Güncelleme Tarihi:
‘AVRUPA’da Çok Kültürülük ve Uyum için CİVİS Medya Vakfı’, Beirlin'de, ‘Yeni Alman biz, Alman Korkusu’ adlı bir panel düzenledi. Terör saldırıları ve mülteci akını nedeniyle toplumda oluşan korkuların ele alındığı panel tüm gün sürdü. Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz da panelde bir konuşma yaptı. “Korkuları kimler yaratıyor ve korkular kime yarıyor?” sorularına cevap bulunması gerektiğini belirten Bakan Aydan Özoğuz, şunları söyledi:
GÜVENDE HİSSEDENLER YÜZDE 76
“Almanya'ya çalışmak, okumak ve kalıcı olmak üzere gelenlerin oranı yüzde 58. Mültecilerin oranı ise yüzde 42. Toplumda hiç yüzde 58 konu olmuyor. Kimse onların gelmesinden ve kalmasında korkmuyor. Ancak oranı yüzde 42 olan mültecilerin varlığı korkutuyor. Yapılan araştırmalara göre İslam’ın etkisinin arttığını düşünenlerin oranı yüzde 55. Mültecilerin hakları istismar ettiğini düşünenlerin oranı yüzde 50. Tüm bunlara karşın Almanya'da kendisini güvende hissedenlerin oranı da yüzde 76. Bu önemli bir oran.”
HOŞGÖRÜYÜ KALDIRMAK İSTİYOR
Geçen yıl Köln kentinde yıl başı kutlamalarında yaşanan olayları, Çinli genç kız öğrencinin öldürülmesi, Münih’teki saldırı, Berlin'de TIR ile yapılan saldırı, Berlin metrosunda genç kadına atılan tekme ve Freiburg'daki genç kızın ölümü gibi olayları hatırlatan Özoğuz, “Tüm bu olaylar birbiriyle bağlantılı değil. Ama biz bunları unutmuyoruz. Bu olaylarla Almanya'nın güvensiz ülke olduğu imajı yaratılmak isteniyor” dedi.
Özoğuz, BKA'nın son yıllardaki raporlarında göçmen kökenlilerin her alanda işledikleri suçlarda düşüş olduğunu da hatırlattı: “Yaratılan korku atmosferini aşırı İslamcı ve aşırı sağcılarla birlikte, çifte vatandaşlık gibi haklara karşı olan politikacılar kullanıyor. Aşırı İslamcılar toplumu korkutmak istiyor. Almanya’da yaratılan ‘Hoş geldiniz’ kültürünü ve hoşgörüyü ortadan kaldırmak istiyor. Aşırı sağcılar kendilerini mağdur, diğerlerini de saldırgan göstererek toplumu gruplaştırıyor.”