Güncelleme Tarihi:
ABD'nin Oregon eyaletinde düzenlenen bir yarışın ardından kaybolan güvercin, 57 gün sonra Avustralya'da Kevin Celli-Bird adlı kişi tarafından, 26 Aralık'ta, Melbourne'deki evinin arka bahçesinde bitkin halde bulundu.
Celli-Bird, karantina yetkililerinin, kendisini arayarak Pasifik Okyanusu'nu geçerek toplam 13 bin kilometre yol kat eden güvercini yakalamasını istediğini söyledi.
Celli-Bird, "Güvercinin, ABD'den geldiyse hastalık kapmış olmasından endişeleniyorlar. Yardımcı olmamı istediler ama yakalayamıyorum, yakınına gittiğimde kaçıyor." ifadelerini kullandı.
MAVİ BANDI GÖRÜNCE...
Kevin Celli-Bird, güvercinin ayağındaki mavi bantta bulunan yazılı 29 Ekim 2020 tarihini ve ABD’nin Oregon eyaletinde düzenlenen bir yarışa ait sıra numarasını fark etmesinin ardından basına konuştu.
Celli-Bird, karantina yetkililerinin, kendisini arayarak Pasifik Okyanusu'nu geçerek toplam 13 bin kilometre yol kat eden güvercini yakalamasını istediğini söyledi. Celli-Bird, "Güvercinin, ABD'den geldiyse hastalık kapmış olmasından endişeleniyorlar. Yardımcı olmamı istediler ama yakalayamıyorum, yakınına gittiğimde kaçıyor." ifadelerini kullandı.
Uzmanlar, Celli-Bird'in ABD'de başkan seçilen Joe Biden'dan esinlenerek Joe ismini verdiği güvercinin, Avustralya'ya kadar, bir yük gemisine konarak seyahat etmiş olabileceğini düşünüyor.
Avustralya Tarım Bakanlığı, ülkenin gıda güvenliğine ve kümes hayvanı endüstrisine risk oluşturan güvercinin Avustralya'da kalamayacağını bildirdi.
Habere göre Avustralya Karantina ve Denetim Servisi, güvercini yakalaması için profesyonel kuş avcısıyla anlaşmayı planlıyor.
Avustralya Ulusal Güvercin Derneği Başkanı Brad Turner de, "Bu durum normalde sert bir uygulama olarak görülebilir ancak kuşun öldürülmesi gerektiği düşüncesini destekliyorum. Hastalık taşıyor olabilir" değerlendirmesini yaptı.
500-750 BİN EURO DEĞERİNDE
Avustralya basınında ilgi gören güvercin yetkililerin dikkatini çekti. Avustralya basını söz konusu güvercinin 500 bin- 750 bin Euro değerinde olduğunu yazdı.
KOVİD-19 RİSKİ GEREKÇE GÖSTERİLDİ
Tarım Bakanlığı, güvercinin ülkede kalamaması gerektiğini ifade ederek, Avusturalya’nın gıda güvenliğini, yabani kuş popülasyonunu tehlikeye atabileceğini ve koronavirüs riski taşıdığı gerekçesiyle telef edilmesi (öldürülmesi) gerektiğini söyledi.
Uzmanlar, güvercinin Pasifik’i geçmek için bir kargo gemisiyle seyahat etmiş olabileceğine de dikkat çekti. Avustralya Tarım Bakanlığı, güvercinin akıbetiyle ilgili 24 saat içerisinde açıklama yapacağını kaydetti.