Güncelleme Tarihi:
PARİS’te ünlü haftalık siyasi hiciv dergisi Charlie Hebdo’nun merkez binasına saldırıda 12 kişi hayatını kaybetti. Ölenlerden 2’si polis. 4’ü ağır 11 kişi ise yaralandı. Olay derginin Paris’in 11’inci bölgesindeki Nicolas Apper Caddesi’nde bulunan merkezinde, yerel saatle saat 11.30 sularında meydana geldi.
İki saldırgan ellerinde Kalaşnikof silahlarla Charlie Hebdo’nun bulunduğu binaya geldi. Girişte, binada görevli iki kişiden birini öldüren saldırganlar daha sonra derginin yazı işleri toplantısının yapıldığı 2. kata çıktı. Yazı işleri toplantısında bulunanlara ateş açan saldırganlar 8 gazeteci, 1 koruma polisi ve 1 davetliyi öldürdükten sonra binadan ayrıldı. Binadan ayrıldıktan sonra polisle 3 çatışma yaşandı. İlk çatışmada polis aracına, ikinci çatışmada ise bisikletli polislerle çatışma yaşanırken yaralanan olmadı. Son çatışmada ise bir polis hayatını kaybetti.
Saldırıyı iki kişi gerçekleştirse de görgü tanıklarına göre kaçış aşamasında bu kişilere bir kişi daha eklendi. Ajanslara göre polis Cezayir kökenli, Paris doğumlu 2 kardeş olan Said Kouachi ve Cherif Kouachi ile Hamyd Mourad’ı arıyor.
Fransız basını ölenler arasında derginin Genel Yayın Yönetmeni Stephane Charbonnier (Charb) ile karikatüristler Jean Cabut (Cabu), Georges Wolinski (Wolinski) ve Bernard Verlhac’ın (Tignous) yer aldığını duyurdu.
AMCA’YI DA VURDULAR
Ölenler arasında Charlie Hebdo’da ‘Oncle (Amca) Bernard’ takma ismiyle yazan Ekonomist Bernard Maris de var. Fransız İçişleri Bakanlığı saldırıya 3 militanın katıldığını duyurdu. Soruşturmaya yakın bir kaynak biri roketatarlı, diğeri Kalaşnikof otomatik tüfekli saldırganların binaya dalarak etrafa ateş açtığını söyledi. Dergi binasının değil, sadece Genel Yayın Yönetmeni Charbonnier’nin, tehdit aldığı için polis tarafından korunduğu açıklandı. Öldürülen 2 polisin de Charbonnier’nin korumaları olduğu bildirildi.
Olay sırasında binadan çekilen infaz görüntüsü kan dondurdu. Video kaydında, kapıları açık bir otomobilin yanından yolun kenarına ilerleyen 2 silahlı militandan biri tüfeğiyle yaralı polisin başına ateş ederek onu öldürüyor. Daha sonra militanlar dönerek siyah renkli otomobile binip olay yerinden ayrılıyor. Fransız iTele yayın organı, Porte de Pantin yakınlarında bir başka otomobili durdurarak bu araçla kaçmaya devam ettiklerini öne sürdü.
ADRESİ ŞAŞIRMIŞLAR
Fransız Le Monde Gazetesi, derginin her çarşamba sabah 10.00’da haber toplantısı yaptığını, dünkü saldırının bu toplantı gününe denk getirilmiş olabileceğini yazdı. İddiaya göre saldırganlar binaya gelmeden önce adresi şaşırdı. Yolu bulup derginin merkezine girdiklerinde ise binada karşılarına çıkanlara genel yayın yönetmeni ile karikatüristlerin isimlerini sordu. Olay sırasında derginin bazı çalışanları binanın çatısına çıktı. Saldırıyı üstlenen henüz olmadı ancak derginin Twitter hesabındaki son paylaşımın terör örgütü IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi ile ilgili olması IŞİD’in olayla ilgili olabileceği şüphelerini akla getirdi.
HEDEF GÖZETMEDİLER
Sınır Tanımayan Gazeteciler kuruluşundan Christophe DeLoire, saldırganların binanın 2’nci katına çıkarak ayrım gözetmeksizin ateş açtıklarını söyledi. France Televisions televizyonunun internet sitesinde ise saldırıya dair çatıdan çekilen video görüntüleri yayınlandı. Kayıtlarda kavşakta görünen siyah giyinmiş 2 silahlı adam sokaklardan birine ateş ederken görülüyor. Silah atışları sırasında “Allahuekber” ve “Peygamberin intikamını aldık” sesleri duyuluyor.
EN BÜYÜK SALDIRI
Ülkede terör alarmı verildi. Fransa’nın terörle mücadele planı ‘Vigipirate’, ilk kez saldırı düzeyine yükseltildi. Başkent Paris genelinde güvenlik önlemleri başta toplu ulaşım sistemi, ibadethaneler, büyük mağazalar ve basın kuruluşları olmak üzere en üst düzeye yükseltildi. Her türlü okul gezisi ve okul binası dışındaki faaliyetler de önlemler çerçevesinde yasaklandı. Dergiye saldırı, Paris’te 1995’te Cezayirli radikal İslamcı Silahlı İslami Örgüt’ün (GIA) bir yolcu trenine düzenlediği ve 8 kişinin öldüğü olaydan bu yana en büyük terör saldırısı oldu. Charlie Hebdo dergisinin merkez binası Kasım 2011’de Hz. Muhammed’in karikatürünü kapak yapmasının ardından molotofkokteylli saldırıya uğramıştı.
