Güncelleme Tarihi:
AÇILIŞTA GÖVDE GÖSTERİSİ
ABD, Avrupa ülkeleri, Orta Asya'daki doÄŸalgaz ve petrol kaynaklarını batıya taşımak için yıllardır mücadele veriyor. Rusya'da eski Sovyetler BirliÄŸi'nden ayrılan Orta Asya ülkelerinin doÄŸal kaynakları üzerinde söz sahibi olmak için önüne gelen tüm fırsatları deÄŸerlendiriyor. Ancak sonuç getiren hamle Çin'den geldi.   Â
ÇİN BÖLGEDE ETKİSİNİ ARTIRACAK
Dünyada enerjiye en çok ihtiyaç duyan ülkelerin başında gelen Çin, Türkmenistan gazını ülkesine taşıyacak doÄŸalgaz boru hattının açılışını yaptı. Enerji uzmanları, tam kapasiteyle çalıştığında yılda 40 milyar metreküp doÄŸal gazı taşıyacak boru hattıyla Çin'in bölgedeki stratejik gücünü artıracağını belirtiyor. Â
Türkmenistan-Çin Boru Hattı projesinin açılışı için Çin, Kazakistan ve Özbekistan devlet başkanları Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'a geldi. Törende konuşan Çin Devlet Başkanı Hu Jintao, "Çin doğalgaz boru hattının açılmasından ve kurulan işbirliğinden çok memnun, iki dost ülkenin diğer alanlarda da birlikte çalışmasından mutluluk duyacak" dedi.
Törende bir konuşma yapan Türkmenistan Devlet Başkanı Kurbanguly Berdimuhamedov da, bu projenin sadece ticari ve ekonomik anlamı olmadığını aynı zamanda politik bir anlam da taşıdığını söyledi. Berdimuhamedov, Çin'in izlediği şeffaf politika nedeniyle küresel güvenliğin garantör ülkelerinden biri haline geldiğini belirtti.
RUSYA VE TÜRKMENİSTAN ANLAŞMAZLIĞA DÜŞTÜ
Türkmenistan şu anda yılda 70 milyar metreküp gaz üretiyor. Türkmenistan gazının büyük bir bölümünü şimdiye kadar Rusya satın alıyordu. Ancak nisan ayında Rusya ile Türkmenistan arasındaki doğalgaz boru hattında bir arıza oluştu. İki taraf anlaşma sağlayamayınca Türkmenistan ayda 1 milyar dolar zarar etmeye başladı.
BORU HATTININ UZUNLUÄžU 7 BÄ°N KÄ°LOMETRE
Temmuz 2008'de başlatılan boru hattı inşaatının 2011 yılı sonunda bitirilmesi öngörülüyor.Türkmenistan'dan başlayarak Çin'e kadar ulaşacak olan yaklaşık 7 bin kilometre m uzunluğundaki Türkmen-Çin doğalgaz boru hattının 185 kilometresi Türkmenistan, 525 kilometresi Özbekistan, 1293 kilometresi Kazakistan ve 4 bin 860 kilometresi ise Çin topraklarından geçecek.
HER YIL 40 MÄ°LYAR METRE KÃœP GAZ SATILACAK