Güncelleme Tarihi:
Başkan Barack Obama Londra’da olduğu için anlaşmayı ABD adına Dışişleri Bakanı John Kerry imzaladı. Kerry, kucağında taşıdığı 2 yaşındaki kız torunu Isabelle Dobbs-Higginson ile birlikte anlaşmaya imza attı. Paris Anlaşması’nın imza törenine Türkiye adına Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı katıldı. Dışişleri Bakanı Kerry, yaptığı konuşmada anlaşma ile birlikte hükümetlerin atacağı adımların yaratıcılık, girişimcilik, sermaye dağılımı konusunda yeni fırsatlar doğacağını söyledi. Kerry, anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle birlikte dünyanın yeni enerji kaynakları geleceğinin belirlenmiş olacağını belirtti
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Paris anlaşmasını iklim değişikliğine dünyanın yanıtı olduğunu belirtti. Ban Ki Moon, ilk kez dünyadaki tüm ülkelerin karbon gazı salınımını azaltma vaadinde bulunduğunu ve ortak amaç çevresinde bir araya geldiğini söyledi.
New York’taki imza töreninde Hollywood’un ünlü yıldızı Leonardo DiCaprio da bir konuşma yaptı. BM Barış Elçisi DiCaprio, anlaşmanın dünyanın geleceğini kurtarmayacağını, fosil yakıt kullanımına tamamen son verilmesi gerektiğini vurguladı. Di Caprio daha sonra BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile görüştü.
ESKİ KURALLAR YIKILDI
Avrupa Birliği Enerji ve İklim Komiseri Miguel Arias Canete, Paris İklim Anlaşması'nın, "eski kuralları" yıktığını belirtti. Geçen yılın aralık ayında Fransa'nın başkenti Paris'te uzlaşmaya varılan anlaşmanın bugün Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi'ndeki törenle imzaya açılmasından sonra açıklama yapan Canete, Paris İklim Anlaşması'nın çevreyle ilgili eski bilinen kuralları yıktığını bildirdi.
Canete şunları kaydetti:
"Eski kurallar, ekonomik büyümeyle çevreyi korumanın birlikte yürütülemeyeceğini söylüyordu. Eski kurallara göre iklim değişikliğiyle ilgili küresel çapta ortak icraat yapılması imkansızdı. Paris'te eski kuralları yıktık. Yerine onurlandırabileceğimiz yeni bir anlaşma koyduk. Ancak, Paris ruhunu, BM Genel Kurulundan uluslararası örgütlere, ulusal ve yerel meclislere ve gittiğimiz her yere taşımamız lazım. Çünkü Paris anlaşmasındaki taahhütlere ulaşmamız için her birimizin çalışması gerekiyor."
Canete, Avrupa'nın hedefinin karbon emisyonlarını 2030'a kadar yüzde 40 oranında azaltmak olduğunu ifade ederek, kıtanın dünya genelinde iklim finansmanı sağlayan en büyük bölge olduğunun da altını çizdi.
Kamu bütçelerinin büyük ölçekli çevre yatırımları konusunda yetersiz kalabileceğine de dikkati çeken Canete, özel sektörün de iklim değişikliği konularında yatırım yapmak için harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.
Canete, dünya genelinde bütün ülkelerin iklim konularında sorumluluk sahibi olduğunun altını çizerek, karbon salınımı yüksek olan ülkelerin çevre konusunda başı çekmesi gerektiğini sözlerine ekledi.