3 ARABA DEĞİŞTİRDİLER
FRANSIZ polisi baskın sonrası militanların binerek kaçtığı siyah otomobili terk edimiş halde buldu. Olay yeri inceleme ekipleri ipuçları için arabada inceleme başlattı. Saldırganlar çarptıkları bir aracın sürücüsünün yaralanmasına neden oldu. Bir süre sonra Citroen marka aracı bırakan saldırganlar gaspettikleri Renault Clio marka otomobille izlerini kaybettirdiler.
KAPIYI BANA TEHDİTLE AÇTIRIP CABUT VE WOLİNSKİ’YE ATEŞ AÇTILAR
SALDIRIDAN sağ kurtulan ‘Coco’ takma adlı Karikatürist Corinne Rey ise Fransızca konuşan saldırganların kendilerini El Kaide olarak ilan ettiklerini söyledi. L’Humanité isimli internet sitesinde ise Coco, olay anını şöyle anlattı: “Kızıma bakmak için kreşe gitmiştim. Dergi binasına geri döndüğümde kapının önünde maskeli ve silahlı 2 kişi vardı ve etrafa tehditler savuruyorlardı. İçeri girmek istiyorlardı. Bizi de kaba bir şekilde tehdit ettiler, kapının giriş kodunu tuşladım. Wolinski ve Cabut’ye ateş ettiler. 5 dakika sürdü. Ben bir masanın altına saklanmıştım. Çok iyi Fransızca konuşuyorlardı. El Kaide diyorlardı.” Olay yerine yakın bir yerde çalışan Benoit Bringer adlı tanık, derginin merkez binasında silahlı birkaç maskeli adam gördüğünü söyledi. Sosyal medyada katliam için ABD’de El Kaide’nin düzenlediği saldırılara gönderme yapılarak “Paris’in 11 Eylül’ü” yorumu yapıldı.
DİNLERE SAYGILI, FANATİĞE KARŞIYIM
"SALDIRIDA öldürülen 76 yaşındaki karikatürist Cabut’yü tanıyordum. Son derece sessiz, fazla konuşmayan bir insandı. Onunla Charlie Hebdo’da çizdiği Hz. Muhammed karikatürlerinden sonra görüşmüştüm. Le Monde Gazetesi’nin ünlü karikatüristi Plantu ile Birleşmiş Milletler, Fransa Kültür Bakanlığı ve Le Monde’un desteğiyle Paris’te ‘Barış İçin Karikatürler’ sergisine katılmıştı. O gün ‘Gazete karikatüristliği barış için bir tehlike mi’ konulu açık oturum düzenledi. Oturumdan sonra sergilenen karikatürlerin önünde “Tüm İslam âleminin tepkisini çektiğini bildiğin halde Peygamber karikatürlerini yayınlarken ne düşündün” şeklindeki soruma şu cevabı vermişti: “Ben dine inanmıyorum, yani ateistim, Hıristiyanlığın da Müslümanlığın da bütün dinlerin de eleştirilebileceğine inanıyorum. Bütün dinlere saygı duyuyorum, herkesin birtakım inançları var ve onları savunması gerektiğine de inanıyorum ama yanlış anlaşılmasın ben dinleri kötüye kullanan fanatiklere karşıyım. Peygamber karikatürü çizdikten sonra sayısız isimsiz tehditler aldım. Hiçbir şekilde İslam dinine ve Müslümanlara hakaret etmeyi düşünmedim ancak ifade ve düşünce özgürlüğü çerçevesinde karikatür yapma ve yayınlama hakkını savunuyorum.” - Muammer ELVEREN
DEHŞET VERİCİ
SALDIRI dünyada şok etkisi yarattı. Dünya liderleri ve önde gelen kuruluşlar saldırıyı sert dille kınadı. ABD Başkanı Barack Obama, saldırıyı “dehşet verici” olarak nitelendirerek kınadı. Obama, “Bu teröristlerin adalet önüne çıkarılması için her türlü yardımın verilmesini istedim” dedi. Twitter’da destek hashtag’lerinin yanı sıra ilk 4 saatte 250 bin kullanıcı, profillerine “Je Suis Charlie” (Ben Charlie’yim) yazan fotoğrafı koyarak, saldırıda yaşamını yitirenlere destek verdi. Tepkiler şöyle:
- Fransa İslam Konseyi, saldırıyı “Demokrasiye yönelik barbarca bir eylem” olarak tanımlayarak kınadı.
- NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg: Tüm müttefikler terörle mücadelede omuz omuzadır.
- Almanya Başbakanı Angela Merkel: Bu saldırı aynı zamanda basın ve ifade özgürlüğüne bir darbedir.
- İngiltere Başbakanı David Cameron: Mide bulandırıcı.
- Kanada Başbakanı Stephen Harper: Barbarca, dehşete düştüm.
- İtalya Başbakanı Matteo Renzi: Şiddet özgürlüğe yenilecektir.
- Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü: Fransa basın tarihinin en karanlık günü.
- Papa Francis : Korkunç saldırıyı şiddetle kınıyor ve herkesi, nefreti yaymanın her yöntemine karşı çıkmaya çağırıyorum.
- Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy: Fransa kalbinden vuruldu.