Güncelleme Tarihi:
Hristiyanlıkta Hazreti İsa'nın ölümü ve ardından dirilişinin kutlandığı Paskalya yortusu öncesinde, Hazreti İsa'nın çarmıha gerilerek Kudüs'teki Golgotha Kayası'nda ölümünü andıkları Kutsal Cuma gününde, Roma'nın ünlü Colessium anıtında Papa'nın katılımıyla "Via Crucis" ayini yapıldı.
Romalı askerlerce tutuklanan Hazreti İsa'nın, Yahudi yargıçlar tarafından ölüm cezasına çarptırılışından başlayıp, çarmıha gerilmesi ve ölümüne giden çileli yolculuğu anlatan 14 aşamadan oluşan "Via Crucis"te, Hazreti İsa'nın taşıdığı hacın bir temsilini, bu yılki törende aralarında hasta, engelli, evsiz, mahkum, çocuk, işsiz ve rahibelerin bulunduğu karma gruplar dönüşümlü taşıdı.
Temsili hacın, Hazreti İsa'nın ölümünü simgeleyen 14. aşamada Papa Françeskos'ya ulaşmasından sonra törenin son bölümünde ruhani lider bir konuşma yaptı.
Konuşmasında ekonomik kriz başta olmak üzere dünyadaki adaletsizlik, güvensizlik, işsizlik, işten atılmalar, kadın kurbanlar, kaçak göçmenlere değinen Papa, paranın yönetmesi değil hizmet etmesi gerektiğini söyledi.
Hastaları ayrıca anan Papa, Hazreti İsa'nın çarmıha gerildiği hacın terk edilmiş insanların gecesi gibi ağır olduğunu ancak umudun yine o ağır hacın altında olduğunu ifade etti.
Törenin finalinde bazı inananlardan "Papa çok yaşa" tezahüratları duyuldu. Resmi makam arabasının yerine sivil otomobille tören alanına gelen Papa, coşkulu bir alkışla karşılanırken, ayinin ardından tören alanından ayrıldı.
Katolik aleminin 266. Papası Françesko, bu yıl ikinci kez "Via Crucis"i yönetti.
Roma'nın tarihi simgelerinden birinin önünde yapılan ayini, farklı milletlerden yaklaşık 40 bin kişinin takip ettiği belirtildi.
Papa Françesko, geçen yıl Papa olarak seçilmesinin ardından ilk yönettiği ayinlerden biri olan "Via Crucis"te yaptığı konuşmada selef Papa 16. Benedikt'in 2012 yılındaki Lübnan ziyaretine atıfta bulunarak, "Müslüman kardeşlerimiz" ifadesini kullanması dikkati çekmişti.