Özgür basın için Avrupa’dan acil yardım hattı

Güncelleme Tarihi:

Özgür basın için Avrupa’dan acil yardım hattı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2014 01:06

Avrupa Konseyi, medya kurumlarının ve gazetecilerin baskı, tehdit, şiddet, sansür, cinayet ve işsizliğe karşı daha hızlı ve etkin müdahale etmeleri amacıyla uluslararası bir platform oluşturdu.

Haberin Devamı

CHP Ankara Milletvekili ve Avrupa Konseyi Medya ve Bilgi Toplumu Alt Komitesi 2’nci Başkanı Ayşe Gülsün Bilgehan, 2014’ün mayıs ayında İstanbul’da düzenlenen ‘Avrupa’da Medya Yönetişiminde Ulusal Parlamentoların Rolü’ konulu toplantıda sundukları önerinin yaşama geçirildiğini açıkladı. Avrupa çapında online platform oluşturacak adım, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin perşembe günü Paris’te gerçekleşen ‘gazetecilerin korunmasına ilişkin’ oturumunda atıldı. Avrupa Konseyi ile uluslararası gazetecilik örgütlerinin Fransız Senatosu’nda imzaladıkları ortak protokol, Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği (AB) organlarının anlık verilerle hemen harekete geçirilmesini hedefliyor. Protokole, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ile Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) ile Sınır Tanımayan Gazeteciler (RWB) örgütünden temsilciler imza attı. Törende Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Anne Brasseur ile Konsey’in Genel Sekreter Yardımcısı Gabriella Battaini-Dragoni de hazır bulundu. Thorbjorn Jagland, “Bu platform, gazetecilerin güvenliklerini artırmak için daha hızlı hareket etmeye yönelik bir ilk adımdır” dedi.

Haberin Devamı

HIZLA GÜNDEME GİRECEK

Gülsün Bilgehan ise uzun yıllardır gazetecilerin seslerini Avrupa Konseyi’nde duyurmaya çalıştığına dikkat çekerek, İstanbul’da ortaya atılan platform fikrinin yaşama geçirilmesinden memnuniyet duyduğunu söyledi. Gazetecilerin yalnızca Türkiye’de değil, birçok gelişmiş ülkede de sıkıntı yaşadıklarını vurgulayan Bilgehan, “Bu sayede medya çalışanlarının yaşadığı sıkıntılar hızla uluslararası gündeme girecek. Hem işverenlerin hem hükümetlerin gazetecilerle ilgili daha dikkatli adım atmalarını sağlayacak bir yapı oluşturuldu” dedi.

PLATFORM NASIL ÇALIŞACAK?

Bilgehan’ın verdiği bilgiye göre, platformun işleyişi ana hatlarıyla şöyle olacak:

Kurulacak internet platformu, gazetecilerin haklarını geliştirmeyi ve daha güvenli biçimde çalışmalarını sağlamayı amaçlıyor.
Platform, örgütlerinin yayınladığı bilgilerle çalışacak. Ölüm tehdidi, fiziksel saldırı, siyasi baskı, sansür, haksız yere işten atılma gibi medya çalışanlarının maruz kaldığı sıkıntılar, gazeteci örgütleri aracılığıyla, hızla online platforma gönderilecek. Avrupa Konseyi’nin yanı sıra baskının şiddetine göre AB ve BM gibi uluslararası kuruluşların daha hızlı rol almaları sağlanacak.

Haberin Devamı

YORUM SINIRLI, RIZA ŞART

Herkesin erişimine açık olacak platformda yayınlanan bilgiler, Avrupa Konseyi’ni harekete geçirebileceği gibi ülkeler arasında gazetecilerin korunması için bir üst diyalog aracı olarak kullanılabilecek.
Kamuoyunda açıkça bilinenler dışında, gazetecilerin yaşadıklarıyla ilgili bilgilerin verilmesinde onların rızası aranacak. Gazeteci örgütleri yorum yapmaktan kaçınarak bilgileri yayınlayacak.
Gerek görülürse gazetecinin sıkıntı yaşadığı üye ülke konuyla ilgili rapor yayınlayabilecek.
Avrupa Konseyi de platformdan elde edilen bilgilerle ilgili düzenli raporlar hazırlayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!