Güncelleme Tarihi:
İŞTE FOTOĞRAFLARLA İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ETKİLERİ
KOPENHAG’daki BM iklim konferansında süren müzakereler küresel ısınmanın faturasını kimin ödeyeceği konusundaki tartışmalarla kızıştı. Küresel ısınmadan atmosfere en çok sera gazı salan sanayileşmiş ülkelerin sorumlu olduğunu ve onların bedel ödemesi gerektiğini bildiren yoksul ülkeler ilk somut cevabı aldı. Avrupa Birliği, küresel ısınmanın etkileriyle baş edebilmeleri için yoksul ülkelere 3 yıl içinde 7.2 milyar Euro yardım etme kararı aldı.
Brüksel’deki AB devlet ve hükümet başkanları zirvesinin son gününde alınan yardım kararı 2010’dan itibaren yılda 2,4 milyar Euro olmak üzere 3 yılı kapsayacak. 7,2 milyar Euro’luk yardım paketine üye ülkeler arasında en fazla katkıyı 1.2 milyar Sterlin’le İngiltere ve 1.26 milyar Euro’yla Fransa yaparken, henüz rakam açıklamayan Almanya’nın 1.5 milyar euroyla AB paketinin yüzde 20’sini karşılaması bekleniyor.
Bu kadarı yetmez
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ayrıca, diğer büyük ülkeler de benzer indirim önerileri sunarsa, AB’nin 2020’de karbondioksit salımını yüzde 30 oranında azaltmayı “masaya koyma” niyetini teyit etti. AB Dönem Başkanı İsveç’in Başbakanı Fredrik Reinfeldt, diğer zengin ülkelerin de aynısını yapacağını umduğunu kaydederken, konferansta yoksul ülkeler, ABD’den iklim değişikliğiyle mücadele için de para harcamasını istediler. G77 ülkeleri ile Çin’in başmüzakerecisi Lumumba di-Aping, Amerikalı delegelere, “Amerikan Kongresine sormalıyız: Savunma bütçelerine milyarlarca dolar ayırıyorsunuz. Dünyayı kurtarmak için 200 milyar dolarcık ayıramaz mısınız?” diye seslendi.
Güzel arabalarla geldiler zirveye sızdılar
DÜNYADA renkli çevreci eylemleriyle tanınan Greenpeace üyeleri dün Brüksel’de devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı Avrupa Birliği zirvesinde güvenliği aşmayı başardı. Eylemciler sahte giriş kartlarıyla girdikleri zirvede o sırada VIP salonunda olan İngiltere Başbakanı Gordon Brown’un şaşkın bakışları altında sloganlar attı, broşürler dağıttı ve dünya basınının gözleri önünde kısa bir “Kopenhag’ı kurtar AB” adlı basın bildirisi okudu.
Greenpeace’ten Marc Breddy, zirveye nasıl sızdıklarını şöyle anlattı: “Güzel arabalar kiraladık. Onlara tepe lambası taktık ve şık giyindik”. Eylemden sonra 11 kişi tutuklandı.
Isınma 1.5-2 derecede sabitlenecek
BM iklim konferan-sındaki müzakerelere temel oluşturacak anlaşma taslağı, yeryüzünün ortalama sıcaklık yükselişini 1,5 ila 2 santigrat derecede durdurmayı hedefliyor. Fransız AFP ajansı tarafından ele geçirilen 7 sayfalık belge, ayrıca Kyoto sözleşmesinin 2013’ten 2020’ye, bu sözleşmeyi hiçbir zaman onaylamayan ABD hariç, sanayileşmiş ülkelerin karbon gazı salımlarının azaltılması bölümüne de atıfta bulunuyor. Metne göre, ABD’nin yükümlülükleri anlaşmaya yapılacak bir ekle listelenecek.