Güncelleme Tarihi:
Gazete Nobel ödüllü yazarın makalesini baş sayfasından "Müslümanlara uzatılan el" başlığıyla yayımladı.
Gazetenin yorum sayfasında ise "Batı'da yaşayan Müslümanların umudunu öldürmeyelim" başlığıyla sunulan yazıda Orhan Pamuk şu ifadeleri kullandı:
"Benim ilk dürtüm, Charlie Hebdo'ya saldıran kişilerin motivasyonlarını analiz etmek değil. Paris'ten gelen haberler bende her şeyden önce muazzam bir öfke ve üzüntü yarattı. Çünkü bu saldırı Müslümanların Avrupa'da Hristiyanlarla yan yana barış içinde yaşayabileceğine inanan benim gibi kişilere bir darbe oldu. Bu saldırı, bu umudu öldürmeye yönelik bir girişimdi."
Orhan Pamuk, ifade özgürlüğünün tehlike altında olduğu ülkelerde mizah dergisi geleneğinin de güçlü olduğunu söyleyerek şöyle devam etti:
"Yakın geçmişte Twitter ve YouTube'un yasaklandığı ülkemde bu dergiler hep baskı altında olmuştur. Charlie Hebdo'da yaşananlarla kıyaslanabilecek seviyede bir olay burada yaşanmasa da Türkiye'de çok sayıda kişi Fransızların öfkesini ve hüsranını paylaşıyor. Dünyanın bu kısmında, muhalefeti ya da konuşma özgürlüğünü terörle, cinayetlerle ya da yasalarla susturma girişimleri uzun ve üzücü bir geçmişe sahip."
Pamuk yazısına, ifade özgürlüğünü savunmanın sadece yazarların değil, herkesin sorumluluğu olduğu yorumunu da yaptı.
Paris'teki saldırıyı "dehşet verici" olarak tanımlayan Pamuk, "İfade özgürlüğüne, yaratıcılığa ve insan onuruna yönelik bu saldırıya karşı dik durulmalı" dedi.
Saldırının Avrupa'da İslamofobi’nin gittikçe arttığı bir döneme denk geldiğini vurgulayan Pamuk, "Eminim Avrupa, öfkesini tüm Müslümanlara yöneltme tuzağına düşmemeye dikkat edecektir. Bu vahşi saldırıların tırmanmamasını umuyorum, ama bunun gerçekleşmesinden endişe duyuyorum" diye ekledi.