Papa Françesko: Kürdistan'a gitmeye hazırım

Güncelleme Tarihi:

Papa Françesko: Kürdistana gitmeye hazırım
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2014 13:29

Katoliklerin ruhani lideri Papa Françesko, beş günlük Güney Kore ziyaretinden dönüşte uçakta bir gazetecinin "Bir gün Irak ya da belki Kürdistan’a gidecek misiniz?" sorusuna, "Kısa süre önce Kürdistan yöneticisi (Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’yi kastediyor) ile bir araya geldim. Evet oraya gitmeye hazırım. Ama şu an yapılabilecek en iyi şey bu değil" yanıtını verdi.

Haberin Devamı

İlk Asya ziyaretinden dün dönen Papa Françesko, gazetecilerin yönelttiği 15 soruya çarpıcı cevaplar verdi.

Papa, Irak’taki azınlıklara yönelik bir soykırımı önlemek için ABD’nin, Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı başlattığı operasyonu onaylayıp onaylamadığı sorusuna, "Haksız saldırıların yapıldığı bu tür olaylarda, diyebileceğim tek şey adil olmayan saldırganın durdurulmasının tek meşru çözüm yolu olduğudur. ’Durdurmak’ ifadesinin altını çiziyorum. Bombalamak veya savaşmaktan değil, durdurmaktan bahsediyorum. Hangi araçlarla durdurulması gerektiğinin değerlendirilmesi lazım. Haksız saldırganı durdurmak caizdir” diye cevap verdi.

"Hafızalarımızı yoklamamız lazım, haksız saldırganları durdurmak bahanesiyle kaç kez güçler, halkları esir aldı ve gerçek savaşlar yaptı" diye sözlerine devam eden Papa, IŞİD’e karşı mücadele etmenin tek bir devletin tekelinde olmadığının altını çizerek, bu konuda Birleşmiş Milletler’in karar vermesi gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Kendisine sürekli saldırılara maruz kalıp, acı çeken Hristiyanların hatırlatıldığını söyleyen Papa, "Evet onlar şehit oluyor, ama orada sadece Hıristiyanlar yok, kadınlar ve çocuklar, diğer azınlık dinlere mensuplar da var. Onların hepsi Tanrı önünde eşittir. Haksız saldırganı durdurmak, bir insanlık hakkıdır, ancak kötü şeyler yapmaması için durdurulmak da saldırganın hakkıdır" diye konuştu.

ÜÇÜNCÜ DÜNYA SAVAŞINDAYIZ
Bir gazetecinin, "Sizi bekleyen Hıristiyan mültecileri desteklemek, onlarla birlikte dua etmek için bir gün Irak ya da belki Kürdistan’a gidecek misiniz?" sorusuna Papa şöyle yanıt verdi:

"Kısa süre önce Kürdistan yöneticisi (Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’yi kastediyor) ile bir araya geldim. O, bu duruma ilişkin oldukça açık bir düşünceye sahipti, ama bu son saldırıdan önceydi. Evet oraya gitmeye hazırım. Çalışma arkadaşlarımla oradaki dini azınlıkların durumu, aslında sorunu hakkında ve Kürdistan’ın bu kadar çok insanı kabul edemeyeceğini konuştuk. O zaman ne yapılabilir? Birçok şey aklımıza geldi. Bu konudaki yazılı açıklamamı, ülkelerin hükümetlerine iletilmek üzere büyükelçilerimize gönderdik. Sonra Birleşmiş Milletler genel sekreterine bir mektup gönderdik. Sonunda Kardinal Filoni’yi o bölgeye gönderdik. Sonunda şöyle dedik; ’Gerekirse Kore’den dönüşümüzde oraya gidebiliriz.’ Bu, ihtimallerden biriydi. Ben gitmeye hazırım, ama şu an yapılabilecek en iyi şey bu değil."

Haberin Devamı

Irak başta olmak üzere dünya genelinde yaşanan çatışmalara değinen Arjantinli Papa, "Bugün her yerinde savaşlar olan bir dünyadayız. Birisi bana şöyle dedi: ’Papa biliyor musun üçüncü dünya savaşındayız, ama parça parça.’ Zulümlerin yapıldığı bir savaş dünyasındayız. Artık çocuklar hesaba katılmıyor. Bir zamanlar geleneksel savaşlardan bahsediliyordu, şimdi o da yok. Geleneksel savaşlar iyidir demiyorum, hayır. Ancak günümüzde bombalar, suçlularla birlikte masumları, kadınlarla birlikte çocukları, anneleri, herkesi öldürüyor. Bu zulüm bizi korkutmalıö diye sözlerine devam etti.

İSTİFA SİNYALİ
Papa, selefi 16’ncı Benediktus’un görevinden feragat ederek, kendisinden sonrakiler için bir yol açtığını da ifade ederken, birçok din bilgini onaylamasa da sağlık koşulları el vermediğinde görevini bırakabileceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Aynı zamanda Vatikan Şehir Devleti’nin de başkanı olan 77 yaşındaki Papa Françesko, "Kilise’ye liderlik edemeyeceğimi hissettiğim zaman, dua ederek, 16’ncı Benediktus’un yolunu izleyeceğim" dedi.

16’ncı Benediktus, kilise tarihinde 598 yıl aradan sonra bir ilke imza atarak, 11 Şubat 2013 tarihinde görevinden feragat ettiğini açıklamıştı.

BARIŞ DUASI İŞE YARAMADI MI
Papa ayrıca, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve dönemin İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’le birlikte 8 Haziran’da Vatikan bahçelerinde yaptıkları barış duasının başarısızlığa uğrayıp uğramadığına ilişkin, "Barış duası kesinlikle bir başarısızlık değildi. Bu iki adam, barış adamıdır, Tanrı’ya inanıyorlar ve çok kötü şeyler yaşadılar. Onlar, sorunların çözümünün tek yolunun, müzakere, diyalog ve barış olduğuna inanmışlardır” diyerek, duayla, müzakere ve diyalogun var olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

İsrail-Filistin arasında hala barış kapısının açık olduğuna inandığını söyleyen Papa, ancak bombaların dumanlarının, bu kapının görünmesine izin vermediğini de ekledi.

ÇİN’E ZEYTİN DALI
Papa ayrıca, Kilise ile ilişkileri bulunmayan Çin’e de zeytin dalı uzatarak, izin verildiği takdirde bu ülkeyi ziyaret etmeye hazır olduğunu belirtti.

Çin, Mao zamanından beri ilk kez bir Papa’nın hava sahasından uçuşuna izin vererek, ilişkilerde yumuşamaya işaret etmişti. Papa Françesko, Güney Kore’ye Çin hava sahası üzerinden gitmişti.

Papa, Seul’de yönettiği bir ayinle, ihtilaf halindeki Güney Kore ve Kuzey Kore arasında diyalog ve barış sağlanması için dua etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!