Orban herkesi şaşırttı: Kiev’e sürpriz ziyaret

Güncelleme Tarihi:

Orban herkesi şaşırttı: Kiev’e sürpriz ziyaret
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2024 13:52

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Ukrayna’nın başkenti Kiev’e gerçekleştirdiği sürpriz ziyarette Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski ile bir araya geldi. Orban, Zelenski ile gerçekleştirdiği basın toplantısında “İmkânlarımız doğrultusunda Ukrayna ekonomisinin modernizasyonuna katılacağız” dedi.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği’nin Ukrayna’ya yönelik yardımlarını sık sık eleştiren Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski ile görüşmek üzere Ukrayna’nın başkenti Kiev’e sürpriz ziyaret gerçekleştiriyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le iyi ilişkileri olan Orban, AB Dönem Başkanlığını Belçika’dan devralmasından bir gün sonra Kiev’e geldi. Orban, Zelenski ile ikili görüşme gerçekleştirdi.

Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Zelenski ile tokalaştığı bir fotoğrafını yayınlayan Orban, “Macaristan dönem başkanlığının amacı AB önündeki zorlukların çözümüne katkı sağlamak. Bu nedenle, ilk ziyaretim Kiev’e” ifadelerini kullandı. Kiev’de ikili görüşme gerçekleştirecek olan Orban ve Zelenski daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

"UKRAYNA EKONOMİSİ İÇİN HAZIRIZ"

Zelenski'den barış görüşmelerini hızlandırabilecek bir ateşkesi değerlendirmesini isteyen Orban, Macaristan'ın Ukrayna ile çok daha iyi ikili ilişkilere sahip olmak istediğini ve ülkesinin Ukrayna ekonomisinin modernizasyonunda yer almaya hazır olduğunu söyledi. Orban, “Geçmişteki tüm anlaşmazlıkları kapatmaya ve geleceğe odaklanmaya çalışıyoruz. Ülkelerimiz arasında ilişkiler kurmak istiyoruz, diğer komşu ülkelerimizle yaptığımız anlaşmalara benzer şekilde Ukrayna ile de küresel bir işbirliği anlaşması imzalamak istiyoruz. İmkânlarımız doğrultusunda Ukrayna ekonomisinin modernizasyonuna katılacağız” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

UKRAYNA-MACARİSTAN İLİŞKİLERİ

Ukrayna ve Macaristan arasındaki ilişkiler, Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı saldırılarının ardından Budapeşte yönetiminin Avrupa Birliği’nin Kiev’e yönelik yardımlarına karşı çıkmasıyla gergin bir döneme girdi. Geçtiğimiz Ekim ayında, Putin ile gerçekleştirdiği görüşmeler ile Batılı ortaklarını hayal kırıklığına uğratan Orban, Kiev yönetimini Ukrayna’da yaşayan yaklaşık 150 bin kadar Macar azınlığın haklarını kısıtlamakla suçluyor. Bu tür ihlallerin yapıldığını reddeden ve AB yardımlarına karşı çıkan Macaristan’ın da desteğini almak isteyen Ukrayna ise, Budapeşte yönetiminin etnik Macar azınlığın dil hakları ve ana dilde eğitim konularındaki endişelerinin dikkate alınacağını ifade ediyor.

Ayrıca, Ukrayna’nın AB’ye katılım müzakereleri 25 Haziran’da resmen başlamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!