Güncelleme Tarihi:
ALTIN, elmas gibi madeni kaynaklar açısından oldukça zengin olan ancak 187 ülke arasında 180’inci sıralamayla dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan OAC, 1960’da Fransa’dan bağımsızlığını ilan etti. Bağımsızlıktan sonra sekiz darbe görülen ülkede, hiçbir zaman siyasi istikrar sağlanamadı.
Müslümanlar darbe yaptı: Hıristiyanların nüfusun yüzde 50’sini, Müslümanların yüzde 15’ini oluşturduğu ülkede 2013 Mart ayında Michel Djotodia, Müslüman isyancı Seleka’ların (yerel dillerinde İttifak demek) yardımıyla yönetimi ele geçirip ülkenin ilk Müslüman lideri oldu. Djotodia, Seleka’yı lağvederken “kontrolden çıkan” isyancı gruplar Hıristiyanlara saldırı düzenlemeye başladı. 2014 ocak ayında Djotodia istifa ederken bu kez Anti-balaka isimli Hıristiyan çeteler Müslümanlardan intikam almak için katliam yaptı.
Hıristiyanlardan etnik temizlik: Uluslararası Af Örgütü’nün “etnik temizlik yaşanıyor” uyarısında bulunduğu ülkede aralık ayından beri binden fazla kişi öldü. Müslümanlar, palalarla öldürüldü, evler yakıldı. 2.2 milyon insan gıda yardımına muhtaç. 4.6 milyon nüfusa sahip ülkenin yüzde 20’si evlerini terk ederek komşu Kamerun ve Çad’a gitti. İsmini güvenlik nedeniyle açıklamayan Bangui’den bir imam, “OAC’ı terk eden son Müslüman olmak istiyorum ya da en azından burada gömülen son Müslüman. Eğer sen John, Peter, Mary ya da Marti olarak çağırılıyorsan iyi. Fakat senin adın Muhammed, Osman ya da İbrahim ise bazı şeyler çirkinleşiyor. Ve senin vurulacaklar listesinde olma ihtimalin artıyor” dedi.
AB 500 ASKER GÖNDERİYOR
Ocak ayında geçici lider olarak yemin eden Catherine Samba-Panza, “güvenlik krizi” olarak yorumladığı saldırılar devam ederken Avrupa Birliği 500’den fazla asker yollayacağını, bu sayının da artacağını açıkladı. Ülkede karşıt milis grupları silahsızlandırmaya çalışan Afrika Barış Birliği Gücü’nden 5.500 asker var. “Afrika’nın jandarması” Fransa, Birleşmiş Milletler onayıyla eski sömürgesine aralık ayında 1600 asker göndermişti. Önceki gün bu sayının 400 yeni askerle 2 bine yükselteceği açıklandı. Ancak birçok bölgeye giremeyen barış güçlerinin güvenliği sağlaması zor görülüyor. Müslümanlar, Fransızların Hıristiyanların tarafında olduğunu düşünüyor. Bazı Hıristiyan gruplar ise komşu Çadlı askerleri Müslüman isyancılara destek vermekle suçluyor. El Kaide ve Boko Haram terör örgütlerinin çatışmalara katılabileceği endişesi de var.