Güncelleme Tarihi:
İsrail, dünkü bombalı saldırının ardından şehirlerde güvenlik tedbirlerini artırdı ve olası eylemlere karşı üst düzeyde alarma geçti. İsrail polis şefi Şlomo Aharonişki, Batı Şeria ve Gazze sınırlarını ablukaya almalarına karşın, saldırıların azalmadığını, hergün bir saldırı beklediklerini söyledi.
Ordu radyosuna konuşan Aharonişki, Batı Şeria ve Gazze sınır boyuyla şehirlerin iç kesimlerinde azami sayıda güvenlik görevlisinin görev başında olduğunu açıkladı. Aharonişki, önümüzdeki günlerde alışveriş merkezleri ve otobüs durakları için de yeni önlemler alacaklarını söyledi. Bu arada, görgü tanıkları, Kudüs'ün ana otobüs garajında kadın polislerin yerine silahlı askerlerin yerleştiğini kaydetti.
Öte yandan, Tel Aviv Polis Müdürü Yehuda Bahar da, İsraillilerin dikkatli olmalarını, kuşkulu bir kişi ya da nesne görmeleri halinde enyakın polis merkezine bildirmelerini istedi. Netanya kent merkezine dün düzenlenen bombalı saldırıda meydana gelen patlamada 4 kişi ölmüş, 66 kişi de yaralanmıştı.
Rabin'in kızı ulusal birliğe giriyor
İsrail'in 1995 yılında bir suikaste kurban giden Başbakanı İzak Rabin'in kızı Dalya Rabin-Filozof, Ariel Şaron'un ulusal birlik hükümetinde savunma ban yardımcısı olarak görev alacak. Rabin'in kızının üyesi olduğu Merkez Parti'nin milletvekili Amnon Lipkin-Şahak, Dalya Rabin'in, İsrail'in ilk kadın savunma bakan yardımcısı olacağını belirtti.
İsrail askeri ve devlet radyosu da bu atamayı doğruladı.Ariel Şaron başkanlığında kurulacak ulusal birlik hükümetinin savunma bakanlığına, İşçi Partisi, bir önceki hükümetin İletişim Bakanı ''şahin'' Binyamin Ben Eliezer getirilmesini kararlaştırmıştı. İş hukuku konusunda uzman bir avukat olan 50 yaşındaki Dalya Rabin-Filozof, evli ve 2 çocuk annesi. Dalya Rabin, askerliğini seçkinGenelkurmay Başkanlığı komando birliğinde yapmıştı. Bu arada, Ariel Şaron'un ulusal birlik hükümetini Çarşamba günü parlamentoya sunmasının beklendiği bildirildi.
Şaron'un sözcüsü Raanan Gissim, ''Şaron'un büyük bir olasılıkla Çarşamba günü kabineyi Knesset'e sunması bekleniyor. Koalisyona katılacak tüm partilerle anlaşma imzalama işi resmen tamamlanmasa bilebunu yapacak'' dedi. Gissim, Şaron'un bazı bakanlıkları, imza atmayan partilerin birlikhükümetine sonradan katılabilmeleri için boş bırakabileceğini söyledi
Dinci Şaş partisi hükümete giriyor
İsrail'de Ariel Şaron'un kurmaya çalıştığı ulusal birlik hükümeti giderek şekilleniyor. Aşırı dinci Şas partisi, Şaron'un Likud partisi ile koalisyon anlaşmasını imzaladı. Ortadoğu kökenli muhafazakar Yahudileri temsil eden Şas, parlamentodaki 120 sandalyenin 17'sine sahip ve ülkenin üçüncü büyük partisi konumunda bulunuyor.
