Oturan Boğa ayaklandı

Güncelleme Tarihi:

Oturan Boğa ayaklandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2007 00:00

Oturan Boğa ve Çılgın At gibi efsanevi savaşçılar yetiştiren Lakota Kızılderilileri, bağımsızlık ilan etti. ABD’de Kızılderili haklarını savunan Russell Means, Lakota Özgürlük Delegasyonu adına yaptığı açıklamada, Washington Yönetimi ile 150 yıl önce yaptıkları tüm antlaşmaları feshettiklerini bildirdi. Kızılderililere ilk destek, Bolivya ve Venezüella’dan geldi.

KUZEY Amerika’nın iç kesimlerinde binlerce yıldır yerleşik bulunan "Büyük Sioux Ulusu"nun kuzey kolu olan ve toplam altı Sioux kabilesinden oluşan Lakota Kızılderilileri, geçen hafta internet sitelerinde yaptıkları açıklamada 19 Aralık itibariyle ABD’den ayrılacaklarını ifade ettiklerinde kimse ciddiye almamıştı. Hatta eski Hollywood yıldızı, Kızılderili hakları savuncusu Russell Means’in de aralarında bulunduğu Lakota liderleri, "basın toplantısına" medyayı çekebilmek için, bildirinin bir köşesine, "Bağımsızlık ilanımız sırasında yerli yemekleri ve aperatifler ikram edilecektir" diye bile yazmışlardı.

TOPRAĞIMIZI ÇALDILAR

Buna rağmen önceki gün ABD’nin başkenti Washington’daki Plymouth Kilisesi’nde düzenlenen toplantıya bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az sayıda basın mensubu ile yüksek bir Amerikan yerlisi nüfusuna sahip Bolivya’nın büyükelçilik delegasyonu katıldı. Ancak Kızılderililerin sözcülüğünü üstlenen Means’in bağımsızlık açıklaması, asıl bundan sonra yankı yapacağa benziyor.

"ABD Dışişleri Bakanlığı’na sesleniyoruz. Biz artık Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı değiliz. Kabilemizin yaşadığı Nebraska, Güney ve Kuzey Dakota, Montana ve Wyoming eyaletlerinin oluşturduğu ülkemizde bulunan herkes bize katılabilir" diyen Means, ABD ile bazıları 150 yıl önce imzalanan antlaşmaları feshettiklerini söyledi. Toplam 33 adet antlaşmanın "kültürlerini, topraklarını ve hayatlarını idame ettirme yeteneklerini çalmak amacıyla ABD tarafından sürekli olarak ihlal edildiğini" savunan grup, "Bunlar değersiz kağıtlar üstündeki değersiz kelimelerdir. Tamamen yasal bir dayanakla antlaşmalardan tek taraflı olarak çekiliyoruz. ABD Anayasası’nın 6. maddesi ve Viyana Sözleşmesi, bize bu hakkı veriyor" açıklamasını yaptı.

Lakota Kızılderilileri, yeni ülkelerinde kendi pasaportlarını ve ehliyetlerini çıkaracaklarını ve vatandaşlarından vergi alınmayacağını bildirdiler. Bunun için tek şart, ABD vatandaşlığından çıkmış olmak. Means, ABD’nin, topraklarını "ilhak" etmesi yüzünden Kızılderililerin "beyaz adamın kopyası" haline geldiğini savunuyor.

Dünyada ortalama ömrü en düşük nüfus burada

LAKOTA Kızılderilileri, yedi kabilelik federasyonlarında bulunan Sioux yerlilerinin ünlü şefi Oturan Boğa’yı ve ABD’ye karşı mücadele veren Lakota savaşçısı Çılgın At’ı bir zamanlar içinden çıkarmıştı. Ancak bugün Lakota toprakları, "müreffeh" ABD’nin yönetiminde olmasına karşın, dünyanın ortalama ömrü en düşük (44 yıl) erkek nüfusuna ev sahipliği yapıyor. ABD’nin ayırdığı özel "rezervasyonlarda" yaşayan Kızılderili gençlerinin intihar oranları, ABD ortalamasının yüzde 150 üstündeyken, bölgedeki bebek ölüm oranları da ülke ortalamasından beş kat, tüberkülöz vakaları 8 kat daha fazla.

Bilgi notu

Lakota Kızılderilileri, aslında bağımsızlık mücadelelerine 1974 yılında başlamıştı. Sürecin yeniden hız kazanmasında, eylül ayında BM’de kabul edilen, bağlayıcı olmamasına karşın "yerli halkların haklarını korumayı" öngören bir karar tasarısı etkili oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!