Pakistan'da ağır bilahço: 19 bin ölü

Güncelleme Tarihi:

Pakistanda ağır bilahço: 19 bin ölü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2005 18:36

Güney Asya’da dün sabah meydana gelen ve başta Pakistan olmak üzere Hindistan ve Afganistan’ı da etkileyen 7.6 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısının Pakistan’da 19 bin 136’ya yükseldiği bildirildi. Pakistan Devlet Başkanı Müşerref yardım çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eb2fa5f018fbb8f8b0eb43

Pakistan İçişleri Bakanı Aftab Han Şerpao, sadece ülkesinde ölü sayısının 19 bini geçtiğini, 42 bin 397 kişinin de yaralandığını kaydetti.

Şerpao, ölenlerin 17 bin 388'inin Keşmir'in Pakistan'ın denetimindeki bölümünde bulunduğunu belirtti. Depremde en çok Keşmir'in başkenti Muzefferabad'ın zarar gördüğünü kaydeden Şerpao, burada 11 bin kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Keşmir’in Hindistan kontrolündeki bölgesinde ise 360 kişinin öldüğü, 900 kişinin de yaralandığı bildiriliyor.

YEREL BAKAN: 30 BİN KİŞİ ÖLDÜ

AFP'ye açıklama yapan yerel Ulaştırma Bakanı Tarık Faruk ise depremde 30 bin kişinin can verdiğini, binlerce kişinin yaralandığını söyledi.

Haberin Devamı

Yerel bakan, “Tahminlerimize göre, bölgemizde 30 bin civarında insan öldü. Köyler, kasabalar tamamen yıkıldı. Başkent Muzafferabad harabeye döndü” dedi.

Bölgeden yayın yapan kimi televizyonlara göre de ölü sayısı 25 bin.

BAZI YERLEŞİM YERLERİ HARİTADAN SİLİNDİ

Güney Asya’da son yüzyılın en büyük depremi olarak kayıtlara geçen yer sarsıntısının ardından, büyüklüğü 4.5 ila 6.3 arasında değişen artçı şoklar korku yaratırken, büyük yıkımın ardından kurtarma çalışmaları da eldeki imkanlar çerçevesinde devam ediyor.

Bazı köylerin ve kasabaların adeta haritadan silindiği depremin yerle bir ettiği binaların altında kalanları kurtarmak için vinçlerin yanında sadece insan gücüne başvurulduğu da gözleniyor.

Yerin 10 kilometre altında meydana gelen ve yaklaşık 1 dakika süren depremin ardından, hala ulaşılamayan bölgeler de bulunduğu için ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

BİR OKULDA 400 ÖĞRENCİ ÖLDÜ

Bununla birlikte Pakistan’ın Kuzeybatı Sınır Eyaleti’nde çöken iki okulda 400 çocuğun can verdiği; 200 askerin de toprak kaymalarında ve enkaz altında kalarak hayatını kaybettiği belirtildi.

Keşmir’in Pakistan kontrolündeki kesiminin başkenti Muzafferabad’daki büyük yıkımın ardından da, kentin kriket stadyumunun depremzedelere açıldığı bildirildi.

Haberin Devamı

PAKİSTAN'DA 3 GÜNLÜK YAS
  
Pakistan hükümeti, dün binlerce kişinin ölümüne yol açan deprem nedeniyle bugün üç günlük yas ilan etti.
İslamabad'da basın toplantısı düzenleyen Pakistan İçişleri Bakanı Aftab Han Şerpao, “Bugünden itibaren üç günlük yas ilan edildi” dedi.

HİNDİSTAN'DA ÖLÜ SAYISI 600'E ÇIKTI

  

Güney Asya'da 7,6 büyüklüğündeki depremin vurduğu ülkelerden Hindistan'da ölenlerin sayısı 600'e çıktı.

  

Kurtarma görevlileri ve askerlerin, Cammu-Keşmir eyaletinin yazlık başkenti Şrinagar'ın 105 kilometre kuzeyinde, sınırdaki Tangdar bölgesinde enkazdan 90 kişinin daha cesedini çıkardığı belirtildi. Eyalet yetkilisi Vijay Bakaya, çıkarılan cesetlerle ölü sayısının 600'e yükseldiğini söyledi.

Haberin Devamı

  

Tangdar'ın derin vadilerinde kurulan kasaba ve köylerle, Uri, Punç ve Şrinagar'ı vuran depremde 900 kişinin de yaralandığını belirten Bakaya, 5700 evin ise hasar gördüğünü kaydetti.

ARTÇILARI DA BAŞLIBAŞINA DEPREM

Şiddetli depremin ardından bölge, en büyüğü 6.0, 5.9 ve 5.4 olmak üzere, irili ufaklı çok sayıda artçı depremlerle sarsılmaya devam ediyor. Sarsıntının şiddetli bir şekilde vurduğu Hindistan’da hükümet kaynakları, Cammu Keşmir eyaletinde, ölenlerin sayısının 250’e yükseldiğini, 600 kişinin de yaralandığını söylediler.

1999 yılında 17 Ağustos depreminin vurduğu Türkiye’ye, Yunanistan’ın yardım elini uzatması ile yaşanan dostluk sürecinin bir benzerinin, Keşmir bölgesi yüzünden yıllardır ‘kanlı bıçaklı’ olan Hindistan ile Pakistan arasında da dünkü deprem sonrası yaşanmaya başladığı yorumu yapılıyor.

YİNE GÜNEŞ TUTULDU, YİNE DEPREM OLDU

Pakistan, Hindistan ve Afganistan’ı sarsan şiddetli depremden birkaç gün önce kısmi güneş tutulması meydana gelmesi, yine akıllara bu doğa olayının depremleri tetikleyip, tetiklemediği sorusunu getirdi.

3 Ekim’de yaşanan güneş tutulması öncesinde Hindistan’da kötülükleri kovmak için halk tapınaklarda dua etmişti.

17 Ağustos 1999’da meydana gelen ve 30 bin can alan 7.4 büyüklüğündeki Marmara depreminden 6 gün önce de, güneş tutulması meydana gelmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!