Pakistan'da mucize: Türk ekibi depremzedeyi 105 saat sonra kurtardı

Güncelleme Tarihi:

Pakistanda mucize: Türk ekibi depremzedeyi 105 saat sonra kurtardı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2005 21:16

Haberin Devamı

AFP muhabirinin bildirdiğine göre, Muzafferabad'da çalışan Türk ekibi, üç çocuk annesi Raşide Faruk adlı kadını, yıkılan evinin enkazı altından sağ çıkardı.

Üç çocuk annesi kadının mucize kabilinden kurtarılışı, çevredeki insanlar tarafından alkışlarla karşılandı.
Muzafferabad, cumartesi günü Richter ölçeğine göre 7,6 büyüklüğündeki depremle sarsılmış, kent harabeye dönmüştü.

KÜÇÜK KIZ 4 GÜN SONRA SAĞ ÇIKARILDI

Şiddetli depremden 4 gün sonra 5 yaşındaki bir kız çocuğu, Muzafferabad'daki evinin enkazından sağ çıkarıldı.

Zarabe Şah isimli çocuğun fısıltı halinde söylediği ilk sözlerin, ”Susadım” olduğu belirtildi.
  
Bir gün önce enkazdan babasının ve 2 kız kardeşinin cesedi komşuları tarafından çıkarılan Zarabe'nin annesiyle 2 kız kardeşinin hayatta olduğu kaydedildi.
  
Bu arada, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), çocukların sadece yüzde 60'ının aşılı olduğu bir bölgedeki kızamık vakaları yüzünden salgın uyarısında bulundu.
  
DSÖ sözcüsü Fadela Chaib, insanların geçici barınaklarda sıkışık halde yaşamasının, çocuklarda ölümcül olabilen kızamık hastalığının muhtemel ciddi bir sorun olarak ortaya çıkmasına yol açabileceğini söyledi.
  
Bir salgının önlenmesi için çocukların en az yüzde 90'ının aşılı olması gerektiğine işaret eden DSÖ, aşı kampanyası başlatmak için yakında başlıca aşıları tedarik etmeye başlayacağını bildirdi.

Haberin Devamı

YAĞMUR SUYU HAYATINI KURTARDI

Depremin ardından arama-kurtarma çalışmalarının ara verilmesine neden olan şiddetli yağışlar, yaşlı bir adamın hayatını kurtardı.
  
İngiliz kurtarma ekiplerinden Stef Hopkins, Muzafferabad'da dün gece yaşlı bir adamın 3 katlı bir binanın enkazından sağ kurtarıldığını belirtti. Hopkins, “Bu kişi çok zayıflamış olsa da durumu iyi. Bize yağmur suyunu içerek hayatta kaldığını söyledi” dedi.
  
Kurtarma görevlisi Hopkins, depremin üzerinden 80 saatten fazla  süre geçmesine rağmen başkalarının da kurtarılması için “hala ümit” olduğunu söyledi.

KIZILAY VE KIZILHAÇ'TAN 54 MİLYON DOLAR YARDIM ÇAĞRISI

Kızılay ve Kızılhaç, Güney Asya'daki depremin kurbanları için 54 milyon dolar yardım çağrısında bulundu.
  
Uluslararası Kızılay ve Kızılhaç Dernekleri Federasyonu (UKKD), cumartesi günü meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki depremin mağduru 750 bir kişiye yardım için 54.3 milyon dolar yardım istedi.
  
UKKD Operasyonlar Müdürü Susan Johnson, “Çok büyük sayıdaki yaralı insanla açık havada çok az yiyecek ve yetersiz suyla hayatta kalmaya çalışan evsizlerin bulunmasından kaygı duyuyoruz” dedi. Johnson, çadır, soba, kalın giysi gibi temel ihtiyaçların yanı sıra sağlık yardımı sağlamak için acilen harekete geçmek gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI RICE PAKİSTAN'DA
 
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, en az 23 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden olan 7,6 büyüklüğündeki depremin vurduğu Pakistan'a geldi.
  
Daha önceden planlanmış bir gezi dolayısıyla Afganistan'ı ziyaret eden Rice'ın, buradan insani yardım ihtiyaçlarını değerlendirmek üzere başkent İslamabad'a geçtiği belirtildi.
  
Rice, Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref ve Başbakan Şevket Aziz ile yardım çabaları konusunda görüşeceğini belirtti. Dışişleri Bakanı Rice, İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw ile görüşmek üzere Avrupa'ya gideceğini belirterek, “Burada, Pakistan hükümetinin bazı endişelerini de doğrudan iletebileceğim” diye konuştu.

Haberin Devamı

DİYANET'TEN PAKİSTAN'A YARDIM KAMPANYASI

Diyanet İşleri Başkanlığı, deprem nedeniyle çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiği ve yaralandığı Pakistan’a yardım için camilerde kampanya başlatıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Pakistan halkının acısını paylaşmak ve onlara yardımcı olmanın dini ve milli görev olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, "Müslümanlar arasında yardımlaşma ve dayanışma duygularının yoğun olarak yaşandığı mübarek Ramazan ayı, bu görevin yerine getirilmesinde biçim için iyi bir fırsattır" denildi.

Pakistan’daki halka yardım için 14 Ekim’den itibaren yurtiçi ve yurtdışındaki bütün camilerde yardım kampanyası başlatılacağı duyurulan açıklamada, camilerde yardım komiteleri gözetiminde yürütülecek bağışlar için Vakıfbank Ankara Meşrutiyet Şubesi’nde Euro için 4052200; dolar için 4052199, YTL için ise 2052202 numaralı hesaplar açıldığı bildirildi.

Haberin Devamı

Diyanet, isteyen vatandaşların zekat, fitre, sadaka ve bağışlarını her herhangi bir Vakıbank Şubesi’nde havale ödemeksizin açılan hesaplara yatırabileceğini bildirdi.

Diyanet açıklamasında, halkın yapacağı yardımların, Diyanet Başkanlığı’nca felaket bölgesinde Pakistan yetkililerine teslim edileceği kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!