Güncelleme Tarihi:
Vatikan'ın resmi yayın organı L'Osservatore Romano'nun birinci sayfasından duyurduğu habere göre, 2008 yılında Emerit Papa 16. Benediktus tarafından atanan Albay Daniel Rudolf Anrig'in görevi, Papa Francesco'nun kararı doğrultusunda 31 Ocak 2015 tarihinde son bulacak.
Gazete, geçen yıl Mart ayında seçilmesinin ardından Anrig'in görevine devam etmesini isteyen Papa'nın bunu daha da uzatmama kararının ardında ne olduğunu bildirmezken, İtalyan basınında buna iki şey gerekçe gösterildi.
Kimilerine göre Papa bu kararı, Anrig'in askerlerine aşırı disiplin uygulayıp, onlara kötü davranmasından, kimilerine göre ise kendisine Vatikan sınırlarındaki kışlalarının üst katına başı buyruk şekilde lüks bir apartman dairesi inşa ettirmesinden dolayı verdi.
PAPA'NIN ELİNİ BİLE SIKAMIYORLARDI
Anrig, 1506'da Fransa'ya karşı dönemin Papası ile yaptıkları işbirliğinden bu yana Papalığa hizmet veren ve 110 üyesiyle dünyanın en küçük ordusu olan İsviçreli Muhafızlar birliğinin 34'üncü komutanı.
Etrafındaki insanlarla yakın ilişkiler kurmayı adet edinmiş olan Papa Francesco ise, geçen ay Piskoposlar Sinodu'nun bir oturumundan çıkarken kapıda bekleyen iki muhafızın ellerini sıkarak, kuralları alt üst etmişti. Bu durum karşısında ne yapacağını bilemeyen muhafızlar, çekingen bir şekilde ruhani lidere el uzatmışlardı.
"Halkın Papası" olarak anılan Papa Francesco'nun, Kutsal Makam (Vatikan) sınırları içerisinde insani ve kardeşçe ilişkilerin kurulmasına önem verdiği biliniyordu.
İtalyan basını yeni komutanın, 27 yıldan beri muhafızlar içinde bulunan ve Aring'in yardımcısı Christophe Graf olabileceğini yazdı.
MUHAFIZLARIN HİKAYESİ
İsviçre Muhafızları'nın hikâyesi 1505 yılında Papa II. Julius'un, İsviçre'den kendisini koruyacak bir birlik göndermesini talep etmesiyle başlıyor. O tarihte İsviçre askerlerinin ünü tüm Avrupa'da biliniyor. Eylül 1505'te 150 İsviçreli asker, ilk defa Roma'ya giriyor.
Papa'nın Vatikan sınırları içinde olduğu gibi dışına gerçekleştirdiği seyahatlerde ve ayinler ile kamuya açık etkinliklerde yakın korumalığı ve güvenliğini sağlayan muhafızlar, Vatikan Şehir Devleti Jandarma Komutanlığı ile koordineli çalışıyor.
Orduya katılırken "Papa'yı korumak için gerektiğinde canımı bile ortaya koyarım" ifadelerini kullanan muhafızlar, sarı-mavi ve kırmızı renkteki çarpıcı üniformalarıyla dikkat çekiyor. Michelangelo'nun tasarladığı efsanesi yaygın olsa da, ilhamını Raffaello'nun fresklerindeki muhafız kıyafetlerinden alan üniforma, 1910-1921 yılları arasında İsviçreli Muhafız ordusunda görev yapan Komutan Jules Repond'un tasarımı.