Güncelleme Tarihi:
AVRUPA Birliği Komisyonu’ndan 160 bin mülteciyi ülkeler arasında paylaştıracak zorunlu dağıtım planının son şeklini alacağı bugünkü toplantısı öncesi, mülteci krizinin uzun yıllar süreceği uyarısı geldi. Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, göçmenlerinin Avrupa’ya kaçışının uzun yıllar sürebileceğini söyleyerek “Göçmen dalgası tek seferlik bir olay değil. Gerçek toplu kaçışın başlangıcı. Bu da bizim bu problemle uzun yıllar boyu baş etmemiz gerekeceği anlamına geliyor” dedi. Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Özel Temsilcisi Peter Sutherland ise Cenevre’de yaptığı açıklamada Lübnan, Ürdün ve Türkiye’nin 4 milyona yakın Suriyeli mülteciyi ağırladığını hatırlatırken, ABD ve zengin Körfez ülkelerinin krizin çözümü için sadece bağış yapmalarının yetersiz olduğunu, mültecileri ağırlamaları gerektiğini söyledi. Sutherland, Macaristan’ın Avrupa’daki sığınmacılara yönelik tutumunu da eleştirirken “Tarih, bunun hesabını soracak. Bu durum, değerler üzerine kurulduğunu söyleyen Avrupa için bir dönüm noktası” dedi. Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Slovokya ve Romanya, mültecilerin ülkeleri mecburi dağıtım sistemine karşı çıkıyor. Bugünkü zirve öncesi gelişmeler şöyle:
ALMANYA’YA 800 BİN MÜLTECİ
Bu yıl 800 bin mülteciye kapıları açmayı planlayan Almanya’da Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel ise dün ülkesinin yılda en az 500 bin sığınmacıya kapısını açmaya yıllarca devam edebileceğini, buna gücünün yeteceğini söyledi.
VENEZUELA DA GÖÇMEN ALACAK
Suriye’de Esad rejiminin müttefiklerinden Venezuela’nın sosyalist Devlet Başkanı Nicolas Maduro da ülkesinin 20 bin Suriyeli mülteciyi kabul etmeye hazır olduğunu söyledi.
URUGUAY’DA İSYAN ETTİLER
Geçen yıl 42 mülteciyi ülkeye kabul eden Uruguay’da da beş aile önceki gün hükümet binasının önünde “Savaştan, açlıktan ölelim diye kaçmadık. Burası berbat” diyerek protesto gösterisi yaptı.
MÜLTECİLER SIĞINMA İÇİN HIRİSTİYAN OLUYOR
İngiliz Daily Mail gazetesi, çoğu İranlı ve Afgan olmak üzere yüzlerce Müslüman mültecinin, Almanya’dan sığınma hakkı alma şanslarını arttırmak için Hıristiyanlığa geçtiğini yazdı.Başkent Berlin’deki Evanjelist Trinity Kilisesi’ne giderek Hıristiyanlığa geçenlerin sayısının iki yılda 150’den 600’e çıktığı belirtiliyor. Papa Gottfried Martenzs, “Bazılarının sığınma hakkı elde etmek için buraya geldiğini biliyorum” dedi. Sığınma talebi yapan Afganlıların yüzde 80’nin, İranlıların ise yüzde 40-50’sinin halihazırda oturum hakkı elde ettikleri, aslında din değiştirmelerinin o kadar da gerekli olmadığı da belirtildi.
Fransız Le Monde gazetesi dünkü sayısında tanınmış karikatüristleri Plantu’nun Avrupa’ya girmek isteyen sığınmacıların paylaşılmasıyla ilgili karikatürüne birinci sayfasında yer verdi. Karikatürde, Almanya Başbakanı Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Hollande paylarına düşenleri tepsilerine koyarken sıradaki liderin ‘Bana da Hıristiyanlardan verin yanında biraz Kürt ve başörtüsüz’ sözlerine yer verildi.
DANİMARKA’DAN ‘GELMEYİN’ İLANI
Danimarka ise Suriyeli mültecilerin ülkeye gelmesini önlemek için Lübnan gazetelerine İngilizce ve Arapça ilanlar verdi. İlanlarda, sığınmacılara yapılan sosyal yardımların yarıya indirildiği, geçici oturum alanların ilk yıl için ailelerini yanlarına aldıramayacağı, süresiz oturuma başvuranların Danca konuşması gerektiği, iltica talebi reddedilenlerin sınır dışı edileceği belirtildi. Hükümete bu gazete ilanlarıyla Danimarka’ya gelmek isteyen sığınmacıları caydırmak istediği suçlaması yöneltildi.