Paçacı reddetti, Irak'ın yeni lideri Gazi Yaver

Güncelleme Tarihi:

Paçacı reddetti, Irakın yeni lideri Gazi Yaver
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2004 10:14

Irak'ta devlet başkanı olarak açıklanan eski Dışişleri Bakanı Adnan Paçacı'nın görevi reddetmesinin ardından Gazi Yaver, Irak'ın yeni devlet başkanı oldu. Öte yandan Ocak 2005'te düzenlenecek genel seçimlere kadar ülkeyi yönetecek İyad Allavi başkanlığındaki hükümetin üyeleri belli oldu.

Haberin Devamı

Irak'ta devlet başkanlığı için en güçlü adaylar arasında gösterilen 81 yaşındaki eski Dışişleri Bakanı Sünni Adnan Paçacı, bu göreve atandığının açıklanmasından kısa süre sonra görevi reddetti.

ZEBARİ DIŞİŞLERİ BAKANI

Irak'ta Ocak 2005'te düzenlenecek genel seçimlere kadar ülkeyi yönetecek geçici hükümetin üyeleri belli oldu.

Buna göre, Başbakanlığı İyad Allavi üstlenirken, Berham Salih ulusal güvenlikten sorumlu Başbakan Yardımcısı oldu. 33 kişiden oluşan bakanlar kurulu listesi şöyle devam ediyor:

Devlet Bakanı : Kasım Davud
Devlet Bakanı : Mahmud Ferhan Osman
Devlet Bakanı : Adnan El Cenabi
Dışişleri Bakanı : Hoşyar Zebari
Petrol Bakanı : Tamer Garban
İçişleri Bakanı : Felah Hasan El Nakıb
Maliye Bakanı : Adil Abdülmehdi
Savunma Bakanı: Şeyh Kazım El Şalan
Adalet Bakanı : Malik Dohan El Hassan
İnsan Hakları Bakanı : Bahtiyar Emin
Enerji Bakanı : Eyham El Samaray
Sağlık Bakanı : Ala Abdüssahab El Alvan
İletişim Bakanı : Muhammed Ali Hakim
İmar ve İskan Bakanı : Ömer Faruk
Çevre Bakanı : Miskat El Momen
Göçmen ve Mülteciler Bakanı : Paskal İşo
Yüksek Öğretim Bakanı : Tahir El Bakaa
Sanayi ve Maden Bakanı : Haşim El Hasan
Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı : Leyla Abdüllatif
Kültür Bakanı : Müfid El Cezairi
Tarım Bakanı : Savsan El Şerifi
Eğitim Bakanı : Sami El Muzaffer
Sulama Bakanı : Abdüllatif Raşid
Planlama Bakanı : Mehdi El Hafız
Bayındırlık Bakanı : Nesrin Mustafa El Barvari
Bilim ve Teknoloji Bakanı : Raşid Ömer Mandan
Ticaret Bakanı : Muhammed El Cuburi
Ulaştırma Bakanı : Luay Hatem Sultan El Aris Gençlik ve Spor Bakanı : Ali Faik El Gabban
Kadın Sorunları Bakanı : Nermin Osman
Eyalet İşleri Bakanı : Vail Abdüllatif

Haberin Devamı

Paçacı'nın yakın çalışma arkadaşlarından olan Planlama Bakanı Mehdi El Hafız, Paçacı'nın görevi reddettiğini duyurdu.

Öte yandan, Irak Geçici Yönetim Konseyi (GYK) üyesi Nasır Kamil Çadırcı, Paçacı'nın görevi reddetmesinin ardından, GYK Başkanı Gazi Meşal Acil El Yaver'in devlet başkanlığına getirildiğini belirtti.

Çadırcı, El Yaver'in görevi kabul ettiğini kaydetti.

Haberin Devamı
GYK üyelerinin çoğunun, konseyin şu anki dönem başkanı mühendis El Yaver'in, Amerikalıların ise 81 yaşındaki eski dışişleri bakanı Adnan Paçacı'nın devlet başkanı olarak seçilmesinden yana olduğu ifade ediliyor.

YAVER'İN KENTİ MUSUL'DA SEVİNÇ GÖSTERİLERİ

Brahimi, devlet başkanlığının önce Adnan Paçacı'ya önerildiğini, ancak Paçacı'nın “kişisel nedenlerle” öneriyi reddetmesi üzerine, Yaver'in bu göreve getirildiğini kaydetti.

Ancak GYK üyesi Mahmud Osman'ın oğlu ve danışmanı Soran Osman, Paçacı'nın GYK'nın büyük çoğunluğunun Yaver'in devlet başkanı olmasını istemesi nedeniyle görevi reddettiğini ileri sürdü.

İnşaat mühendisi olan Yaver'in, Suudi Arabistan ve ABD'de eğitim gördüğü belirtildi.

Yaver'in doğum yeri Musul'da ise atanma haberini duyan halk, sokaklara dökülerek sevinç gösterileri yaptı. Amerikan askerleri, sloganlar atan ve havaya ateş açan halka sakin olması çağrısında bulundu.

GEÇİCİ YÖNETİM KONSEYİ KENDİSİNİ FESHETME KARARI ALDI

Haberin Devamı

Irak Geçici Yönetim Konseyi'nin (GYK) kendisini bugün feshetme kararı aldığı bildirildi. Konsey üyesi Yonnadam Yusuf Kanna, 22 üyeli konseyin 20 üyesinin bugün yeni hükümetin atanmasından sonra, Konsey'in kendisini derhal feshetmesini kararlaştırdığını söyledi.

Konsey'in 30 Haziran'a kadar görevde kalması bekleniyordu. Kana, iki üyenin, geçen Martta onaylanan geçici anayasanın konseyin ay sonunda egemenliği devralana kadar görevde kalmasını gerektirdiğini belirterek, karara karşı çıktıklarını da belirtti.

ANKARA, EL YAVER VE ALLAVİ İSİMLERİNE SICAK BAKIYOR  

Ankara, Irak'ta Geçici Yönetim Konseyi (GYK) dönem başkanı Gazi Meşal Acil El Yaver'in devlet başkanlığına, 30 Haziran'dan sonra göreve başlayacak yeni hükümetin başbakanlığına da İyad Allavi'nin atanmasına olumlu bakıyor.

Haberin Devamı

El Yaver'i, “Irak'ta etkisi olan biri”, Allavi'yi de “olumlu bir kişilik ve akıllı” olarak niteleyen üst düzey bir diplomat, Ankara'nın şimdiye kadar yapılan atamalara sıcak baktığı mesajı verdi.

SALİH: YENİ KABİNEDE KÜRTLERİN GÜÇLÜ KATILIMI OLACAK

Irak'taki yeni kabinede adı başbakan yardımcılığı için geçen Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) üst düzey yetkilisi Berham Salih, yeni Irak kabinesinde Kürtlerin güçlü bir katılımı olacağını söyledi.

Salih, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Uğur Ziyal ile yaptığı görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, yeni kabinenin nasıl şekilleneceği konusu ele alınırken, kendilerine Kürt partilerin katılımının güçlü olacağının söylendiğini kaydetti. Salih, bu çerçevede, 5 ya da 6 bakanlığın ve bir başbakan yardımcılığının Kürtlere verileceğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!