Ortadoğu'da şok cinayet

Güncelleme Tarihi:

Ortadoğuda şok cinayet
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2001 00:00

Haberin Devamı

1990 yılında New York'ta suikaste kurban giden haham Meir Kahane'nin oğlu Binyamin Keev Kahane de dün bir suikast sonucu öldü. İsrail devletinin kuruluşunun önde gelen savunucularından olan Kahane'nin oğlu ile birlikte gelini de hayatını kaybetti. Filistinliler tarafından makineliyle taranan arabada bulunan çiftin beş çocuğu da yaralandı.

En büyük Arap düşmanlarından biri olarak tanınan Haham Meir Kahane'nin oğlu Binyamin Keev Kahane (34) ile 31 yaşındaki karısı Talia Kahane, Batı Şeria'nın Ofra kenti yakınlarında Filistinliler tarafından makineli tüfekle taranarak öldürüldü. Otomobillerinin içindeyken saldırıya uğrayan çiftin beş çocuğu da yaralandı.

Ramallah kentinin kuzeyindeki Ofra Yahudi yerleşim birimine yarım kilometre uzaklıkta düzenlenen saldırı, komşu Filistin köyünden ateş açılarak gerçekleştirildi. Kahane olay yerinde ölürken, ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan eşi de kurtarılamadı. Yaralanan beş çocuktan ikisinin durumunun kritik olduğu bildirildi.

Binyamin Kahane, başında bulunduğu bir dini okul aracılığıyla babasının radikal görüşlerini yaşatmaya çalışıyordu.

Operasyon başladı

İsrail radyosunun haberine göre, Nablus yakınlarındaki Kfar Tapouakh yerleşim bölgesinde oturan aile, araçları saldırıya uğradığı sırada Kudüs'e gidiyorlardı. Ateş açıldıktan sonra kontrolden çıkan otomobil şarampole yuvarlandı.

Saldırıdan sonra İsrail ordusu yollara barikatlar kurdu ve bölgede arama operasyonlarına başladı.

İsrail Başbakanı Ehud Barak saldırıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, ‘‘İsrail güçlerinin teröristleri yakalamak için gerekeni yapacağından eminim. Terörizme karşı haklı mücadelemizde hiçbir kuvvet bize engel olamaz’’ dedi.

Binyamin Kahane, geçen ay babasının 10. ölüm yıldönümü dolayısıyla yapılan anma toplantısında Yahudilere ‘‘kaderlerini kendi ellerine almaları’’ çağrısında bulunmuştu.

Meir Kahane de 1990 yılında New York'ta bir Arap tarafından öldürülmüştü. İsrail devletinin kuruluşunun en güçlü savunucularından olan Meir Kahane, bütün Arapların bölgeden sürülmesini istiyordu.

El Fetih yetkilisi öldürüldü

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) bünyesinde en büyük grubu ouşturan El Fetih'in, Batı Şeria'daki üst düzey sorumlularından biri vurularak öldürüldü. Filistinli yetkililer, Filistin yönetimindeki Tulkerim kentinin sorumlusu ve Sağlık Bakanlığı'nda birim müdürü olarak çalışan 49 yaşındaki Sabit Sabit'in, Tulkerim'deki evinden ayrılırken bacakları ve göğsünden vurulduğunu belirttiler. Yetkililer, Filistin-İsrail çatışmasının 3 ay önce başlamasından bu yana İsrail'in El Fetih ve diğer örgütlerden 20 eylemciyi öldürdüğüne dikkat çektiler ve Sabit'in ölümünden de İsrail'i sorumlu tuttular. İsrail ordu radyosu ise, Sabit'in Filistinli silahlı adamlarla İsrail askerleri arasında çıkan silahlı çatışmada öldüğünü duyurdu.

Bu arada, İsrail ile Gazze Şeridi arasındaki Erez geçiş noktasından izinsiz geçmeye çalışıan 5 Filistinli işçi, İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu yaralandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!