Güncelleme Tarihi:
ABD, 2020 itibariyle iklim değişikliğiyle mücadeleye yılda 100 milyar dolar harcayacağını açıkladı. Hillary, ayak direten Çin’i de uyardı: Oyunbozanlık yapmayın.
DANİMARKA’nın başkenti Kopenhag’da süren BM İklim Zirvesi’nde çıkmaza giren taraflar, çıkış yolu arıyor. Kopenhag’da 7 Aralık’ta başlayan konferans, bugün liderler zirvesiyle son buluyor. Ancak devletlerarası çekişmeler, ortak bir anlaşmayı zora soktu. ABD-Çin arasında çekişme sürerken, fakir ve zengin ülkelerin zıt talepleri, olumlu bir sonuç alınmasını zorlaştırdı.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, dün bir açıklama yaparak, ülkesinin, gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliği konusunda önlem alabilmeleri için oluşturulan fona 2020’ye kadar her yıl 100 milyar katkı yapacaklarını söyledi. Bu miktarın “laf arasında” açıklandığını yazan AP haber ajansına göre, açıklamanın tam Başkan Barack Obama’nın gelişinden saatler önce yapılması tesadüf değil. Clinton’ın, Başkan Obama’ya gelecek tepkileri yumuşatmak için bu açıklamayı yaptığı konuşuluyor. Clinton bu yardımın zirvede anlaşmaya varılması koşuluna bağlı olduğunu belirtti. Birleşmiş Milletler İklim Şefi Yvo de Boer de “Bu karar diğerlerine örnek olmalı” diyerek ABD’ye destek çıktı.
Liderler anlaşabilecek mi
Clinton dün yaptığı konuşmada da Çin’e gönderme yapmayı ihmal etmedi ve “Daha şeffaf bir tavır beklediklerinin” altını çizdi. Clinton, “oyunbozanlıkla” suçladığı Çin’den, karbondioksit ve diğer sera gazlarının emisyonu konusunda yapacakları için taahhüt beklediklerini ifade etti. Sera gazları konusunda uluslararası denetimleri reddeden Çin ise buna karşılık, ABD’nin kendi egemenlik alanlarına zorla girmek istediğini söyledi.
Ülkelerin ortada buluşması çok zor
İşte İklim Konferansı’na katılan başlıca ülkeler ve iklim konusundaki taahhüt ve istekleri:
Çin: Yılda 6.8 milyar tonla dünyada atmosfere en çok gaz salan ülkesi. Çin, 2020’de bu salınımın yüzde 40-45’ini azaltabileceğini açıkladı.
ABD: 6.4 milyar tonla dünyanın ikinci en büyük gaz salınımına sahip. Gaz emisyonunu 2020’ye kadar yüzde 17 azaltmayı önerdi, 2050’ye kadar yüzde 83’e çekebileceğini ekledi.
AB: Yılda 5 milyar ton gaz salıyor. 2020’ye dek bu oranı yüzde 30 azaltmayı önerdi. Fona da 2012’ye kadar 10.8 milyar dolar aktaracaklar.
Rusya: 1.7 milyar ton sera gazı salınımı var. Ülke, 2020’ye dek bunu yüzde 20-25 azaltmayı öne sürdü.
Danimarka’nın taslağı ise, sıcaklık yükselişinin 1,5-2 santigrat dereceyi geçmemesi için 2020’ye kadar yüzde 50’ye 2050’ye kadar yüzde 85’e indirilmesini öngörüyor.