Güncelleme Tarihi:
Papadopulos, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'dan, Kıbrıs sorununun çözümü amacıyla müzakerelerin başlaması için uygun zemin hazırlayabilecek bir temsilciyi en kısa sürede ataması talebinde bulunacağını söyledi.
Rum basınına göre, Papadopulos, mayısta yapılacak milletvekilliği seçimleri nedeniyle, başkanı olduğu Demokratik Parti'nin (DİKO) seçim kampanyasının başlatılması için dün düzenlediği olağanüstü kongrede yaptığı konuşmada, Annan ile Paris'teki görüşmesinde, “geçmişi ya da Kıbrıs (Rum) halkının reddetmiş olduğu planı ele almalarının söz konusu olmadığını” kaydetti.
Papadopulos, “24 Nisan 2004 referandumunun ardından oluşan ortamın değiştiğini ve şu anda herkesin, Kıbrıslı Rumların endişelerinin göz önüne alınmaması durumunda çözüm bulunamayacağını anlamış olduğunu” iddia etti.
Tasos Papadopulos, “9 aylık bir mücadelenin ardından müzakerelerin başlayabilmesi için gerekli olan 3 önkoşulu, (hakemlik ile sıkı takvimlerin olmaması ve üzerinde uzlaşılmış bir çözümün halkın onayına sunulmasını) kabul ettirmeyi başardıklarını” da öne sürdü.
Papadopulos, “Müzakereler, Kıbrıs halkıyla ilişkili olmayan yabancıların çıkarlarına hizmet etmek için değil, bizzat görüşmelerin ilerleyişiyle belirlenecek takvimlerle gerçekleştirilmelidir” dedi.
İNGİLİZLERİN "ACI" AÇIKLAMASI
İngiliz yetkililerin açıklamalarına yönelik eleştirilerde de bulunan Papadopulos, “İngiliz yetkililer, sanki (güney) Kıbrıs bugün AB'ye katılım başvurusunda bulunsaydı bu başvurusu kabul edilmeyecekmiş gibi dayanaksız ve acı açıklamalarda bulunmaktadırlar. Bu değerlendirmeyi karşı tarafa yöneltiyoruz ve eğer bugün kendi ülkeleri katılım talebinde bulunsaydı birçoklarının çekinceleri mevcut olurdu diyoruz” ifadesini kullandı.
Papadopulos, “çözüm istemediği” yönündeki suçlamaları da kendisine yönelik “en büyük küfür” olarak niteledi.
Temaslarda bulunmak üzere AB Dönem Başkanı Avusturya'ya giden Papadopulos, adadan ayrılmadan önce Larnaka Havaalanı'nda, Rum yönetimi sözcüsü Yorgos Lillikas'ın “Türkiye'ye veto uygulanacağı” konusundaki açıklamasının hatırlatılması üzerine, “Türkiye'ye veto uygulanması konusunda yeni hiçbir şey olmadığını, ancak veto uygulamanın AB'ye üye her ülkenin hakkı olduğunu” söyledi.
Papadopulos, “Gerekli olduğu takdirde veto uygulanıp uygulanmayacağı ve bunun ne zaman olacağı kararının siyasi bir karar olduğunu” ifade ederek, “Biz buna gerek kalmayacağını umut ediyoruz” dedi.
AKEL'DEN DOLAYLI GÖRÜŞMELER ÖNERİSİ
Öte yandan, AKEL Parlamento Sözcüsü Nikos Katsuridis, “BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın en kısa sürede bir temsilci ataması ve iki taraf arasındaki uçurumun azaltılması maksadıyla dolaylı görüşmeleri başlatması” önerisinde bulundu.
Katsuridis, AKEL'in bu öneriyi Rum Ulusal Konseyi toplantısında da dile getirdiğini belirtti.