Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’de son zamanlarda neler oluyor? 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Almanya’da herkes bu soruyu tartışıyor. Türkiye’deki gelişmeleri birinci elden ve tarafsız anlatmak için Avrupa turuna çıkan Türkiye Demokrasi Platformu temsilcileri bir dizi görüşmeler yapmak için Berlin’e geldi. İlk olarak Türklerin kurduğu Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileriyle yemekte bir araya gelen platform üyeleri, Türkiye’nin içinde bulunduğu zor şartları anlattı ve özetle şu bilgileri verdi:
“Türkiye zor bir dönemden geçiyor. Terör sıradanlaştı. FETÖ terör örgütü 15 Temmuz darbe girişiminde devleti, demokratik düzeni ortadan kaldırmayı hedef aldı. Örgüt halen devrede. ABD’nin en ünlü PR şirketleriyle çalışıyor. Yargı bloke edilmiş durumda. Oyun içinde oyun var. Türkiye’ye, demokrasiye sahip çıkma zamanı. Teröre karşı durmalıyız. Biz milletiz Türkiye’yi teröre yedirtmeyiz. Gerginliği azaltmak ve diyalog kanallarını açık tutmak istiyoruz. Zor bir süreçten geçiyoruz ama biz bunu başaracağız.”
ATIŞMA LÜKSÜMÜZ YOK
Toplantıya Almanya’dan Türk İslam Birliği’nden, Milli Görüş’e, MÜSİAD’tan Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’ne (UETD), CHP Berlin’den, Almanya Türk Toplumu’na kadar tüm farklı kesimleri temsil eden Türk Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri katıldı. İki ülke arasındaki gerilimin en fazla Almanya’da yaşayan Türk toplumunu etkilediğini anlatan STK temsilcileri özetle şöyle dediler:
“Türkiye’yle Almanya arasındaki çekişmeler, karşılıklı sert tepkiler anında buradaki Türk toplumuna, okullardaki çocuklarımıza kadar yansıyor. İki ülke arasında hafif bir rüzgar esse, bize kasırga olarak dönüyor. Alman televizyon oturumları, gazeteler bu çekişmeye anında geniş yer veriyor. Ertesi gün bu tartışma okullardaki çocuklarımıza yansıyor. Sorunlar öyle parmak sallamayla çözülmez. Almanya parmak sallamayı bıraksın, Türkiye de külhanbeylik yapmasın. Burada 3 milyonu aşkın Türkiye kökenli yaşıyor. İki taraf da bunu hesaba katmalı. İki ülkenin birbiriyle atışma lüksü yok. İki taraf da üslubuna dikkat etsin. Diplomatik dili muhafaza etsin. Bu taleplerimizi Türkiye’de hükümete rapor edin.”
ANLATMAK ZOR
Bazı STK temsilcileri, Türkiye’de bazı belediye başkanlarına yurtdışına çıkma yasağı konulmasını, bazılarının tutuklanmasını, basın özgürlüğündeki kısıtlamaları Avrupa’ya anlatmanın çok zor olduğuna dikkat çekti.
OHAL’İ UNUTMAYIN
Bazıları da Türkiye’deki olağanüstü halin unutulmaması gerektiğini belirtti ve aynı saldırılar Avrupa’da yaşansaydı, Avrupa’nın kendi düzenini korumak için çok daha sert tedbirlere başvurabileceğini savundu.
İSTİFA EDEN OLMADI
FETÖ terör örgütünün orduya, devlet içine kadar yuvalanmasında sorumluluğu bulunan siyasetçiler olduğu, bugüne kadar onlardan hiçbirinin istifa etmediği, sorumlular istifa etmediği sürece, sorunların kökten çözülemeyeceği savunan STK temsilcileri de oldu.
BERLİN TEMASLARI İKİ GÜN SÜRECEK
Türkiye Demokrasi Platformu’nda avukat Kezban Hatemi, Avrasya Üniversitesi Rektörü Aşkın Asan, Alarko Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Leyla Alaton, eski AK Parti Batman milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Ayşe Cevahir Ersoy, Demet Sabuncu, Mustafa Süzer ve gazeteci Murat Yetkin gibi isimler yer alıyor. Demokrasi Platformu üyeleri iki günlük program çerçevesinde Başbakanlık, Federal Meclis, Dışişleri Bakanlığı ve Alman Vakıf temsilcileriyle bir araya gelecek.