir de köpekbalığı bilekliği kullanacak.

Amerikan ABD kanalına konuşan Lecomte, “Psikolojik yönü en zoru. Tamamen zihninizle ilgili bir durum. Bazen yapması çok zor zor oluyor, özellikle de uykunuz ya da acınız varken ve kuruysanız... Suya atlayıp 8 saat boyunca orada kalmak, soğuk olunca çok zor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Mart ayında yapılan ölçümlere göre, Büyük Pasifik çöp adası, Fransa’nın yüz ölçümünden tam 2 kat daha büyük ve 80 bin ton plastik atık barındırıyor. Pasifik çöp girdabı olarak da bilinen yapı, aslında Kuzey Pasifik girdabının bir parçası.

Kuzey Pasifik girdabı artık, başta plastik olmak üzere birçok atığı bünyesinde barındırıyor. Uzmanlar, çöp adasının gelecek birkaç yıl içinde hızla büyüyeceğini belirtiyor. Mart ayındaki ölçümlerde, çöp adasının tahmin edildiğinden tam 16 kat büyük olduğu ortaya çıkmıştı.

Lecomte ve ekibi, yüzülen sularda her gün örnekler alarak sulardaki plastik ve mikroplastik kirliliğini ölçecek. Lecomte’nin ekibinden Tyral Dalitz, “Gerçek aslında çok daha kötü çünkü okyanus mikroplastiklerle dolu” diye konuştu. Yolculuk süresince balık da tutacak olan ekip, besin zincirindeki plastik atıklara dikkat çekecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!