Ötenazi, İtalyanlarla Vatikan’ı karşı karşıya getirdi

Güncelleme Tarihi:

Ötenazi, İtalyanlarla Vatikan’ı karşı karşıya getirdi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2007 16:15

ÖTENAZİNİN yasal olmadığı İtalya’da halk Vatikan’la karşı karşıya geldi. Bir kaç ay önce, kas erimesi rahatsızlığı sonucu vücudunun hareket işlevini kaybetmesiyle son 4 yıldır yatağa bağımlı yaşayan 52 yaşındaki Piergiorgio Welby’nin ötenazi hakkı talep etmesi ülkede kutuplaşmalara neden olmuştu.

İzin çıkmamasına karşın bir doktorun yardımıyla bunu uygulatan ve yaşamını yitiren Welby’nin hikayesi ötenazi tartışmalarını alevlendirdi. Welby’e dini cenaze töreni yapılmasına da izin vermeyen Vatikan, ötenaziye şiddetle karşı çıkarken, yapılan bir kamuoyu yoklaması ülkenin yüzde 68’inin ötenazinin yasallaştırılması taraftarı olduğunu gösterdi.

Her yıl parlamentoya sunulmak üzere İtalya’nın değişen değerleri konusunda kamuoyu yoklaması yapan Eurispes şirketi, 2006 yılı raporunu tamamladı. 26 Ocak günü parlamentoya sunulacak yaklaşık bin 200 sayfalık raporda en şaşırtıcı sonucun ötenazi konusunda elde edildiğini belirten Eurispes Başkanı Gian Maria Fara, ötenazinin yasallaştırılmasına destek verenlerin oranının her geçen yıl artış gösterdiğini belirterek, “1987 yılında yüzde 24.5 ötenazinin yasallaşmasına destek verirken, bu oran 2005 yılında yüzde 42’ye, 2006’da ise yüzde 68’e yükseldi. Bu bir yıl içinde son 20 yıldan daha yüksek bir değişim oranını da ortaya koydu" dedi.

VATİKAN’DA YUMUŞAMA YOK

Ötenaziye karşıt tutumu bilinen Vatikan’dan ise farklı ağızlardan sert üsluplarla yükselen sesler aynı noktada birleşiyor. Daha önce Vatikan Sağlık Bakanı Javier Lozano Barragan açıklama yapmış ve insan hayatını verenin de alanın da Tanrı olduğunu, insanoğluna böyle bir hak verilemeyeceğini belirterek, ötenazinin cinayetle aynı şey olduğunu dile getirmişti. Barragan ayrıca, “Parlamentoya ve diğer insanlara Katolik olduklarını hatırlatıyorum. Böyle bir konuyu tartışmak bile doğru değil" diyerek, siyasilere de gözdağı vermeyi ihmal etmemişti. İtalyan Piskoposluk Komitesi Başkanı Kardinal Camillo Ruini ise, “Ötenazi kesinlikle kabul edilemez. Bunu yapmak demek Tanrı’ya açıkça karşı gelmektir. Hiç bir hasta ölümü seçemez" diye konuştu.

SİYASİLER KAĞNI HIZINDA

Konunun siyasi boyutu ise neredeyse kağnı hızıyla ilerliyor. Parlamentoda, AB çerçevesinde yasalaşması gereken ’biyolojik vasiyetname’ ile ilgili kanunun hazırlanması için oluşturulan komisyon çalışmalarını sürdürüyor. Üzerinde çalışılan kanun taslağında, kişilerin sağlıklı dönemlerinde bir vasiyetname hazırlayarak, ağır bir hastalık geçirmeleri halinde makinaya bağlanıp bağlanmama, vücutlarının eğitim amacıyla kullanımı ve organ bağışını kapsayan tercihlerde bulunma hakları olabilecek. Ancak bu kanun ötenazi hakkını kapsamayacak. Bu durum da, halkın giderek artan desteğine karişın siyasi arenada ötenazinin yasallaşmasına dair atımın atılması için daha çok beklenilmesi gerektiğini gösteriyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!