Pasaport göçü

Güncelleme Tarihi:

Pasaport göçü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2001 00:00


Uğur ERGAN / ÜSKÜP-SOFYA
Haberin Devamı

Bulgar pasaportuna AB ülkelerinde vizesiz dolaşma hakkı tanınınca, Jivkov döneminde göçe zorlanan ve Türkiye'ye gelen göçmenler, tersine göç başlattı.

Daha 12 yıl öncesine kadar Todor Jivkov yönetiminde Sosyalist Blok'un en katı ülkeleri arasında yer alan Bulgaristan, vatandaşlarına 1 Mayıs 2001 tarihinden itibaren Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde vizesiz dolaşma hakkını elde etti. Bulgaristan'ın elde ettiği bu hak, Türkiye'deki göçmenler arasında tersine göç başlattı.

AB üyesi ülkeler Bulgaristan pasaportu sahibi olanlardan 1 Mayıs 2001'den itibaren vize talep etmeyeceklerini duyurdular. Bulgaristan'a tanınan bu haktan, Türkiye'ye göçe zorlanan 200 bin dolayında Türk'ün de yararlanma hakkı bulunuyor.

Bulgaristan'dan göç edenler, Türkiye'ye giriş yaptıkları Bulgar pasaportlarını İçişleri Bakanlığı'na teslim ederek Türk vatandaşlığı aldılar. İçişleri Bakanlığı teslim aldığı her pasaport için bir numara verdi. Göçmen vatandaşlar bu numarayla İçişleri Bakanlığı'na başvururak, yeniden Bulgar pasaportuna sahip olabiliyorlar. Sosyalist rejimin verdiği pasaportların süresi dolduğu için Türkiye'deki Bulgar temsilcilikleri süreyi uzatıyor. Süresi uzatılmış pasaportla Bulgaristan'a giriş yapılıyor. Bu pasaportlar Bulgaristan'da göç edilen şehrin emniyet müdürlüğünde yenisiyle değiştiriliyor. Türkiye 1995 Temmuz'unda yapılan Anayasa değişikliği ile çifte vatandaşlığı kabul ettiği için göçmenler hem Türk, hem de Bulgar vatandaşı olabiliyor.

Bulgar vatandaşlarına sağlanan bu yeni hak nedeniyle çok sayıda göçmen, Bulgar pasaportlarına sahip olabilmek için İçişleri Bakanlığı'na başvuruda bulundu. Vatandaşlar pasaportlarını Türkiye'deki Bulgar temsilciliklerinde uzattıktan sonra yenisiyle değiştirmek için Bulgaristan'a tersine göç başlattılar.

Merkezi Bursa'da bulunan Balkan Göçmenleri Derneği (BAL-GÖÇ) Genel Başkanı Turhan Gençoğlu da Bulgaristan pasaportuna sahip soydaşların, mayıs ayından itibaren AB ülkelerinde vizesiz dolaşacaklarını bildirdi. Gençoğlu, serbest dolaşım hakkını elde etmek için Türkiye'de bulunan bazı soydaşların isim değiştirmek amacıyla Bulgar mahkemelerine başvuru yaptıklarını belirterek, bu durumun yanlış bilgilendirmeden kaynaklandığını böyle bir işleme gerek olmadığını söyledi.

Bulgaristan, nereden nereye

Türkiye AB'nin 1997'deki Lüksemburg Zirvesi'nde dışlanırken, Bulgaristan adaylık statüsü aldı. Rejim değişikliği sonrası sosyalist mevzuatı tamamen değiştirirerek yeni mevzuatını AB'ye tam uyumlu hale getiren Bulgaristan, AB'ye üyelik için önüne konulan Katılım Ortaklığı Belgesi'nde kendisinden istenen ev ödevlerini de yapmaya başladı.

Sofya yönetimi ülkedeki azınlıkların haklarını kabul etti ve Türkler için Devlet Televizyonu'nda her gün sekiz dakikalık Türkçe yayın yapmaya başladı. Bulgaristan, Ermeni ve Yahudi azınlık için de TV'de yayın yapılması üzerinde çalışıyor. Brüksel'den yüklü miktarda maddi yardım da almaya başlayan Bulgaristan, şu anda AB ile üyelik müzakeresi sürecini yaşıyor.

Bulgaristan sosyalist rejimde Türkler'i isim değiştirmeye zorlamıştı. Türkler, temelleri 1984'te atılan isim değiştirme zorunluluğuna dayanamayınca, 1989 yılında Türkiye'ye göç etmek zorunda kalmışlardı. 300 binden fazla Türk varını yoğunu Jivkov yönetimindeki Bulgaristan'da bırakarak canını kurtarmak için Türkiye'ye gelmişti.

Bulgar temsilcilikleri

Büyükelçilik:

Atatürk Bulvarı 124, Kavaklıdere-Ankara Tel: 0312-4267455-56

Başkonsolosluklar:

* Zincirlikuyu Cad. 44, Levent-İstanbul Tel: 0212-2690478 veya 2692216 * Talat Paşa Asfaltı 31, Edirne Tel: 0284-2251064

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!