Şas sözcüsü İzak Sudri, partisinin, Likud ile koalisyon görüşmelerini, ''giderek bozulan ülke güvenliğini göz önünde bulundurarak'' hemen sonuçlandırdığını ifade etti. Anlaşma ile Şas'a kabinede 5 üyelik verildi. Yeni kabinede Şas, içişleri, sosyal güvenlik, sağlık ve din işleri bakanlıklarının yanı sıra Kudüs meselelerinden sorumlu bir bakanlığın sahibi olacak. Şaron'un koalisyon hükümetinde, İşçi Partisi de yer alacak.
Bir Filistinli daha öldürüldü
İsrail askerleri ile Filistinliler arasında Batı Şeria'nın Cenin kenti yakınında dün geç saatlerde çıkan çatışmada bir Filistinlinin öldürüldüğü bildirildi. Filistin hastane kaynakları, Osman El Bevi adlı 20 yaşlarındaki Filistinlinin cesedinin Cenin yakınlarındaki bir yolda bu sabah bulunduğunu kaydettiler. İsrail ordusu da, birliklerinin, bir silahlı Filistinlinin açtığı ateşe karşılık verdiklerini açıkladı.
Filistinde intfanın gölgesinde kurban bayramı
Filistin'de, Kurban Bayramı 5 aydır sürmekte olan İntifada içinde ve İsrail'in ablukası altında kutlanıyor. Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat, Gazze'deki meçhul asker anıtına mor ve beyaz çiçeklerden oluşan bir çelenk bıraktı ve halkı selamladı.
Arafat, Gazze'de bu sabah cami çıkışında, gazetecilerin Arap ve İslam dünyasına bir mesajı olup olmadığı şeklindeki sorusuna, ''bayramın mutlu ve önemli bir gün olduğu'' cevabını verdi. Yaser Arafat, ''Ablukaya, tehlikeli askeri tırmanışa, takip ve açlığa rağmen Filistin halkının, Kudüs'ün kiliseleri, minareleri ve duvarları üzerinde Filistin bayrağı dalgalanıncaya kadar yoluna devam edeceğini'' dedi.
Filistin bayrama zor bir dönemde girdi. BM rakamlarına göre, İsrail'de çalışan Filistinlilerin çoğu şu anda işsiz durumda ve emek gelirinde 240 milyon dolardan fazla bir kayıp var. Bir milyon Filistinli ise, günde 2 dolardan az bir gelire endeksli yaşıyor.
Clinton Barak istedi diye affetmiş
Beyaz Saray'daki son günlerinde af kararlarıyla tartışma konusu olan eski ABD Başkanı Bill Clinton'ın, vergi kaçakçısı Marc Rich'i, İsrail Başbakanı Ehud Barak'ın ricası üzerine affettiği ileri sürüldü.
Clinton'ın yakın arkadaşı ve yardımcısı James Carville, NBC televizyonunda katıldığı bir programda, İsrail ile Filistin arasında barış sağlanması için ''işkence dolu, uzun ve önemli bir süreçten geçen'' Clinton'ın, barış için ödün vermesi karşılığında, Barak'a, Musevi asıllı Rich'in affı konusunda güvence verdiğini savundu. Carville, ''Clinton, İsraillilere yardım etmek istedi. İsrail, kısmen anlayabileceğim nedenlerden ötürü Rich'in affını istedi. Ancak bunun yasal olmadığını söylemek delilik olur'' dedi.
Clinton'ın pek çok üst düzey yardımcısı, geçen hafta içinde, afları araştıran Kongre'nin hükümet reformları komitesine, Clinton'ın Barak'ın etkisi altında bu kararı verdiğini savunmuşlardı.
Beyaz Saray danışmanlarından Beth Nolan, Kongre'ye verdiği ifadede, Barak'ın 19 Ocak'ta Clinton'ı telefonla aradığını, Clinton'ında 20 Ocak'ta görevi yeni Başkan George Bush'a devretmeden önce Rich'iaffettiğini söylemişti. Vergi kaçakçılığı ve kanunsuz petrol ticaretiyle suçlanan Musevi asıllı Marc Rich'in, İsrail davasına, çok cömert bağışlarda bulunduğu belirtiliyor