Güncelleme Tarihi:
Gül’ü Lahor’daki evinde yemekte ağırlayan Navaz Şerif, “Pakistan’da şu anda Anayasa değişikliği gündemde. Ciddi tartışmalar yaşandı. Dün gece bizim takıldığımız iki madde de çözüldü ve uzlaşmaya vardık. Biraz da sizin gelişinize denk getirdik” dedi. Gül, Pakistan’da anayasa üzerinde yaşanan uzlaşmayı anlatırken, “Çok memnun oldum” mesajı verdi.
‘Sabır’ tavsiyesi
Gül, Navaz Şerif’le görüşmesinde 2007 yılındaki ziyaretinin de gündeme geldiğini belirterek, şunları anlattı: “Navaz, kendisine seçimi boykot etmemesi gerektiğini, demokrasinin sabır işi olduğunu anlattığımı hatırlattı. İki tavsiyemin de kendileri açısından çok önemli olduğunu belirtti. Nitekim, Navaz’ın eğer seçimi boykot etse, Navaz’ın partisi bugün anamuhalefet boyutunda olmayabilirdi. Ayrıca sabırlı olmanın çok yararını gördüğünü de bana aktardı.”Gül, Pakistan’a 2007 yılında yaptığı ziyarette demokrasiye geçişlerine katkıda bulunduğunu kaydederek, şöyle konuştu: “O zaman Pervez Müşerref davet etmişti ama muhalifleri Benazir Butto ve Navaz Şerif’le görüşmüştüm. Şimdi de Pakistan’da tarihi bir olaya denk geldik. Şimdi onlar da darbe dönemi anayasasını değiştiriyorlar. Navaz Şerif’in evinde aslında bir anlamda varılan anlaşmayı kutlamış olduk. Pakistan Başbakanı Yusuf Gilani de ilk kez Navaz’ın evine girmiş oldu. Pakistan için çok önemli bir fotoğraf oluştu.”
Yargıç atamaları
Gül, “Navaz Şerif’in takıldığı maddeler nelermiş?” sorusu üzerine sözü Türkiye’nin İslamabad Büyükelçisi Babür Hızlan’a bıraktı. Hızlan, Türkiye’deki gerilime benzer maddeyi şöyle aktardı: “Takıldıkları en önemli maddelerden biri yargıç atamalarıydı. 7’nci üyeyi kimin atayacağı konusunda anlaşmazlık vardı. Sonunda o üyeyi Yüksek Mahkeme Başkanı’nın ataması konusunda uzlaştılar.”
Kurtuluş Savaşı’nda yardım çağrısının yapıldığı cami
CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Lahor’da önce Allame Muhammed İkbal’in anıt mezarını ziyaret edip çelenk koydu, ardından hemen yanıbaşındaki Badşahi Camii’ni gezdi. Gül, DEİK toplantısında, Pakistan-Türkiye dostluğunun en önemli sembollerinden olan caminin öyküsünü şöyle aktardı: “Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı sırasında Müslüman ülkelerden yardım istemek üzere mektuplar yazıyor. O mektuplardan biri buralara da ulaşıyor. Allame Muhammed İkbal, Badşahi Camii’nde mahşeri bir kalabalığa seslenip, yardım çağrısı yapıyor. O dönem için anlamlı bir yardım toplanıyor. Muhammed İkbal’in kurduğu bağ, 1947 yılında Pakistan’ın kuruluşuna da yansıyor. Cinnah’ın bağımsız Pakistan’ı kurarken Türkiye’yi model aldığı biliniyor.”
Ankara’daki Cinnah Caddesi ile İslamabad’daki Atatürk Caddesi, aradaki ‘gözü kapalı birbirimize kefiliz’ ilişkisinin yansıması olarak karşımızda duruyor.
Pakistan Müslüman Ligi bağrına bastı
CUMHURBAŞKANI Gül, Pakistan ziyaretinin 3’üncü günü öğlen saatlerinde Pencap Eyaleti’nin başkenti Lahor’a geçti. Allame Muhammed İkbal’in anıt mezarı ile Badşahi Camii’nin bulunduğu bölgeye doğru giderken yol boyu Gül’e sevgi gösterileri yapan Lahorluları gördük. 7’den 70’e her yaşta Pencaplı’nın ellerindeki Pakistan ve Türk bayraklarıyla yaptığı gösteri, 13-14 kilometrelik yol boyunca sürdü. Lahor’daki karşılama, Navaz Şerif’in lideri olduğu Pakistan Müslüman Ligi’nin (PML-N) Gül’ü, bağrına basmasıydı. Yol boyunca, “Gerçek dost Abdullah Gül”, “Pakistan’ın kardeşi Abdullah Gül” gibi pankartlar da aynı duyguların yazıya dökülmüş haliydi. Navaz Şerif’in evinde, Pakistan Başbakanı Yusuf Gilanı ile muhalefet liderinin de yer alması Cumhurbaşkanı Gül’ü etkiledi. “Bunlar öyle kolay kolay biraraya gelemeyecek siyasi kişilikler. Benim de içinde yer aldığım fotoğraf, Pakistan için çok tarihi bir an oldu” diyen Gül, Türkiye’ye şu göndermeyi yaptı: “Türkiye’de sözünü ettiğim görüntünün ne anlama geldiğini siz tahayyül edin.”